ciasto - 164325 przepisów (strona:5299/10955)

Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 249

Wybrałam bowiem konkurencyjną imprezę w szkolnej kuchni - razem z kilkoma innymi rodzicami, pod bacznym okiem wprawnego szefa kuchni, przygotujemy wszystkie potraw na ten bal. Zajmiemy się też krojeniem kilkudziesięciu ciast (w tym mojego) upieczonych przez szkolne mamy dla 180 osób! Moja kreacja już gotowa -ulubiony fartuch i czapka czekają na wyjście. To będzie pierwszy taki mój bal w kuchni(...)biscotti . Nie te tradycyjne, słodkie, ale wytrawne, serowe . Z zielonym pieprzem i suszonymi pomidorami. Lubię takie zabawy, gdy słodkie zamienia się w wytrawne i na odwrót. Pamiętacie ciasto pomidorowe i lody z camemberta ? Taki kulinarny bal przebierańców. Tym razem padło na wytrawne biscotii , od których zdążyłam się już uzależnić. Są rewelacyjne! Zielony pieprz cudownie tu ekscytuje, choć daje się delikatnie

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 241

jubiler - Słońce. Białe perły blanki czy rubinowe korale czerwonej? A może klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z   Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę(...)Przełożyć do formy o wymiarach 24 x 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 15 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. Na nadzienie owocowe ok. 500 gr owoców - u mnie 1/4 stanowiły maliny, reszta to równe proporcje białej, czerwonej i czarnej porzeczki ok. 1/2 szklanki cukru (kierujcie

KUCHARNIA
Jeżynowe scones Lorda Somersby. 169

byłyby nią jeżynowe scones zajadane na śniadanie do porannej herbaty, tej w złoconej porcelanie.  Lekkie, puchate scones zagniatane szybciutko wprawnymi rękami pulchnej i rumianej kucharki.  Mięciutkie trójkąty ciasta, które przeszło aromatem jeżyn i kryje ich smak pod chrupiącą skórką.   Ideał, zupełnie jak Lord i jego najnowszy wynalazek Somersby Blackberry Beer Drink. JEŻYNOWE SCONES LORDA SOMERSBY(...)jajko i połączyć z Somersby Blackberry Beer Drink . Przelać do miski z suchymi składnikami i dodać owoce. Przy pomocy widelca wymieszać. Nie należy robić tego zbyt długo ani starannie - ciasto może, a właściwie powinno być grudkowate.  Tak przygotowaną masę przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozwałkować na kształt koła nacinając je na 8 części.  Wstawić

KUCHARNIA
Pyszne drożdżowe bułeczki 209

mąka do podsypywania stolnicy masa serowa:  - ok. 500 g zmielonego białego sera - ok. 2-3 łyżki cukru - jajko - trzy łyżki rodzynek lub skórka pomarańczowa Wykonanie W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. lukier:    - 2/3 szklanki cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco(...)mąką, dodawać stopniowo mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w misce) na elastyczne ciasto. Gdy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15 minutach), dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

w mojej kuchni
Babka piaskowa waniliowa 437

baby, człek by je łyżkami jadł… Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat… „ Oczywiście o innych babach śpiewał Andrzej Zaucha, ale do ciasta ten tekst też pasuje idealnie. Babki to temat baaaaardzo szeroki. Ich niezliczona ilość fascynuje łasuchów, a ja ciągle szukam tych najlepszych. Moje poszukiwania doprowadziły mnie do Lucy . Proporcje poniższe podaję(...)masy maślanej ucierając na niskich obrotach. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy w dwóch częściach do masy maślanej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na 50-60 min. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, babka jest upieczona. Wyjmujemy z piekarnika i z formy, oprószamy

mojewypiekiinietylko
Churros z cynamonem 370

mamy pączki, Amerykanie donuty, a Hiszpanie- churros. Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. To sprawia, że ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Jada się je przez cały rok, nie tylko w karnawale. A gdy te smażone w oleju, karbowane paluchy macza się w gęstej czekoladzie, uczta(...)mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Ciastka smażymy w oleju mniej więcej minutę, aż będzie złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, i obtaczamy w cynamonowym

