Tort Wenus 203Lekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek
Praktyczna pl
Drink z rumem! 193SKŁADNIKI: - 2x 50 ml rumu kokosowego - 100 ml cydru (jabłko na miodzie) - plaster pomarańczy - plaster cytryny - mięta - melisa świeża - kilka kropel syropu klonowego Mega orzeźwienie! Buuuziaki
SMYKWKUCHNI
Mini Pavlova 374mnie tym razem z borówką amerykańską. Składniki na 4-5 porcji: 4 białka szczypta soli szklanka drobnego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce
wyzwania kuchenne
Świąteczne pierniczki 303TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi
Moje Kuchenne Rewelacje
Babka piaskowa 265mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy
Salonik smaków
Perliczka po staropolsku 278Użyłem jabłek dość twardych, takich, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek połączyły się
Wyprawy kulinarne
Pączki ekstra light:) 217Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila
ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Karmelowe z migdałami 524czasem muszę przeczekać aż wrócę do pełnej sprawności a na osłodę sobie i wam na weekend proponuje smaczne ciasto karmelowe Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru sok z cytryny 150 g masła 300 g masy krówkowej (jeśli nie macie to należy pogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku
ciastkarnia na kruchym spodzie
Filet z mintaja na parze 323Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Dwa płaty fileta z mintaja (mrożone) Świeży tymianek Cytryna Sól ziołowa, biały pieprz Filety z mintaja rozmrażamy. Do miseczki ścieramy skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, dorzucamy do tego listki świeżego tymianku, sól oraz pieprz. Ja z przyzwyczajenia dałam krople oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą
Kolizje Smaków
Tarta marchewka z jabłkiem 313oraz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli surówkę mamy zamiar zjeść później warto ją skroić sokiem z cytryny by nie ściemniała. Smacznego
Kolizje Smaków
Śledzie w pikantnej salsie 267przepisu na marynowane ryby aromatyzowane, Marynowałam śledzie w marynacie z mieszanką przypraw: pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Śledzie przygotowuje się dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i przypraw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy majonez 242Czas przygotowania majonezu to max 5 minut :) Składniki: 2 jajka 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżeczki musztardy 600 ml oleju (najlepsza jest musztarda miodowa) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju wrzucamy do miski i zaczynamy je ubijać mikserem (może być blender), następnie
Niezły Młynek
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD! 367dodatkiem ziół toskańskich Na środku talerza ułóż kaszę jaglaną, sałatę, pokrojone pomidorki i resztę składników. Posyp posiekanymi pistacjami, świeżą bazylią. Polej dressingiem. dressing do sałatki: - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 50 ml wody w/w/ składniki zmiksuj na gładką masę
SMYKWKUCHNI
Sezon na... #3 Na chłodzenie. The ser 246cudo zrobiłam z rana! 500g sera (pół na pół twaróg półtłusty i ricotta)6 dojrzałych bananów (w tym 2 na "nadzienie')1 opakowanie cukru waniliowego (lub sok z 1 cytryny)5 łyżek cukru trzcinowego4 łyżeczki żelatyny40ml wrzątku1 galaretka pomarańczowa Pamiętacie Margarytkowy konkurs, w którym wygrałam blender? Dzisiejszy wpis powstał przy jego udziale.Jeszcze raz dziękuję Margarytko! Nie specjalnie lubię takie
bastalena
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 234ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona). Możemy posypać pieprzem cytrynowym. Proste, szybkie i smaczne! Pozdrawiam i zapraszam
SMYKWKUCHNI