ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, ciepłe mleko, ciepłą wodę, rodzynki,pokrojony w kostkę banan, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać wszystko łyżką, odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasto dużą łyżką. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem i polane kompotem
Kuchnia Pokoleńosób chcących odżywiać się optymalnie: liczbę kalorii, bilans makroskładników, zawartość mikroelementów czy indeks glikemiczny. W naszej ofercie znajdują się batony i ciasta bezglutenowe, bezlaktozowe, czy też stworzone z myślą o diabetykach. 1. Baton żurawina + jagody goji 140g Składniki: banany, płatki owsiane, płatki jęczmienne, odżywka białkowa, żurawina, jagody goji. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 300kcal, tłuszcz 4g, węglowodany 52g, białko 14g. Opinia
Be Fit Be Strongjajko 70 ml mleka 70 g masła Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao
Bulliocukrem na kogel-mogel. Dodać szczyptę soli banany obrać, pokroić i przy pomocu blendera zrobić bananowe puree. Wmieszać do jajek banany i dodać mleko mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony gotowe placuszki ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potas, magnez czy selen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę (można trochę zostawić - zależy jaką konsystencję kremu
Smakuje zdrowowczorajsze śniadaniowe placuszki :) Składniki (całość około 370kcal): 2 jajka 10g wiórków kokosa 10g otrębów owsianych firmy Kupiec 80g dojrzałego banana 50g chudego twarogu Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwspółpracy - przejrzałam tam mnóstwo stron, popadając w coraz to większy zachwyt ;) Zaczęłam oczywiście od bakalii , które uwielbiam i dodatków do ciast - to właśnie z nich składała się paczka od SKWORCU widoczna na zdjeciu: są tam m.in. suszone banany (najlepsze jakie jadłam!), następnym razem skuszę się chyba na wersję karmelizowaną z sezamem , suszone wiśnie , owoce morwy białej Ciekawe są też
Kto ugości moich gości?jajko 70 ml mleka 70 g masła Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao
Bulliokoło minuty (Nie musi być idealny). Dosypujemy do niego resztę suchych składników i mieszamy. Dodajemy miód, jogurt, olej i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy bądz miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić konsystencję (około ćwierć szklanki). Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażymy po obu stronach koło minuty aż placki się zarumienią. Podajemy na słodko z ulubionymi
Lubczyk i Waniliadodatku krem przygotowuje się błyskawicznie i potrzebne są tylko 2 składniki! Idealnie nadaje się do smarowania chleba, jako nadzienie do ciast i mus na deser. Myślę, że wyszłyby z niego też pyszne puszyste lody. Składniki: 1 mały banan ½ kubka namoczonych daktyli (z wodą z moczenia) opcjonalnie: kakao Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
Qlinarnie i Qlinarnieduże łyżki jogurtu greckiego 2 kiwi 2 banany 1 bita śmietana, może być spray 1 opakowanie borówek lub jagód Banany i kiwi kroimy w kostkę i mieszamy razem z serkiem i jogurtem. Mamy nadzienie do naleśników :) Ciasto na naleśniki mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy
vegetaniejajko 70 ml mleka 70 g masła Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao
Bulliołyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku
Codzienna kuchnia niecodziennakilku dni mam straszna ochote na soczewice i ciasto bananowe. I o ile soczewice bardzo lubie, to wszelkie przetwory bananowe juz nie. Jesli mam jesc banany to tylko w naturalnej postaci. Ale kolezanka wspomniala cos o czekoladowym ciescie z bananami i wyobraznia tak zadzialala, ze od kilku dni szukam odpowiedniego przepisu. Moje poszukiwania pozostaja bezowocne.Na pocieszenie wiec przygotowalam
Przysmaki Karolkicoś takiego :P Cienkie, kruche, łatwo łamiące się, z wyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem :D Składniki: 190 g mąki kokosowej (Incola) 60 g mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 mocno dojrzały banan 100 g erytrolu (lub inne słodzidło) 300 ml mleka 300 ml wody gazowanej
Zdrowie na języku :Pulubionych. Nie muszę męczyć się z odpalaniem piekarnika, co już jest dużym plusem, ponieważ oszczędzam prąd, a dodatkowo mam pewność, że niczego nie spalę. Szczerze mówiąc planowałam zrobić ciasto z cieciorki, niestety gdy zabierałam się do pracy, było zbyt późno na długie gotowanie. Idealna okazała się soczewica, która potrzebuje 15 min, być gotową do spożycia. Jako dodatek sporządziłam(...)migdałowego łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy soczewicę blendujemy z bananem i cynamonem wodę gotujemy, dodajemy agar- energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min- agar dodajemy do zblendowanych składników- dokładnie mieszamy składniki na spód ciasta przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym- do wchłonięcia całego płynu
healthy dreamsszczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort. Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy
prawdziwe jedzeniedeserów Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 75 ml zimnej wody(...)pół i dołożyłam dwie połówki. W dwóch ćwiartkach na przeciw siebie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją. Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową (galaretka musi być lekko stężała, bo inaczej wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach
Aga w kuchnizorientował się, że nie jest to tradycyjny wypiek na mące. Fasola jest zupełnie niewyczuwalna a ciasto mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej i dbające o linię :) Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po kolejny kawałek ;) 480 g ugotowanej czerwonej fasoli Cenos 2 duże banany 4 łyżki oleju rzepakowego 4 jajka 3 łyżki kakao 4 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego
Smakołyki AsiUmyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku
Kuchnia w czekoladziemoim kochanym kubku termicznym :3) Zdjęcie zrobione, muffina spakowana i w drogę. 10 godzin pielenia z małymi przerwami. Dużo śmiechu, grill, rozmowy, cisza, bolące plecy, ciasto drożdżowe na powitanie i ciągnące krówki na zakończenie, wszystko doprawione wiatrem i słońcem w południe, plecy trochę bolą, może trochę przemarzłam, ale w sumie było fajnie, w sumie jestem szczęśliwa(...)czymś do posłodzenia. Banana miksujemy i mieszamy z jajkiem,masłem i kapką mleka. Mokre składniki mieszamy z mąką i dzielimy na dwie. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki i płatki owsiane, do drugiej kakao i kawę. Na zmianę nakładamy do papilotki czy foremki, posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok.30min w 180stopniach/*w razie czego dodajcie już do ciasta gdyby było za gęste
More food, love and dreamskąpieli wodnej. Banany zmiksuj na puree. W robocie kuchennym zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj
Z Kuchni Do Kuchnipomarańczowego (lub soku) do dekoracji: 100-200 g gorzkiej czekolady 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę banana, olej, cukier i olejek pomarańczowy. Posiekaj grubo migdały. Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj masę bananową i migdały. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto jest plastyczne na tyle, że możesz je wałkować, wycinać
greenscarfłyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy wykończenie: galaretka cytrynowa 1 banan Przygotowanie: spód: Robimy poncz do skropienia biszkoptów: Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Zimnym ponczem skrapiamy delikatnie biszkopty, które następnie układamy w formie wyłożonej folią (łatwiej wyjmiemy ciasto z formy). Trzeba uważać aby biszkoptów nie nasączyć za dużo. masa bananowa: Galaretki
Bon appetit mon amieNajszybsze z możliwych ciasto bananowe z bakaliami. Przygotowywałam je już w wersji tradycyjnej oraz bezglutenowej, i obie smakują równie dobrze. Dodatkową jego zaletą jest możliwość wykorzystania przejrzałych, już czerniejących bananów. Szkoda tylko, że nie udało mi się nigdzie znaleźć suszonej żurawiny bez dodatku cukru, wówczas byłoby w 100% idealne :) SKŁADNIKI: 2 bardzo dojrzałe banany 1/4 szklanki ksylitolu (cukru) 3/4 szklanki(...)PRZYGOTOWANIE: Banany umyć, obrać ze skórki, rozgnieść widelcem z ksylitolem. Dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, wymieszać. Dodać całe jajko, ponownie wymieszać (nie ucierać). Dodać olej i bakalie, wymieszać krótko łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki (17x8 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Upieczone ciasto wyjąć razem
Kuchenne zapiski Edytyżółtek. Białka ubij z sodą oczyszczoną. Żółtka roztrzep w osobnej misce. Do żółtek dodaj zmiażdżone widelcem banany i olej. Połącz. Następnie wymieszaj ze sobą suche składniki tj. mąkę, sodę i cynamon. Dodaj do żółtek. Wymieszaj. Ubite białka delikatnie połącz z ciastem stopniowo dodając pianę do ciasta. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bez wykładania
Fabryka pomysłówskórki 270 gramów truskawek 1 jajko 30 gramów mąki kasztanowej 60 gramów mąki pszennej typ 450 1 łyżka oleju kokosowego. Banana i twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko i mąkę. Truskawki kroimy na małe kawałki/cienkieplasterki i dodajemy do ciasta. Rozpuszczamy olej kokosowy na patelni i smażymy niewielkie placki na średnim ogniu. Smażymy po 30 sekund z każdej strony
Krupeczkiroślinne) Płatki owsiane zalać wodą lub mlekiem do wysokości płatków. Ostawić do napęcznienia (ok 10 min). Dodać jajko lub zamiennik , banana, proszek do pieczenia i cynamon (ilość wg uznania). Masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewać porcję ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię (jeśli jest konieczność to wysmarować tłuszczem). Smażyć na średnim ogniu aż pojawią się bąbelki, przewrócić na drugą
CookYourselfUwielbiam zdrowe ciasta, które nie mają pustych kalorii, a na dodatek dają nam dobre korzyści. Upiekłam mega zdrowe ciasto z dodatkiem otrąb owsianych. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru brązowego 6 łyżek oleju rzepakowego 1 średni banan 150g (1 paczka) otrębów owsianych 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania
