ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:579/988)

Orkiszowe naleśniki z twarożkiem 231

ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki.   twarożek z bakaliami: 250 g chudego twarogu 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 ml słodkiej śmietanki 2 plastry ananasa z puszki 2 łyżki namoczonych wcześniej rodzynek 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych

Kolorowa kuchnia Elki
Makowiec 213

Anastazji jednak troszkę go zmieniłam . Składniki na ciasto : 75 dag mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany kwaśnej 1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy Skworcu Masa makowa : 40 dag maku Skworcu 15 dag masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy Skworcu 10 dag orzechów laskowych Skworcu 10 dag rodzynek Skworcu

Sama słodycz i szczypta chili
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 318

ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej 43 g zmielonych orzechów laskowych(...)drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś 30 min. ciasto wtedy zmieni

IMPRESJA SMAKU
Świąteczny makowiec 183

łyżki miodu 2 łyżki masła bakalie wg uznania (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) 3 łyżki rumu lub innego alkoholu 2-3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie) aromat migdałowy Przygotowanie: Masa makowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i smażyć około 5-10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę przestudzić. Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Masło rozpuścić. Ze składników zagnieść

Malinowo w kuchni
Chlebek sodowy z daktylami i orzechami włoskimi... 202

orzechów włoskich, posiekanych 1 jajko 185ml + nieco więcej maślanki Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Przesiej mąkę do miski. Wmieszaj sól, proszek do pieczenia, cukier, oliwę, daktyle i orzechy.  W miseczce, lub dzbanuszku roztrzep jajko z maślanką. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Najlepiej silikonową szpatułk ą i bardzo szybko. Następnie zagnieć ciasto (szybko

Lejdi of the house
Bożonarodzeniowe warsztaty z firmą Sokołów 163

pozostało delikatnie różowe w środku, było miękkie i soczyste, a w otoczce z pieczarek, szpinaku i chrupiącego ciasta pięknie prezentowało się na talerzu.   Byłam bardzo ciekawa smaku deseru, tym bardziej że od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia nugatu z orzechami. Torrone był bardzo słodki, lekko ciągnący, z chrupiącymi orzechami i posmakiem cytryny, który nieco równoważył tę słodycz

Obiad gotowy
Knedle z figami 148

oprószyć mąką. Z ciasta uformować walec, odcinąć odpowiedniej wielkości kawałki. Każdy kawałek rozklepać, na środku ułożyć figę, zlepić ciasto formując kulę. Knedle wkładać pojedyńczo do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 10 minut od wypłynięcia. Podać polane stopionym masłem, podprażonymi orzechami włoskimi i posypane cukrem

królestwo garów
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 148

szklanki płynnego miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym

Healthy food explorer
Muffinki Brownie z kaszy jaglanej 181

przestudzenia. Orzechy włoskie mielimy w młynku do kawy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek.  Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy w zimnej wodzie. Posypujemy

Szkrab Je Sam
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 207

moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy w cieście piwnym. Spośród Ciast i deserów nie sposób nie wymienić szarlotki z bezą czy mazurka z solonym karmelem

GRUBY WAŁEK
Tort orzechowo-marchewkowy z kremem kokosowym i karmelizowanymi marchewkami (bez laktozy, cukru białego, wegańskie) 237

nieprzywierającej patelni rozgrzej syrop klonowy i wrzuć marchewki. Smaż je przez kilka minut i wystudź na talerzu. Ciasto przekrój na pół, przełóż gęstym kremem kokosowym. Na górze umieść resztę kremu lub śmietankę kokosową/jogurt sojowy. Ułóż karmelizowane marchewki i udekoruj orzechami włoskimi

Candy Pandas
Najlepsze miodowe ciasto marchewkowe z olejem wielkopolskim 231

olej wielkopolski, cukier waniliowy, cynamon, szczyptę soli oraz mieszankę mąk wymieszaną z proszkiem i sodą. Dodałam marchewkę i orzechy Całość delikatnie mieszałam szpatułką. Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Na zimne ciasto rozsmarowałam krem mascarpone. * zamiast mąk bezglutenowych weź mąkę pszenną jeśli nie stronisz od glutenu

AZgotuj!
Biscotti – proste ciasteczka włoskie 171

pieczenia i cynamonem i partiami dodajemy do jajek. Mieszamy mikserem. Masa będzie gęsta i lepiąca. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy całość łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blat wysypujemy mąką i przekładamy na niego ciasto. Zagniatamy, aż ciasto będzie plastyczne. Podsypujemy delikatnie mąką, gdyby cały czas przyklejało się do blatu. Gdy jest plastyczne

Relaxtime
Kokosowy snikers - jaglane ciasto na zimno 216

rozpuszczenia składników. Przygotowaną polewę rozsmarować na kokosowej warstwie**. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić 24 godziny po przygotowaniu (ciasto musi bardzo mocno się schłodzić!). Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.  **Uwaga: ciepła polewa orzechowa lekko się rozwarstwia (tzn. wytrąca się tłuszcz z orzechów), ale w ogóle się tym nie przejmujcie, ponieważ po schłodzeniu - utworzy się jednolita warstwa :) Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Orzechowe Ciasteczka 199

masło roztopione 35g ksylitol lub cukier 35g miód 15g mąka pszenna 35g Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Orzechy pecan miksujemy w rozdrabniaczu. Mieszamy następnie z pozostałymi składnikami i wykładamy na papier do pieczenia. Najlepiej użyć dwóch łyżeczek do wyłożenia, bo ciasto jest dosyć klejące. Pieczemy ciasteczka ok. 20 minut. Zapisz

rabarbarowo
“Dieta paleo po polsku” – recenzja 213

Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym. Chętnie

Ugotowane pozamiatane
PLACKI TACOS 197

smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej. Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką na bardzo cieniutki placek.  Pieczemy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezowe ciastka z kremem 322

termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko rumiane około 15 minut. Wyjmij

codojedzenia
Sobota w kuchni 174

masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany dojrzałe 2 żółtko jaja

Kucharzyca
CIASTECZKA CZEKOLADOWO - MIĘTOWE 172

Ciasto może sprawiać wrażenie dość "luźnego") Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu, ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy, uformować wałek i pokroić go na 25 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i piec około 12-15 minut, w piekarniku

Kuchnia w opałach
Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 207

kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

FitKot
zdrowe ciasteczka musli 183

Składniki: 3 mocno dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych garść rodzynek garść orzechów włoskich garść daktyli Daktyle i orzechy posiekać. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Do bananów dodać płatki i bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć zimną wodą i z ciasta formować kulki. Spłaszczać je i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w 180*C około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik toffi z orzechami 177

upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 257

ksylitolu fińskiego 1 małe jajko 1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję

FitKot
Muffinki czekoladowo - orzechowe 181

orzechami Przygotowanie: Rozpuścić masło, orzechy i czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem waniliowym, dodać orzechy i czekoladę. Jajka ubić z cukrem na puch i dodawać na przemian makę, mleko i masło, całość mieszać ręcznie, króciutko. Powstanie gęste ciasto. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek muffinkowych. Wstawić do piekarnika i piec ok 25 min w 180 stopniach

Cakes By Kejt
Wiejska pizza z grzybami 171

pół szklanki mąki razowej szczypta soli i cukry chlust oliwy 3/4 szklanki ciepłej wody drożdże wielkości orzecha włoskiego 500 gram pieczarek lub grzybów leśnych cebula ząbek czosnku małe kuleczki mozzarelli 2 łyżki oliwy sól pieprz do smaku Przygotowanie: Wyrób ciasto ze składników. Odstaw w ciepłe miejsce. Pieczarki oczyść i zrumień na patelni

AZgotuj!
Brownie z cukinią 198

Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 - 40 min. Wystudzić i kroić. Można dodatkowo polać z góry czekoladą i posypać orzechami włoskimi. Smacznego

pink envelope
Chleb orkiszowy z orzechami 218

ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez

Pyry na Gaz
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 188

Sposób przygotowania Krok 1 Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie

CoolinarniePL