Frugo.Kojarzysz? Hm, zapewne. Kto go nie zna?Dumnie stoi na sklepowej półce, prezentując swój głęboki kolor. Poniosło mnie. Musiałam spożytkować niezużyte jeszcze zapasy energii.Skąd
W kuchni Karmel-itkiJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj jedno z najsmaczniejszych mlek roślinnych, czyli mleko migdałowe . Może być zamiennikiem mleka zwierzęcego, nie zawiera laktozy i jest idealne dla wegan oraz osób odchudzających się
Oryginalny smakDzisiaj jedno z najsmaczniejszych mlek roślinnych, czyli mleko migdałowe . Może być zamiennikiem mleka zwierzęcego, nie zawiera laktozy i jest idealne dla wegan oraz osób odchudzających się
Oryginalny smakTapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku
W kuchni Karmel-itkikażdym razem inne. Jem je z owocami, bitą śmietaną, dżemami, bakaliami, cukrem pudrem i no jeszcze znajdzie się kilka kombinacji. Jednak dzisiaj robimy gofry czekoladowe z nutellą i bananami :) Składniki: 220 g mąki 50 g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 50 g roztopionego masła 500 ml mleka Przygotowanie: W dużej misce(...)łączymy produkty suche: mąkę, cukier,kakao i proszek do pieczenia. Mieszając dodajemy mleko, żółtka i roztopione masło. Gotową masę łączymy z ubitymi białkami i delikatnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Pieczemy w gofrownicy - czas pieczenia jest różny, w zależności od gofrownicy :) Smacznego
Niezły MłynekŚwięta is coming! :D Od kilku dni słoneczko nam o tym dobrze przypomina i oby wystarczyło tych promieni do przyszłego weekendu choć od dziś znów zacznie
Candy PandasPóźne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja omletu cesarskiego , odpowiednia
Słodkie Przyjemnościmocno dojrzałe banany 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli + 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe) Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyTort BananowyDziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę
Gotuj Z Muzykąsię tak porządnie zastanowić, to ja w tym roku chyba za rzadko je jadłam. W sumie również tutaj pojawiło się niewiele przepisów z truskawkami w roli głównej (polecam Ciasto truskawkowe z kremem migdałowym – tegoroczny, truskawkowy hit :)) Pamiętam jak jeszcze w dzieciństwie na mojej działce rosło mnóstwo krzaków truskawek. Gdy nadchodził sezon, długie godziny spędzałam na zrywania truskawek i truskawkowych(...)drugi śniadanie i kolację (w roli deseru także sprawdzi się całkiem nieźle). Zapraszam do degustacji Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną porcja dla dwóch osób 1,5 szklanki truskawek 1 banan szklanka mleka kokosowego 100 g ugotowanej kaszy jaglanej łyżka miodu łyżka oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego łyżeczka soku z limonki szczypta kardamonu Kaszę jaglaną przełóż na sitko, opłukaj zimną
365 dni dookoła kuchniKukurydziane scones z malinami; malinową ricottą mrożona kawa bananowa Pogoda może trochę nie taka na mrożoną kawę, ale kto by się tym martwił. Na
More food, love and dreamsDzisiejszy wpis ucieszy pewnie wszystkich koktajlomaniaków i fanów zdrowego odżywiania. Ponieważ ostatnimi czasy namiętnie testujemy nowy blender Breville Blend-Active Pro postanowiliśmy podzielić się z
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanami? Składniki: - dojrzały banan - 2 łyżki mąki kokosowej - kopiasta łyżka kakao - ok. 80g chipsów bananowych - ok. 120g gładkiego masła orzechowego - ok. 50g czekolady (gorzkiej lub deserowej) 1. Rozgnieść widelcem banana i wymieszać z kakao oraz mąką kokosową. 2. Wylepić masą dno małego kwadratowego pudełka. 3. Chipsy bananowe zmielić w blenderze na małe kawałki i wymieszać je z masłem orzechowym, następnie(...)napój roślinny aby masa była gęsta ale nie sucha. 7. Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy przeciąć w poprzek, czyli na cieńsze prostokąty. 9. Dalej 12 kawałków posmarować masłem orzechowym i oblać rozpuszczoną czekoladą, można też posypać migdałami
Candy Pandasskoro tak im dobrze, to co nam do tego. W tamtym okresie też umiałam gotować i piec, tylko o tym nie wiedziałam. Do dziś pamiętam jak robiłam rozczyn na ciasto drożdżowe ze słuchawką telefoniczną przy uchu, a po drugiej stronie mama z anielską cierpliwością tłumaczyła mi, że ma się spienić, podwoić objętość itd. Wiele takich przykładów mogłabym przytoczyć. W którymś(...)okazało się, że przez te cholerne słoiczki i ścisłe trzymanie się rozpiski mój syn nie chce próbować nowych smaków. Dla Niego istniał tylko pasztecik, rosół, sosik, schabowy, udko pieczone, banany i jabłka. Tu się zaczęło. Gimnastyka, podstępy, łgałam kulinarnie jak tylko umiałam. Kombinowałam, aby mój Kochany Chłopczyk zaczął jeść wszystko. Lata praktyki, pracy, konsekwencji w działaniu i mojego kulinarnego kombinatorstwa
Blondynka Gotuje