ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:1014/1217)

TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 150

chleba jest jak rozmowa. Uczy jak się rozumieć, ale bez słów.  Jak słuchać, patrzeć i odczytać to, co ważne i ukryte w szczegółach.  Jak dotrzeć do sedna bez pośpiechu, nie idąc na skróty. Chleb ustala rytm, którym musimy podążyć.  Wydaje się długi, za długi, pełen czekania i niepewności. To pierwsza lekcja - pokory i cierpliwości. Jeśli nie potrafimy(...)innych chlebach. Obecnie, aby nadać mu barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. *  Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać czy i kiedy zmienia kolor.  Gdy o świcie nastała

KUCHARNIA
Babka herbaciana 249

Święta święta święta! :D Kolejna wyżerka się szykuje, a żeby było smacznie trzeba wypróbować jak najwięcej przepisów. No i ten okazał się przepyszny! Strzał w dziesiątkę

Jak gotować i nie zwariować
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 222

jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę z soczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami… i małże gotowane na parze, bez żadnych dodatków. Potaje de lentejas, przepis na blogu Asi-klik Z: Tęsknisz czasem za polską kuchnią? A: Powiedziałabym nawet, że często, dlatego w moich codziennych posiłkach prawie zawsze znajduje się(...)praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość

Chilli Czosnek i Oliwa
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 229

Nadeszła pora wielkiego otwarcia jeszcze większej książki kucharskiej, w którą od wielu lat wpisywałyśmy nasze receptury. Przeglądanie zapisanych kart miało być inspiracją do odnalezienia tego, co

Wypisz Wymaluj
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 217

potraw, która na podkarpackich stołach zajmowała szczególne miejsce, były postne gołąbki z kaszą jęczmienną z suszonymi grzybami. Podawano je tradycyjnie podczas wieczerzy wigilijnej. Mimo że jest to danie bez mięsa, to niczego mu nie brakuje. Aromat suszonych grzybów doskonale komponuje się z kaszą, co dodatkowo podkreśla miękka, duszona w grzybowym wywarze kapusta. W okolicach Baranowa Sandomierskiego gołąbki takie przyrządzano(...)niego nieco tej intensywności. Liść kapusty układamy na dłoni, nakładamy łyżkę lub 2 farszu (w zależności od wielkości liścia), zakładamy boki liścia do środka i zwijamy. Gołąbki układamy ciasto w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów ze szklanką bulionu (opcjonalnie można go zastąpić szklanką gorącej wody i kostką grzybową) i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż

Trzeci talerz
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 153

wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu(...)skojarzenie każdej z osobna. Autorka sprytnie przeplata smutek z żartem, głównie językowym (w wydaniu Majki) i dziecięcym (w wykonaniu Krzysia). To atut tej książki, która byłaby dość przygnębiająca bez energii Mai i dziecinnej szczerości Krzysia, który w czasie wycieczki na koniec świata chce spotkać tatę-anioła. Polecam! Kolor niebieski Zabierz na wakacje... ejotka

Weekendy w domu i ogrodzie
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 233

    Na bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic

Smaczne Zdrowe
Pavlova z żurawiną 237

Ten weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowe ptasie mleczko 163

Delikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka... mowa o ptasim mleczku ! A co jeśli dołożyć do tego jeszcze kwaskowy smak rabarbaru i delikatny biszkopt na spodzie? Wychodzi naprawdę

Jedzeniomania
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 152

Wyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego

MyCookBook.pl
CUDNE GRAHAMKI ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 218

   Bułeczki, które skradły nasze serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych , które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 61

tego, który normalnie piekę. Trochę się obawiałam, że będzie za bardzo smakował gryką, za którą My nie przepada, ale nic z tych rzeczy. I ten pierwszy postanowiłam zrobić bez żadnych dodatków, jedynie z podstawowych składników. Pięknie wyrósł i naprawdę bardzo dobrze smakuje. Bardzo go Wam polecam. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst(...)łyżeczki soli Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do nich zakwas, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masa będzie klejąca, uprzedzam. Keksówkę cienko smarujemy olejem, ciasto przekładamy do keksówki (można je wyrównać palcami lekko posmarowanymi olejem). Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 12-24 godzin. Ilość godzin jest różna, musicie po prostu

Kardamonovy
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 183

zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem. Dieta bez glutenu eliminuje wzdęcia, zgagi, zaparcia, refluks, redukuje poziom cholesterolu, zmniejsza nadciśnienie, a także obniża poziom glukozy we krwi. Dzięki takiemu sposobowi odżywiania poprawia się samopoczucie, podwyższa się poziom energii oraz(...)całość mieszamy mikserem. Mieszamy do uzyskania masy o gęstości budyniu. Pozostawiamy na kilkanaście minut do napęcznienia. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy ciasto do wyrastania. Po ok godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Wstawiamy foremkę z chlebem do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Naturalna Kuchnia
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 91

metoda jest bardzo prosta, polega na odpowiednim zaparzeniu mąki. Powoduje to, że bułki są lekkie i puszyste. Ale o tym później, najpierw nieco dygresji, bo przecież wiecie, że przepis bez dygresji się nie liczy :) Siedzę właśnie teraz w domu, a tu co chwilę Madzia do mnie dzwoni z pracy. No dzwoni i dzwoni i pracować mi nie daje(...)chcieli taki bułki zrobić. A pokusa będzie potężna, bo bułki pyszne :) No i dalej już po staremu, jak zawsze: Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto jakieś 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ręcznikiem na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez moment wyrabiać, żeby je odpowietrzyć. Potem podzielić

Marder&Marder Manufacture
Domowa kolorowa masa cukrowa 3198

Przepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że

Ciastkozercy