masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody - 200g serka mascarpone - 1/2 szklanki śmietanki kremówki - 200g mleka(...)Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka". Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty. W trakcie pieczenia ciasta przygotować masę karmelową: W garnku
CookYourselfsoli 12 łyżeczek dżemu z kiwi (lub agrestowego) Dekoracja: 400 ml śmietany 30% (schłodzonego) 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 2-3 łyżki cukru pudru barwniki spożywcze w żelu w 3 odcieniach zieleni (Wilton: Soczysta zieleń, Zieleń liści, Zieleń mchu) kolorowe posypki do ciast Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy szczyptę soli oraz skórkę pomarańczową(...)1/4-1/3 ich wysokości, nadkładamy na środek po łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą ciasta (zostawiając ok. 0,5 cm wolnego miejsca od góry każdej papilotki). Muffinki pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i formy i odstawiamy do wystudzenia na kratce. Dekoracja: Schłodzoną śmietanę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na gęstą, sztywną masę, pod koniec dodając
MyCookBook.plsamo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Gorące polewamy 6 łyżkami piwa Guinness a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę
Made By Mom And Sonjabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na krem: 0,5 l śmietany 30%; 750 g serka mascarpone; 2 łyżki(...)cukru kryształu; 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą
In my kitchencienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć
Czerwień i błękitmnie serduszko),wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do serka mascarpone(...)gorzkiej 30 g masła Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy. Wykonanie : Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty (dolny blat może być odrobinę wyższy*). Na dolny blat wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzić (masa może lekko wystawać poza brzegi). Przyłożyć drugi blat
Chocolate Muffin BlogNaprawdę piękne, efektowne ciasto. A jeszcze jeśli jest to sernik? Każdy lubi sernik, prawda? Sernik z wiśniami Drukuj przepis Składniki250g serka mascarpone500g twarogu150g cukru5 jajek1 cukier waniliowy1 budyń waniliowy600g wiśni1 dżemix 1 cukier waniliowy1/2 szkl cukruspód160g herbatników2 łyżki miodu100g margaryny Sposób przygotowania Krok 1Tortownica o wym. 25 cm Krok 2Herbatniki zmielić , dodać margarynę i miód wymieszać(...)Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką . Krok 3 Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp
CoolinarniePLsię do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany(...)dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu
Ciastkozercydzięki temu nie muszę się martwić, że odmiękną od nadzienia. Składniki na 6 sztuk na kruche ciasto: 130 g mąki 20 g ciemnego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml schłodzonej kremówki łyżka cukru pudru 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 50 g czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo – orzechowego. Babeczki smakują dzieciom tym młodszym i tym starszym :) CIASTO NA BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany KREM: 125g serka mascarpone 100g kremu czekoladowego Nutelli 1/2 szklanki śmietanki 36% Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać
https:KKuchniaMniamdelikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut. Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy
Smaki Przyprawy i Kolorypieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170* C przez 75 minut. Warto jednak po 60 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto czasem się już nie upiekło :) Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego piegowatego Primavika , w temperaturze pokojowej 30 g cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować. Powstały krem(...)masła orzechowego piegowatego Primavika opakowanie polewy czekoladowej 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały) do namaczania ciasta: 1 kieliszek wódki + 2/3 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 2 czubatych łyżeczek Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować kremem orzechowym, zostawiając w środku mniejsze
Zdrowie na języku :Pdelikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut.Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy
Kulinarna rozmowaWydawałoby się , że to ciasto dla dzieci. Jednak smakuje wszystkim. Ciasto przypomina smakiem batoniki Kinder Country. Składniki: (przepis na małą tortownicę) 400 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3,5 szklani Nestle Kangus (płatki z prażonej pszenicy) 4 paczki herbatników 3 łyżki roztopionego masła Dwie paczki herbatników kruszymy(...)ubijamy i dodajemy do niej serek mascarpone. Wlewamy rozpuszczona czekoladę i wsypujemy płatki z prażonej kukurydzy. To wszystko wykładamy na masę z herbatników. Pozostałe herbatniki drobno kruszymy i posypujemy białą masę. Mleczną czekoladę również roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ubitej śmietany (150 ml). Masą czekoladową polewamy wierzch ciasta i posypujemy pozostałymi płatkami
Pyszności Słodkościposypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo(...)Posmarować ją masłem i oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola). Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć
Świat Ciasta