ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:51/901)

Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy) 1398

Najlepsze, bardzo zdrowe marchewkowe ciasto! Wspaniale wilgotne, z dużą zawartością marchewki, całkowicie bez użycia mąki, 100 % bez glutenu i choć jest przełożone puszystym, białym kremem - jest bez laktozy. Ciasto jest proste do wykonania i przepyszne! Myślę, że każdy kto skosztuje powie dokładnie to samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek(...)miodu 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego 65 g wiórek kokosowych 3 duże jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ( 5 g ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować lekko olejem. Piekarnik rozgrzać

maniapieczenia
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 655

dałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy) - 350g powideł śliwkowych (u mnie bez cukru) - ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki - 1 jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne były kawałki śliwek. Gdy mamy bardzo słodkie powidła wówczas cukru(...)metalową obejmą), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze ok.50-60 minut (piekłam 57 minut) do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta), na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia. To chyba jedyne ciasto, które nie wymaga polewy. Jest mega wilgotne i bez niej. Równie smaczne jest

Smaczne Zdrowe
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 154

biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami )  - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt:  6 jajek(...)ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło) sok i przesianą mąkę (dla podkreślenia koloru można dodać

Słodka Strona
Pani Walewska, Pychotka ciasto bez pieczenia 226

Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka 1,5 kostki miękkiego(...)warstwą dżemu i 1/3 masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały

Pychotkaaa
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 366

najlepiej użyć wagi). Jedną połową ciasta wygniatamy spód jednej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połową ciasta wygniatamy drugą blaszkę. Ciasta nakłuwamy widelcem. Jedną blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.22 minuty, do lekkiego przyrumienienia.  Na  ten czas drugą blaszkę najlepiej umieścić w lodówce. Po upieczeniu pierwszego(...)blat (ja odłożyłam 3 łyżki masy do posmarowania drugiego blatu) i dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Uwaga przy przenoszeniu, spody są dość cienkie i bardzo kruche, gdy ciasto popęka, trzeba tylko dokładnie je poskładać, karmel wszystko zakryje. Pozostawione 3 łyżki masy wykładamy na drugi blat i delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwą. Wierzch smarujemy masą kajmakową (karmelową). Gdy używamy gotowej

Smaczne Zdrowe
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 101

się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole ilekroć w naszym ogródku pojawił się rabarbar. Taka rodzinna klasyka. Przez ostatnie(...)doprawdy nie mam się czego przyczepić. Nie żebym się chwaliła, ale ciasto wyszło idealne - takie jak robiła babcia i takie jakie je zapamiętałam. Z tą cudowną bezą z migdałami, którą zawsze podjadałam ilekroć ciasto jeszcze stygło w formie. Gorąco zachęcam do upieczenia jeszcze w tym sezonie rabarbarowym :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 50 g mąki

My simple kitchen
Mazurek z bezą pełną bakalii 128

Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek.  Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów(...)lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :)  Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła

Karczma Honorietty
Pani Walewska 236

Pani Walewska to ciasto zdecydowanie dla miłośników bardzo słodkich, kremowych ciast. Kruche ciasto, słodka beza, krem budyniowy i kwaśne powidła dla przełamania słodyczy … tzw. Bomba Kaloryczna J No ale raz na jakiś czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast(...)formę, to przygotowane ciasto wyciągamy z formy razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze

Mania Gotowania
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 234

kruchym spodzie to moja propozycja na weekendowy deser. Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik(...)dnia konsumowaliśmy go ze smakiem. Polecam też inne moje przepisy na serniki bez pieczenia: Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Kolorowy sernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie jest w wersji mini, na tortownicę 18 cm: Składniki: 350 g serek homogenizowany, (może być waniliowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zimowa szarlotka z bezą 146

się ją jeść ! Tę dzisiejszą upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami. Dodałam odrobinę  mielonej skórki pomarańczowej  i  kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA 166

przepadam, to to ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Mimo iż czekolada jest tutaj dominująca, to nawet mi to nie przeszkadza, ciasto jest niebywale lekkie, to taki delikatny mus czekoladowy. Tak naprawdę to sama czekolada z dodatkiem jajek, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, dzięki temu jest ono niebywale lekkie, to taka właśnie czekoladowa chmurka. Przepis na to ciacho znalazłam w książce(...)wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i zapiekamy, ok. 35-40 minut, w temp. 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny.            już w piekarniku... Studzimy ciasto w formie lub na metalowej kratce

Smaczne Zdrowe
Pychotka 3845

łączymy ze sobą, zagniatamy i wykładamy nim spody dwóch foremek. Formy wykładamy papierem do pieczenia aby łatwo nam było po upieczeniu wyciągnąć je w całości i nie zniszczyć bezy. Surowe ciasto w formach smarujemy cienką warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek(...)kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy. 4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy

Apetyczna babeczka
Kostka alpejska – czekoladowy biszkopt z lekką masą bezowo – krówkową 925

Ciasto to chodziło za mną już od dłuższego czasu.Troszkę przerażało mnie połączenie słodkich bez z jeszcze słodszą masą krówkową.A , że miałam opakowanie bezików, które dostałam w paczce z bdsklep.pl  , to postanowiłam zaryzykowac!Opłacało się!Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem.Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy(...)łyżka– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– kakao – 1,5 łyżkiMasa bezow0 – krówkowa:- masa krówkowa – 200 g– masło – 100 g– bezy – 100 gMasa śmietanowa:- śmietana 30% – 250 g– cukier puder – 1 łyżka– żelatyna – 2 łyżeczkiDodatkowo:- starta czekolada do posypaniaSposób przyrządzenia:  Biszkopt :  Białka ubijamy na sztywną pianę

Ostra na Słodko
Ciasto Kubuś bez pieczenia 816

Ciasto Kubuś przygotowuje się podobnie jak  ciasto Shrek . Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga  Takietampichcenie  i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki(...)wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało

Monia miesza i gotuje
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 204

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy

moj przepis na