Truskawkowa Fiestawanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szklanki Mix per Dolci Nutrifree Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z roztopionym masłem. Dodaj cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Na końcu dodaj mieszankę mąk wymieszaną z soda i szczyptą soli. Wymieszaj do połączenia składników. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą keksówkę (10x20 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym
Kuchnia bezglutenowaTym razem za sprawą Doroty Świątkowskiej i książki „Moje wypieki i desery” przeniesiemy się w ciepły klimat gdzie będziemy mogli spróbować australijskiej klasyki,
Kuchenne WariacjeDawno nie robiłam ani nie jadłam ciasta typowo kremowego na biszkopcie, a do tego tak szybkiego w wykonaniu i efektownego. Połączenie biszkoptu, karmelu i bananów jest obłędne. Wykonałam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaasuchego patyczka. * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić. Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego
kawawszklancemąki pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 75 g kaszy manny 1/4 łyżeczki przypraw korzennych 75 g masła pokrojonego w kostkę banan rozdrobiony widelcem 2 łyżki miodu 1 jajko 1. Wszystkie składniki oprócz jajka wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to za pomocą miksera). 2. Wkładamy do lodówki na 10-20 minut. Zimne ciasto wykładamy na blachę urywamy kawałek
NA MOIM TALERZUSkładniki: 700g serków homogenizowanych ( ja miałam różne smaki: banan, truskawka, brzoskwinia), 250g serka mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru, 4 galaretki ( ja miałam 3 cytrynowe i
W kuchni u Monikiłyżeczka stewi 0,5 szklanki wody mineralnej 3/4 szklanki mleka 1 jajko troszkę cynamonu owoce, ja zabrałam banana i nektarynkę Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki miksujemy razem delikatnie mieszając dodajemy do ciasta ubite białko wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ewentualnie smarujemy lekko oliwą z oliwek) na gotowego gofra wykładamy pokrojone w kostkę owoce SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajko 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżka masła (stopione i ostudzone) Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i odstaw na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po łyżce ciasta. Kiedy zaczną się pojawiać bąbelki i pękać, przewracaj na drugą stronę
Piąty grzech głównyproszku do pieczenia -> 1 cukier waniliowy -> ½ łyżki oleju Dodatki: -> ½ opakowania jogurtu greckiego -> Owoce granatu -> banan -> jabłko -> kiwi Wykonanie : Wszystkie składniki przekładamy do misy i miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników dlatego ilość mąki można swobodnie zmieniać. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut [długość uzależniona
Jedz zdrowo żyj zdrowo!selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu - 26 kwietnia 2014 Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym - 29 kwietnia 2014 Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem - 14 maja 2014 Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny - 24 czerwca
Moja Delicjabiałego maku Symbio 2 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie banany rozgniatamy widelcem. W dużej misce mieszamy masę bananową z amarantusem, sezamem, makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały
Zawsze głodna!wyczarować w kuchni :D Nie mogąc im odmówić - powstało pyszne, ciężkie , a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto, z delikatnym posmakiem pysznego miodu lipowego i kawałkami gorzkiej czekolady :D Znajdzie się też mąka żytnia oraz banan :) Składniki: 150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 140 g banana 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki
Zdrowie na języku :Pdiety i marzy o czymś słodkim. Ja miałam taki dzień wczoraj. I choć moje nastroje huśtały się nieziemsko postanowiłam upiec ciasto. Kiedyś już je piekłam więc dodatkowo nie mogłam się powstrzymać. Całkiem nie dietetyczne, mocno czekoladowe, wilgotne od bananów, tym razem z kawową nutą by i Małżonowi smakowało
Dzieje kuchennej Wiewiórypostanowiłam że upiekę i ja.... Bezglutenowe mini bananowe serniczki..Moje serniczki nie są bardzo słodkie więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta zwiększcie ilość cukru... Składniki: 2 kostki białego sera każda po 200g 3 jajka 2 łyżki cukru 1 banan 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 serek homogenizowany waniliowy lub naturalny czekolada bezglutenowa polecam Goplana śmietanka 36% male
NaKońcuJęzykaMąkę, cukier, proszek, sól wymieszać w misce. W drugiej wymieszać mleko, jajka, wanilię i olej. Połączyć zawartość misek. Dodać rozgniecionego banana i wymieszać tylko do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Dodać orzechy, granolę i wiórki. Wymieszać delikatnie. Przełożyć ciasto do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Na wierzchu posypać pozostałą granolą i wiórkami. Piec w 190 stopniach przez około 20 - 25 minut
Sto kolorów kuchni