ciasto - 164325 przepisów (strona:5272/10955)

Smażone banany 173

sokiem z cytryny. 2. Do miski dodać 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dolać ok. 7 łyżek przegotowanej wody. Przygotować dosyć gęste ciasto. Jeżeli masa jest zbyt zbita - dolać odrobinę wody. 4. Do woka* wlać olej i gdy będzie rozgrzany dodać obtoczone w cieście kawałki bananów. Smażyć(...)brązowym cukrze. Podawać od razu. * zamiast patelni wok można użyć zwykłej patelni bądź wysokiego rondelka; najlepiej aby obtoczone banany były w całości zanurzone w oleju, w przeciwnym razie ciasto zostanie na dnie patelni i przypali się

Ugotować
Krewetki w cieście 221

Krewetki w cieście to idealny pomysł na kolację dla dwojga! Pyszne, miękkie i lekko chrupiące krewetki - perfekcyjna przekąska. Pomysł na poniższe danie z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam ze strony  kuchnia Lidla . Składniki: 200 g tygrysich krewetek sól, pieprz papryka ostra sok z cytryny 3 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mleka 1 całe jajko 2 łyżki wiórek kokosowych olej do smażenia(...)osuszyć. Do miski dodać mąkę, mleko, jajko i wiórki kokosowe. Wszystko ze sobą połączyć. Pod koniec mieszania przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 2. Każdą krewetkę namoczyć w cieście (najlepiej, aby nie była to zbyt gruba warstwa + w cieście nie zamaczać ogonków !) i wrzucić na głęboki tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, aż krewetki zmienią kolor na delikatny

Ugotować
Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika 192

rosnąć. 2. Do miski wsypać 2 rodzaje mąki, dodać miękkie masło, 1 jajko + 1 żółtko, szczyptę soli i masę drożdżową. Wszystko ze sobą wymieszać i wyrobić (około 10 minut) ciasto, tzn. tak długo wyrabiamy, aż masa będzie miękka i sprężysta. Przygotowane ciasto z powrotem włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aż masa dwukrotnie urośnie (na około(...)godz). 3. Z ciasta drożdżowego wyrobić dwa wałki i naciąć na około 6 kawałków. Z każdego wylepić kulkę. Przygotowane bułki umieścić na formie do pieczenia wyłożonej papierem i ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia (na około 30 minut). 4. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Piec około 15-20 minut

Ugotować
Kolorowe kruche ciasteczka - słodka przekąska dla dzieci 205

kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko i za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy składniki delikatnie połączą się ze sobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni. Nie robić tego zbyt długo. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, włożyć pojedynczo do woreczków i schłodzić w lodówce. Każdy kawałek ciasto osobno wałkować. Najlepiej

Ugotować
Ryba po japońsku 213

Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży słoik papryki konserwowej pół duże słoika ogórków konserwowych 2-3 małe cebule olej do smażenia  ciasto  3/4 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody sól, pieprz zalewa 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki(...)pokroić w mniejsze kawałki, a także przyprawić solą oraz pieprzem. Do miski wsypać mąkę, dodać wodę, sól, pierz oraz jajko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto odstawić na kilka minut. Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście. Na patelnię wlać olej i gdy będzie gorący przesmażyć filety z dorsza. Przyprawione kawałki ryby smażyć na złoty kolor

Ugotować
Chleb pszenny z ziarnami słonecznika 195

drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć ją do formy keksowej. Ponownie(...)przykryć ściereczką i poczekać, aż delikatnie podrośnie. Przygotowane ciasto piec w temperaturze 225ºC  przez około 20-25 minut (aż do uzyskania złotego koloru). Jeżeli lubicie miękką skórkę chleba to do piekarnika wstawcie dodatkowe naczynie z wodą. Dzięki temu skórka pieczywa nie stwardnieje. Chleb zachowuje swoją świeżość przez około 2-3 dni. Pomysł na przepis z książki Pauliny