Smakowity Blog Kulinarny
Kakaowe drożdżówki z frużeliną owocową, borówkami, migdałami i posypką z otrębami. 226

jedną to będzie dobrze. Czego potrzebujemy? -3 i 1/2 kubka mąki przesianej TYP550 -1/2 kubka mleka ciepłego temperatura ok 39% do zaczynu -1 kubek mleka do ciasta -szczypta soli -łyżka miodu -cukier waniliowy -dwie garście cukru trzcinowego  -40 gram świeżych drożdży -łyżeczka cukru -4 łyżki kakao -frużelina owocowa -borówki -płatki migdałów -łyżka oleju rzepakowego -semolina do posypania(...)cukier waniliowy i dwie garście cukru; łączymy z mąką i zaczynem. Dosypujemy kakao i wyrabiamy na elastyczną kulę dodając łyżki oleju. Odstawiamy na 40 minut. Blat posypujemy semoliną, wykładamy ciasto i rękoma rozciągamy na kształt prostokąta. Posypujemy semoliną również z wierzchu. Smarujemy dokładnie całą powierzchnię frużeliną, posypujemy borówkami i płatkami migdałów. Zakładamy ciasto na trzy do środka, kroimy

BaRepas
Chleb wieloziarnisty 196

ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki chlebowej 10 g soli morskiej namaczanka Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże(...)mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania

w mojej kuchni
Piernik Grand Porter 205

dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko(...)żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu

w mojej kuchni
Koniczynka 186

serem żółtym.. sezam lub mak do posypania Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, olej, jajko i mąkę. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i wycinać kółka. Wędlinę pokroić na plasterki. Przepis, trochę zmodyfikowany,pochodzi z http://tortelina.blogspot .com/2 012/11 /peciv a-dete lina.h tml Wykonanie: Ciasto rozwałkować(...)powykrawać kółka . Na wycięte kółko położyć plasterek wędliny, posypać pieczarkami ,nakryć drugim krążkiem ciasta , lekko docisnąć.I tak samo z serem żółtym- u mnie ser bez pieczarek... . Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając. Gotowe koniczynki posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec

w mojej kuchni
MAŚLANY CHLEB 166

zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego)  WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy(...)drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste

w mojej kuchni
Pain au Levain Fendu 132

wymieszać. Miskę przykryć szczelnie folia i zostawić do autolizy na 20 minut. Następnie dodać zaczyn, drożdże i sól. Po ponownym dokładnym wymieszaniu, wyjąć masę na stół i zagnieść gładkie ciasto o średnio rozwiniętym glutenie. Zostawić do wyrośnięcia na 90 minut, składając ciasto co 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (około 700g), każdą zawinąć w lekką kule i zostawić

w mojej kuchni
Bułki na maślance 170

minut. Do duzej miski wlac maslanke, maslo, jajko, sól i wode. Wsypac 1 i 1/2 szklanki maki i calosc dokladnie polaczyc. Nastepnie powoli dosypac reszte maki do czasu, az ciasto zacznie odchodzic od miski. Ciasto przelozyc na lekko oprószony maka blat i wyrabiac przez okolo 7-10 minut, az zrobi sie gladkie i elastyczne. Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac

w mojej kuchni
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 172

kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia(...)godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę

w mojej kuchni
Racuchy drożdżowe z jabłkami 152

pszennej 100 g. świeżych drożdży szczypta soli 6 łyżek drobnego cukru 2 jajka 3 szklanki mleka nie za zimne - 6-8 jabłek Etapy przygotowania Mąkę przesiać do dużego naczynia---ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz(...)resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę -u mnie plastry ze sloika. Odstawić na 15-20 min. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. dodajmy troszkę masła do rozgrzanego oleju ,a racuchy będą miały lepszy smak Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania