ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:1023/1217)

Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 149

pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana Gracjana, którzy z oka nas nie spuszczali dbając(...)zdjęcia powyżej trafiła do nas jako jeden z upominków od Kufra Dekoracji. Zachwyciła mnie od pierwszego spojrzenia :) Dziewczyny, kiedy zobaczyły mój zachwyt, uznały, że musi trafić do mnie bez losowania :) Bardzo dziękuję :) Na pewno będzie pojawiać się na wielu moich zdjęciach :)A Was zachęcam do zerknięcia co pięknego jeszcze kryje Kufer Dekoracji.*  *  *DafiRecenzję dzbanka przeczytacie

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 204

Na Facebooku Marysia z bloga Gruszka z Fartuszka ogosiła niby to taki mały konkursik,w którym proponowała możliwość towarzyszenia jej na Laboratorium Smaku w czwartek,9

W kuchni Karmel-itki
Pszenica - wady i zalety. 219

wrażliwość na gluten sprawdza się poprzez ponowne wprowadzanie kontrolowanych dawek glutenu, aby zobaczyć czy jest on znów dobrze tolerowany i jaką ilość możemy spożywać bez występowanie objawów. Stosowanie diety bez glutenu zaleca się także w leczeniu: depresji, schizofrenii, autyzmu, chorób zapalnych jelit, grzybicy jelit, chorób autoimmunologicznych (Choroba Hashimoto) Warto wiedzieć, że aby gluten został prawidłowo strawiony, potrzebuje zdrowej flory bakteryjnej(...)przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję włókna pokarmowego

Powiedz dietom nie
CO ROBIĆ NA MYKONOS? GDZIE JEŚĆ? CO ZWIEDZAĆ? GDZIE PLAŻOWAĆ? 68

śniadanie i absolutnie nie żałujemy ( choć dla Łukasza takie śniadanie było tylko „rozgrzewką” przed kolejnym śniadaniem :D ). Ja zdecydowałam się na SPANAKOPITĘ – grecką bułeczkę z ciasta filo wypełnioną szpinakiem i fetą, a Łukasz na bułeczkę z ziemniaczanym farszem – obie pyszne! Do tego oczywiście pyszna kawa i migdałowe ciasteczka. To miejsce, do którego nie chodzi się najeść(...)idealne miejsce na romantyczny dzień we dwoje. AGIOS JOANIS Agios Ioannis znajduje się ok. 5 km od stolicy wyspy i można z miasta dojechać tutaj autobusem. Plaża jest piaszczysta, bez kamieni na lądzie i w wodzie. Morze jest ciepłe i spokojne. Dzięki otaczającym ją wzgórzom nie ma tutaj wiatru. Miejsce jest urocze i niezatłoczone. Nie spotkacie tutaj hałaśliwych i pijanych

Ostra na Słodko
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 161

Prowadzący - Przemysław Kaczor W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przedstawić fotorelację z warsztatów, w których miałam okazję uczestniczyć 10 stycznia 2015 r. Zorganizowane zostały one w Akademii

Poezja smaku
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 175

źródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć

W kuchni Karmel-itki
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 186

codziennego pola walki.  Ale w tym wszystkim nadal pozostaję buntowniczką, często walczącą, ale głównie z utartymi stereotypami, bezsensownymi nakazami, nieuzasadnionymi oczekiwaniami. W takich sytuacjach nigdy nie odpuszczam i zawsze bez wyjątku robię na przekór. Ten cały dualizm to być może zasługa mojego znaku zodiaku... Pytanie 5.  Gdybyś miała wybrać rolę teatralną - wcieliłabyś się w Lady Makbet, czy Julię, ukochaną(...)francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek

KUCHARNIA
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 146

spoiler — Oleska maślanka!). Oczywiście przyszedł także czas na deser i ręcznie zagniataną drożdżówkę, ekhem, kołocza śląskiego. Później udało mi się odpocząć w Turawie i spróbować długo oczekiwanych gumiklyjzów (niestety bez dziurki). Dalej na śniadanie spróbowałem opolskich krepli (dziękuję Pani przewodnik!) i dowiedziałem się, że Opolskie to także kraina prehistorycznych gadów. Na zakończenie podróży zaśpiewałem w Polskiej Stolicy Piosenki i spróbowałem(...)przygotował warsztaty z pieczenia   kołocza   śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem

Food Square