Były tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej(...)podkreślić, iż roślina ta zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż, co jest kolejną zaletą.W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też
peanutbuttermonster(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułami, fetą i migdałami to jedna z naszych ulubionych sałatek. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego jaka smaczna! Idealnie
Kulinarne Przebojewygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu sprawiają, że czujemy się dobrze, błogo i przytulnie. Agnieszka Maciąg namawia nas do aromaterapii - chce, abyśmy zapachem zaczarowali zimę! Dokładnie przedstawia informacje(...)napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa
Plate of JoyMożna je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów(...)pieczenia i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę. Wlałam mleko i wymieszałam. Wsypałam nasiona chia i połączyłam je z masą na omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem, polanego syropem klonowym lub z ulubionym dżemem
potrawyregionalneKruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta, odtworzyła na żywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem(...)Swoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak! Poznań i Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na pewno zostaną w mojej pamięci na bardzo długo
Sajkofanka smakuMaj, miesiąc pod znakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza
W kuchni Karmel-itkizdjęciu. Wybieram miski płytkie i szerokie, raczej o niedużej średnicy: 10 cm do sosów, 15 cm do zupy krem i past kanapkowych, 20-24 cm do zup i sałatek. Mam też całą kolekcję bardzo małych miseczek ok. 5 cm na sól, pieprz i inne przybrania. Zależnie jaki będzie kąt fotografowania potrawy, miseczki mogą mieć ornament lub wytłoczenie na boku naczynia(...)zdjęciach sprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko. 4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe materiały i ręczna robota
Chilli Czosnek i Oliwaśrednioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée(...)blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady
Karo in the Kitchensmaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa niektórych składników przystawki i deseru. Miałam przyjemność rozmawiać z szefem kuchni, panem Patrykiem Żołnowskim, który z chęcią odpowiedział na moje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią(...)Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser
Qlinarnie i QlinarnieSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu(...)swojej ofercie maja zupy, burgery, oraz różne dania "pojedyncze" oraz zestawy. Sam lokal jest niewielki, ale za to całkiem przytulny. Jako Bananowe Pole musieliśmy spróbować bananów w cieście z mąki cieciorkowej - słodki i smaczny deser. Innym razem wybraliśmy opcję słoną w postaci zestawu Thali XXL, gdzie znajdowały się takie rzeczy jak: r yż, sabdżi, tofu w curry na mleku kokosowym
Bananowe Polerobienia na drutach. Późną jesienią szykowaliśmy budki dla ptaków, wiosną szyliśmy na maszynie letnie bluzki. Zaliczyłam też tekturowy peryskop, misę z masy papierowej i małą makietę księżyca. Raz zrobiliśmy sałatką ziemniaczaną. Osiem lat szkoły i tylko raz dane nam było zamienić "prace ręczne" w gotowanie, a właściwie samo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki(...)możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy i pieczmy razem. Pozwalajmy im dotykać, wąchać, mieszać i bałaganić. Niech zaprzyjaźnią się z warzywami, mąką, surowym ciastem. Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać smakoszem zdrowego jedzenia. U mnie na ostatnich zajęciach z "prac ręcznych" powstał domowy pomidorowy makaron orecchiette . Ciasto jest
KUCHARNIAkiszki, i zaraz po przyjeździe do pracy łapię, co mi pierwsze w ręce wpadnie. Dla niewtajemniczonych dodam, że pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę tam ciężko o sałatki. Robię więc solidne zapasy granoli; piekę drożdżówki w dużych ilościach, które mrożę z myślą o tych dziwnych śniadaniach, robię puddingi z szałwii hiszpańskiej, które zaskakująco dobrze sycą i wchodzą gładko, niemal(...)puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was śliczną tartę, którą wypatrzyłam na okładce majowego wydania magazynu BBC Good Food . Kompozycja piękna dla oka, ale też niezwykle smaczna. Młode
Chilli Czosnek i Oliwapyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki. Do ich zrobienia możecie użyć jednego rodzaju grzybów, albo mieszanki. Doskonale sprawdzą się tu i kurki(...)Dodajemy do słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku