Takie pytanko.. co robicie z mocno przejrzałymi bananami, których nikt już nie chce zjeść w domu? Mam nadzieję ze ich nie wyrzucanie, bo takie banany świetnie nadają się do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie
Bernika - moj kulinarny pamietniksię na wiele okazji: święta, urodziny, imieniny, czy też jako ciasto na niedzielę :) Sprawdzi się także podczas cieplejszych dni. Jest to ciasto mimo wszystko proste w wykonaniu, choć odrobinę pracochłonne. Najwięcej czasu zabiera zrobienie warstwy galaretowej z bananami (studzenie i tężenie). „Jamajkę” przechowujemy w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet przez 5-6 dni! Składniki: Ciasto kakaowe: 6 dużych jajek(...)cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Dodatkowo: 5-7 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy/brzoskwiniowy kakaowa posypka cukrowa/starta mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek . Następnie ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dosypujemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Do ubitych wraz
MyCookBook.plproszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwylewamy do formy i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach (grzałka: góra-dół). Na pierwsze 20 min możemy przykryć formę folią aluminiową, żeby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. 2. warstwa: 3. Banany kroimy na plasterki. Gdy spód ostygnie, układamy je na całości ciasta. 3. warstwa: 4. Przygotowujemy budyń: od 450 ml odlewamy pół szklanki z którą rozrabiamy(...)Zagotowujemy resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy (ja użyłam miksera). 7. Banany polewamy cienką warstewką budyniu i wstawiamy ciasto do lodówki. 8. Gdy warstwa trochę stężeje (ok. 10 min) wylewamy resztę budyniu (wcześniej go mieszamy), czekamy aż trochę ostygnie i wstawiamy do lodówki, czekamy aż budyń
Malowane smakiemsię także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo(...)ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić przy uchylonych
Kuchnia Ellieciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm ): 2 puszki czerwonej(...)papierem do pieczenia. Fasolę przepłukać zimną wodą. Wrzucić do wysokiej miski. Do fasoli dodać pokrojone banany. Całość zmiksować na gładką pulpę. Trzeba zadbać, by nie wyczuwało się skórek fasoli. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Do pulpy dodać resztę składników i wszystko dobrze zmiksować. Ciasto przelać do keksówki. Piec góra/dół przez 45 minut do suchego patyczka, choć ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieJedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie własnej mikrofali. Zapraszam :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka
Chocolate Muffin Blogzdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość(...)ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. 2 Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj lub wymieszaj w misce. 3 Wysmaruj keksówkę (20cm) olejem i przelej ciasto. Przekrój odstawionego banana wzdłuż i ułóż tak jak na zdjęciu. 4 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 50-60 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy chlebek jest już gotowy (jeśli patyczek
BlendmanKolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość
Malinowe Pocałunkijest tak napakowane zdrowymi pysznościami jak orzechy i owoce, że można mu to wybaczyć. Lubię masło orzechowe, ale jest dla mnie lekko zapychające. Porzeczki i karmelizowane banany zaradzą temu w mgnieniu oka. Najlepsze ciasto jakie jadłam ostatnio Składniki: łyżka masła 3 bardzo dojrzałe banany obrane i pokrojone na kawałki łyżka brązowego cukru 1,5 szklanki mąki łyżeczka sody(...)laskowych pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej 2 garście mrożonych czarnych porzeczek (w sezonie świeże) keksówka wysmarowana olejem i bułką tartą Jak przygotować ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym? Na patelni podsmażamy masło, cukier i banany aż cukier się skarmelizuje. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sodę i ksylitol. Jeśli nie masz ksylitolu weź tę samą ilość cukru
Ugotowane pozamiatanemusiało zagościć. A, że ciasto robi się dosłownie chwilkę i jest pyszne, to wybrałam ten przepis. Polecam go szczególnie osobom zapracowanym. Składniki: 1/2 kostki masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 175 g cukru (ok. 7 łyżek) 25 dag mąki 2-3 łyżki śmietany 2-3 banany (mogą być suszone) Wykonanie: Masło(...)przesiewam do masy. Część bananów kroję w pół talarki i dodaję do ciasta, mieszam i wykładam do formy do keksu. Resztę bananów kroję w plasterki i układam na wierzchu ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp
Ciasteczkowy Potwórszczyptą soli, dodajemy 1 rozgniecionego banana, startą czekoladę, olej i żółtko – miksujemy. Dodajemy ubite białko i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, układamy plasterki banana i na małym ogniu smażymy po kilka minut z każdej strony. Ps. świetnym dodatkiem są karmelizowane w miodzie banany! Smacznego
Ostra na SłodkoDzisiaj postanowiłam zrobić do kawy coś prostego i smacznego. W sumie jest to pierwsze ciasto bananowe mojego autorstwa, nie przepadam za bananami. Niestety moja awersja do tych owoców nie została przerwana przez to ciasto, chyba nawet się utwierdziłam w swoim przekonaniu, że dziwnie smakują:) Mojemu łasuchowi bardzo smakowało ciacho, stwierdził, ze jest wilgotne i mocno bananowe ,no też mi zachęta(...)czasie do miski dajemy jajka z cukrem i miksujemy je przez około 3 minuty, następnie dodajemy jogurt z olejem i wszystko mieszkamy. W tym czasie banany zgniatamy widelcem "na papkę"i dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy suche składniki i wszystko znów mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki i posypujemy wierzch ciasta żurawiną. Wkładamy formę do nagrzanego pieca na około
ciastkarnia na kruchym spodziePrzekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut Czekam aż ciasto ostygnie. Wtedy dopiero odcinam wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany. Można przekroić(...)się wszystkie zmieściły. Ubijam śmietankę z cukrem pudrem, dodaję do niej pokruszoną czekoladę (lub startą na grubej tarce) oraz przygotowaną żelatynę. Mieszam. Masę układam na bananach formułując kopiec. Resztę ciasta kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc, by śmietana stężała
Kuchnia co dniaBanana Bread to bardzo popularny amerykański słodki chlebek. Można go spotkać między innymi w każdym Starbucksie. Przepis dostałam od siostry Ani. Z tego ciasta można(...)zrobić również muffinki bananowe. Chlebek jest bez dodatku drożdży, tylko z sodą, co sprawia, że ciasto jest ciemne. Jaśniejsze natomiast wychodzi po dodaniu proszku do pieczenia. Wilgotne, mocno bananowe, chrupiąco orzechowe! Składniki: • 250 g masła • 4 jajka • 4 banany bardzo dojrzałe • 8 łyżek śmietany • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 szklanki mąki • 2 łyżeczki sody
To co kocham