Ugotować
Babeczki do koszyczka 227

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, w moim koszyczku ze święconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka(...)ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na babeczki. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Lukier oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miseczki chlebowe na kefirze 223

łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, kefir w temperaturze pokojowej oraz olej, zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdej oderwać mały kawałek na uchwyt. Miseczki mocno spłaszczyć i formować sakiewki. Ułożyć łączeniem(...)dołu, odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie powtórzyć spłaszczanie i formowanie sakiewek. Ułożyć na papierze do pieczenia, nałożyć „uchwyty”, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
KURCZAK W CIEŚCIE Z SOSEM SŁODKO-KWAŚNYM 385

bardzo dawna chodził za mną chiński kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym. Poszperałam w książkach kucharskich, na forach i stworzyłam swój własny przepis. Nie udało mi się odtworzyć smaku sosu, który serwowała moja ulubiona restauracja chińska w Gorzowie, ale ten mój jest też OK i ma idealną, "miodową" konsystencję. Ciasta, którego użyłam do kurczaka, można użyć(...)kalafiora w cieście. Sos słodko-kwaśny będzie wyśmienity też do sajgonek. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Babka czekoladowa 219

Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta.  Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania(...)momentu połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej* i lekko przestudzamy. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną lub bułką tartą. Na dno formy dajemy kilka kleksów jasnego ciasta (możemy pominąć jeśli chcemy by cała babka była ciemnego koloru). Pozostałe ciasto mieszamy z roztopioną czekoladą przy pomocy szpatułki. Wylewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut

Kolizje Smaków
Duet polsko francuski, czyli zapiekana gruszka w cieście 224

talentu, to raczej też przesada. Dlaczego? Bo na wszystko  można znaleźć rozwiązanie ! Czy w dwadzieścia minut można przygotować pyszny deser? Oj Można ! Przekonaj się sam  :) Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki 1 jajko 2 kostki czekolady pół cukru wanilinowy Ciasto kroimy na 6 części. posypujemy cukrem wanilinowym. Układamy pokrojone w paski gruszki. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy

Mój Smak na Życie
Sernik "Ptasie mleczko" karmelowe 18715

Karmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny 1 opakowanie(...)żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser, a następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą

Praktyczna pl
Bardzo proste i szybkie ciasteczka francuskie: serduszka z truskawkami 189

Składniki: ciasto francuskie marmolada truskawkowa Przygotowanie: 1. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serduszka, po czym na jedno serduszko położyć marmoladę. 2. Przykryć drugim serduszkiem 3. ścisnąć mocno brzegi jak przy lepieniu pierogów. 4. Znów nałożyć foremkę i wykrawać brzegi by ciasto się połączyło  5.Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni Po upieczeniu dekorować

KreatywnePiny
Pizza-zapiekanka na cieście francuskim: ostro-łagodna 251

Często zdarza się, że dwie osoby mają zupełnie różne upodobania odnośnie jedzenia. Ten smakołyk jest połączeniem łagodnej i ostrej odsłony wytrawnego przedstawienia ciasta francuskiego. Dla każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy.  Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić z nich(...)plasterki farsz do łagodnej części: czarne oliwki, kilka sztuk czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę biały chudy twaróg odrobina żółtego startego sera  Przygotowanie: 1. Rozłożyć zimne ciasto francuskie, przekroić na 2 równe prostokąty i na środku każdego prostokąta wykrawać foremką w kształcie serca rząd serc. 2. Strona łagodna: Posypać startym serem część na dole serc, następnie nałożyć pozostałe

KreatywnePiny
Pączki z dulce de leche (z kajmakiem) 191

rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces, wstawmy naczynie w którym jest rozczyn do świeżo zagotowanej wody. Przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, dodać pozostałe składniki, Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie starając się nie dodawać mąki, Ciasto może odrobinę się lepić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 2 godzin by ciasto urosło.   Rozwałkować na oprószonym

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania