przygotowania. Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia(...)nasion chia, dwa razy dziennie. Po połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane-pęcznieją i w związku z tym wypełniają żołądek i długo dają uczucie sytości. naturalnie wolne od glutenu. pełne błonnika ( sprzyja on rozwojowi przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach ) zawierają około 14% białka, co jest bardzo dobrym wynikiem w porównaniu do innych roślin. Doskonałe
potrawyregionalnewierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy i chwilkę przesmażamy. W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę(...)cały czas miksując masę. Spodni blat smarujemy powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny, aby zmiękło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, rozpuszczoną polewamy wierzch ciasta robiąc kratkę czekoladową, na płynną czekoladę sypiemy płatki gorzkiej czekolady, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! Kilka informacji o margarynie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplacuszki smakowały identycznie jak ciasto marchewkowe, które jadłam jakiś czas temu. Dzięki dodatkowi przyprawy korzennej zyskały piękny aromat, a za sprawą gotowanej marchewki - słoneczny kolor. Do tego mus z awokado słodzony syropem klonowym, trochę granatu dla przełamania słodyczy... i kubek aromatycznego latte. No właśnie - dzisiaj powiem Wam trochę o kawie, którą na co dzień pija przecież niemal każdy(...)kawy, koniecznie zajrzyjcie tutaj: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy *** Wracając do placków, podaję na nie przepis: MARCHEWKOWE KORZENNE PANCAKES /przepis własny/ 100 g ugotowanej marchwi 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka cukru (u mnie z kwiatu kokosa) jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g mąki gryczanej olej kokosowy do smażenia Marchew, jogurt, jajko
Poranek na słodkoOstatnio, kiedy je miksowaliśmy do piernika na gładką masę, okazało się, ze mają super lepką konsystencję. Od razu w głowie pojawiło się milion pomysłów jak banany wykorzystać. Podzieliliśmy ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku, który był bardziej bananowy niż piernikowy, raczej niczym się nie różniły. Idąc tym tropem, postanowiliśmy zastąpić miód w granoli(...)kroimy w grubą kostkę. Najlepiej wzdłuż na pół, a każdą połowę na trzy. Łączymy z granolą, kiedy ostygnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku przez maksymalnie 1 miesiąc. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym oraz świeżymi owocami. Dobrze z tymi smakami łączą się brzoskwinie, nektarynki i banany. *** używamy silikonowej maty z Lidla. Jest naprawdę świetna, łatwo się czyści i nie ma obawy
Kuchnia od dwojgaWakacje, znowu są wakacje, na pewno mam rację, wakacje znowu są! Pamiętacie jeszcze tę słynną kiedyś piosenkę kabaretu OT.TO? Gdy jeszcze chodziłam do szkoły, każdy nucił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiedronka, lidl, netto, tesco czy polomarket to miejsca gdzie dziś kupuje ponad 50% ludzi w Polsce, rzeczywistość jest diametralnie inna niż powiedzmy 20 lat temu gdzie
Kuchnia PROzdrowotnaKabsa lub kepsa jest potraw ą bardzo popularn ą i lubianą w Arabii Saudyjskiej, ale poniższy przepis dostaliśmy od Polki mieszkającej na stałe w Jordani i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)mnie nie stoi spokojnie bo zjadam go w maksymalnie 3 dni, bijąc się łyżką po łapach. Krucha babeczka, do niej łyżeczka lemon curda, włoska beza spieczona na szczycie. Jogurt naturalny i pełna łyżka tego pysznego, słonecznego kremu. Dwa małe beziki złączone żółta aromatyczną masą… – Eeej Karo, zostaw tą łyżeczkę! SKŁADNIKI 3 duże, gruboskórne dojrzałe cytryny –minimum 500g 200g
Karo in the Kitchentakiej samej postaci co cukier, czyli malutkich, drobnych kryształkach. Świetnie go zastępuje, dlatego z powodzeniem można używać tych słodzików do napojów, wypieków, deserów, jogurtów, dżemów. KSYLITOL - jest naturalnym cukrem z brzozy, posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywany przez diabetyków. W 100 g posiada 240 kcal. ERYTRYTOL - nie dostarcza kalorii, ponieważ nie jest metabolizowany przez organizm(...)pochodzenia i odkrycia tych produktów. Acai jest mi bardzo dobrze znane, natomiast z lucerną w tej postaci spotykam się po raz pierwszy. Te superfoods'y możesz dodawać do sałatek, jogurtów, koktajli i innych dań lub wypić po wymieszaniu z wodą czy sokiem. JAGODY ACAI - ułatwiają trawienie i wypróżnianie, poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Pomagają
Zdrowie na języku :Psłońcu, niesiarkowane. Zwane również miechunką jadalną, physalis lub złotymi jagodami są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi jako naturalna wersja cytrynowej landrynki, jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek." (Opis: klik .) Nas smak urzekł totalnie. Trudno jest przyrównać(...)Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK ) Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet wybredne podniebienia. Ba, nawet
Wypisz Wymalujwspółpracę. PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania. Ja komosę ryżową jadłam i staram się jeść dość(...)już kilka mlek roślinnych, jednak nigdy nie to z połączenia ryżu i kokosu. W składzie tego ekologicznego napoju możemy znaleźć: wodę, ryż (14%), mleczko kokosowe (6%), sól morską oraz naturalny aromat - także skład jak najbardziej w porządku ;). Wartości odżywcze w 100 ml: energia: 53 kcal tłuszcz: 1,2 g węglowodany: 10,4 g białko: 0,2 g Na opakowaniu znajdują
Zdrowie na języku :POdchudzanie to tak popularny temat że znalezienie jakiejś diety nie stanowi żadnego problemu. Diety to też moda, to stos wszelakich TEORII które firmują znane lub mniej
Kuchnia PROzdrowotnabiałka dla ubogiego społeczeństwa. Zupa rybna, w tle placuszki z ciecierzycy z anyżem. 3. Produkty mleczne (jogurt, sery), jaja oraz drób spożywaj w umiarkowanych lub małych ilościach. Kreteńczycy nie spożywali zbyt dużo produktów mlecznych . Mleko łatwo się psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą(...)dlatego nie powinno się przesadzać z ich ilością . Zamiast sięgać po jogurty 0% tłuszczu lub odtłuszczone sery, zdrowiej jest, wzorem Greków i pozostałych mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać
Chilli Czosnek i OliwaTruskawki, wanilia i sernik. Niewiele wysiłku i czasu trzeba by stworzyć wyśmienite połączenie. Szczególnie łatwe jest to wtedy, gdy pod ręką mamy świeże, soczyste i dorodne
Karo in the Kitchen