ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:76/1217)

Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 317

pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni, kiedy w sadach pełno było fioletowych węgierek. Proponuję więc przepis na pyszną tartę na słodko z węgierkami i bezą. Składniki: Kruche ciasto (na dwie blaszki o średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko(...)łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi

PastelFood
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy) 1406

Najlepsze, bardzo zdrowe marchewkowe ciasto! Wspaniale wilgotne, z dużą zawartością marchewki, całkowicie bez użycia mąki, 100 % bez glutenu i choć jest przełożone puszystym, białym kremem - jest bez laktozy. Ciasto jest proste do wykonania i przepyszne! Myślę, że każdy kto skosztuje powie dokładnie to samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek(...)miodu 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego 65 g wiórek kokosowych 3 duże jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ( 5 g ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować lekko olejem. Piekarnik rozgrzać

maniapieczenia
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 165

biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami )  - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt:  6 jajek(...)ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło) sok i przesianą mąkę (dla podkreślenia koloru można dodać

Słodka Strona
Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia 164

przygotowane dzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować na czerwcowy podwieczorek :-) SKŁADNIKI

Czary - gary w kuchni
Pani Walewska, Pychotka ciasto bez pieczenia 232

Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka 1,5 kostki miękkiego(...)warstwą dżemu i 1/3 masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały

Pychotkaaa
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 137

masła DODATKOWO: cukier puder, lody waniliowe WYKONANIE Formę z wyposażenia piekarnika (26x36 cm)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). CIASTO :Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszamy lub siekamy nożem do otrzymania kruszonki. Dodajemy żółtka lub wodę. Energicznie ucieramy gładkie(...)wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na wielkość formy. Odklejamy jeden arkusz folii i delikatnie przenosimy ciasto do formy (stroną bez folii do dołu). Odklejamy pozostałą folię, ciasto nakłuwamy widelcem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut lub dłużej, do widocznego zarumienienia. Wyjmujemy na blat

cool and minty
Piernik staropolski 1330

ciasta pierniczki. Piernik dojrzewający najlepiej jest wykonać z domową przyprawą do piernika , która jest bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki dostępne w sklepach. Jeśli nie zdążycie z przygotowaniem ciasta odpowiednio wcześnie, bez obaw - piernik uda się również po krótszym okresie leżakowania, np. po 2-3 tygodniach. Zachęcam jednak do przyrządzenia ciasta wcześniej, gdyż po 4-6 tygodniach (może leżeć też dłużej(...)oddychało - naczynie z ciastem należy umieścić w lodówce lub mocno chłodnym miejscu na 4-6 tygodni - ciasto nie chłonie zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw - po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne) - ocieplone ciasto należy podzielić na trzy części i przygotować trzy duże placki

Smakołyki Bereniki
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 376

najlepiej użyć wagi). Jedną połową ciasta wygniatamy spód jednej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połową ciasta wygniatamy drugą blaszkę. Ciasta nakłuwamy widelcem. Jedną blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.22 minuty, do lekkiego przyrumienienia.  Na  ten czas drugą blaszkę najlepiej umieścić w lodówce. Po upieczeniu pierwszego(...)blat (ja odłożyłam 3 łyżki masy do posmarowania drugiego blatu) i dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Uwaga przy przenoszeniu, spody są dość cienkie i bardzo kruche, gdy ciasto popęka, trzeba tylko dokładnie je poskładać, karmel wszystko zakryje. Pozostawione 3 łyżki masy wykładamy na drugi blat i delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwą. Wierzch smarujemy masą kajmakową (karmelową). Gdy używamy gotowej

Smaczne Zdrowe
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 110

się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole ilekroć w naszym ogródku pojawił się rabarbar. Taka rodzinna klasyka. Przez ostatnie(...)doprawdy nie mam się czego przyczepić. Nie żebym się chwaliła, ale ciasto wyszło idealne - takie jak robiła babcia i takie jakie je zapamiętałam. Z tą cudowną bezą z migdałami, którą zawsze podjadałam ilekroć ciasto jeszcze stygło w formie. Gorąco zachęcam do upieczenia jeszcze w tym sezonie rabarbarowym :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 50 g mąki

My simple kitchen
Mazurek z bezą pełną bakalii 115

Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek.  Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów(...)lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :)  Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła

Karczma Honorietty
Mazurek z bezą pełną bakalii 135

Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek.  Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów(...)lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :)  Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła

Karczma Honorietty
Pani Walewska 247

Pani Walewska to ciasto zdecydowanie dla miłośników bardzo słodkich, kremowych ciast. Kruche ciasto, słodka beza, krem budyniowy i kwaśne powidła dla przełamania słodyczy … tzw. Bomba KalorycznaJNo ale raz na jakiś czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast z kremem. Jeśli(...)formę, to przygotowane ciasto wyciągamy z formy razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze

Mania Gotowania
Chleb bananowo-pekanowy 117

u0142\u0105czymy dok\u0142adnie z suchymi. Wyk\u0142adamy do formy, keks\u00f3wki o d\u0142ugo\u015bci ok. 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Chleb bananowo-pekanowy Danie Ciasto , Pieczywo , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia

Kucharzyca
Rafaello na krakersach z jeżynami 211

stać parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną. Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: czekolada , jeżyny , krakersy , kremówka , mleczko kokosowe , wiórki kokosowe , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 247

kruchym spodzie to moja propozycja na weekendowy deser. Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik(...)dnia konsumowaliśmy go ze smakiem. Polecam też inne moje przepisy na serniki bez pieczenia: Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Kolorowy sernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie jest w wersji mini, na tortownicę 18 cm: Składniki: 350 g serek homogenizowany, (może być waniliowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię