ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:406/988)

Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 208

nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę  do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne, nawet następnego dnia smakowało jak świeżo upieczone. Jeśli dla kogoś mało słodkie, może oprószyć pudrem. Do ciasta

Dieta moja pasja
Piernik 235

łyżek cukru  - 2 łyżki kakao - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 szklanki rodzynek (sparzonych) - 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich - sezam do posypania (opcjonalnie) - szczypta soli Miód podgrzej, razem z przyprawą do piernika,kakao, cukrem ( 2 łyżki), masłem i mlekiem. . Gorącą mieszaninę wylej na przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Oddziel(...)przelej do ostudzonej masy i wymieszaj z proszkiem do pieczenia,sodką i solą. Ubij pianę z białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję i wykładam formę papierem do pieczenia. Piecz

Corner With Recipes
Masa makowa z maku mielonego- bakaliowa. 268

łyżki miodu 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny 100 g sparzonych wrzątkiem rodzynek 100 g żurawiny 50 g posiekanych suszonych moreli 150 g mieszanki dowolnych orzechów, drobno posiekanych kilka kropel aromatu (u nas zawsze arakowy, ale może być też migdałowy)      Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło, suchy mak i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia(...)dodajemy do masy makowej razem z żółtkami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Teraz masa makowa jest gotowa do nadziewania ciasta.       Dzięki dodatkowi jajek masa nie będzie się rozpadać, natomiast dzięki drożdżom nie będzie twarda i ubita, a delikatna i puszysta

Rozpustne gotowanie
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 524

proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 6 zółtek Składniki na masę bezową : 8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów lub płatków migdałowych Masa budyniowa : 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru opakowanie(...)upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam ok. 15-20 min. Masę bezową przygotowałam ubijając białka na sztywno i wolno dosypując – przesianego wcześniej, żeby nie było grudek – cukru pudru, a na koniec dodając makę ziemniaczaną. W zależności którą wersję wybierzecie na to masę bezową przed pieczeniem posypiecie orzechami

UgotujmyTo.pl
Orzeszki 168

cukru szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka do brązowych 2 łyżeczki kakao masa; 1 szkl mielonych orzechów 0,5 szkl mleka 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka rumu 2 łyżeczki kakao 200 g masła Zagnieść ciasto z podanych składników, przy białych nie dodawać kakao, do brązowych dodać. Uformować wałeczek, pociąć na małe kawałeczki, Przy pierwszych próbach sprawdzać piekąc

Gotowanie jest łatwe
Mini Pączki o Smaku Pomarańczowym 235

misce ciasto nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut. Formowanie pączków: Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem, urywam kawałeczek ciasta i delikatnie turlając w dłoniach formuję małego pączka (o wielkości orzecha włoskiego), uformowanego pączka układam na tacce. Smażenie pączków: W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można

Uwaga Babcia Gotuje
Choinka makowa z ciasta francuskiego 155

sobą skleiły). Gdy wszystkie gałązki będą skręcone posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypać/udekorować ulubionymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe, orzechy i żurawina).  Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Ciasto ma się zrumienić. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com

Mania Wypiekania
Ciasto bananowe 174

dodatkiem bardzo smaczne ciasto bananowe (chlebek bananowy). Ciasto bananowe 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 2 jaja 3/4 szklanki brązowego cukru 150 ml jogurtu 2 bardzo dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżki oleju słonecznikowego kilka łyżek posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie) rodzynki   (opcjonalnie) Obierz i rozgnieć widelcem(...)banany, dodaj do nich jogurt, jajka i olej - wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche  składniki  z mokrymi, dodaj orzechy po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto  z foremki. Gdy lekko przestygnie podawaj posypane lekko cukrem pudrem

Gotuj Sam!
Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi 211

razem z solą, dodać wodę, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Dynię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy zmielić, dodać do dyni(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać dynię razem z orzechami, przyprawić wg smaku i smażyć przez około 5-7 minut, aż dynia lekko zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić. Ciasto podzielić na 10-12 jednakowych kawałków. Na posypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na cienki okrągły placek. Na jedną

Smaki Armine
Zapiekanka makaronowa z owocami 215

października jest obchodzony #ŚwiatowyDzieńMakaronu . Zapiekanka makaronowa którą zrobiłam jest tak samo dobra na śniadanie, obiad czy deser. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają a orzechy w miodzie dopełniają całość.  Polecam tą zapiekankę również zamiast ciasta, na poczęstunek dla gości. Na pewno się nie zawiedziecie a wszystkim będzie smakować. :) Moją zapiekankę zapiekałam w naczyniach ceramicznych, jeśli macie mniejsze naczynia można(...)przepisem   #świętujzlubellą Przepis: wymiary naczyń ceramicznych: 2 małe 12x8 1 duża 30x20 Składniki: 300 g #makaronlubella świderki 2 jabłka 3 gruszki 5 śliwek 150 g łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu 250 ml jogurtu o smaku truskawka rabarbar, lub innego tabliczka białej czekolady 1 łyżeczka mielonej kawy + 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: cynamon

Mój pomysł na
Tarta "malina w czekoladzie" 240

Maliny zalane czekoladą na kruchym cieście z orzechową nutą to idealny deser do popołudniowej kawy.Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.Polecam Ciasto kruche: 100 g masła 100 g mąki pszennej 25 g mielonych pistacji 25 g mielonych orzechów włoskich 75 g cukru pudru 1 duże lub 2 małe żółtka szczypta soli Orzechy i pistacje mielimy na mączkę.Przesianą mąkę i cukier puder

Anielskie wypieki
Naleśniki z nadzieniem orzechowym 227

łyżki cukru waniliowego - 1/2 szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie - 150 ml mleka - 40 g cukru pudru - 150 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka amaretto Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, wodę, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka - serduszkowe fantazje 167

łyżki śmietany , pół łyżeczki proszku do pieczenia i zagniatamy ciasto jak na  kruche . Ubijamy białko , dodając stopniowo cukier puder . Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy foremką ciastka i każde z nich smarujemy pianką, a na wierch układamy połówki orzecha włoskiego . Pieczemy ok. 15 min w temp.150-180 st.C

Smakowite Dania
45 przepisów na Karnawał 2016 189

Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem(...)gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Kruche ciasteczka ,,orzeszki''. 181

przełożeniu, osobiście wolę jak trochę zmiękną. Proste w wykonaniu i pyszne. Polecam każdemu. Pysznych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 25 dag masła lub margaryny Na krem: 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich pół szklanki mleka 2 kopiaste łyżki cukru pudru 25 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy(...)Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem  3. Do pieczenia: Układamy na blaszce do pieczenia.  4. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 15-20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.  5. Krem: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy, przykrywamy talerzem

Izabelawkuchni