się zawsze bardzo ładnie, a to się ceni. Ja wyjątkowo zamieniłam kolejnością warstwy, dając orzechowy placek na spód (swoją drogą - trochę marnie orzechowy, bo orzechy były na wykończeniu ;)), ale praktycznie zawsze układam w to miejsce kakaowy placek. Ciasto Zośka u mnie w domu pieczone było niezliczoną ilość razy, więc z całkowitym przekonaniem zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki(...)cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni
psgotujemypistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również
Mała Cukierenkaprosty, a jednocześnie niezwykły. Zadziwiające, jak tak banalne składniki, jak masło, jajka i cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz. Nadzienie to zwykły, banalny curd, najczęściej podawany w wersji cytrynowej. Tu kwaśne(...)garnka. Rozpuścić, a następnie podgrzewać, aż zrobi się jasno brązowe i zacznie pachnieć orzechowo. Dodać cukier, wymieszać, aż niemal całkowicie się rozpuści. Dodać sól i mąkę, dokładnie połączyć. Ciastem wylepić formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować krem: Mąkę, cukier, sól, jajka, żółtka, sok i skórkę z pomarańczy umieścić w garnku. Podgrzewać, często
Pożeraczka, czyli raz adobrzepysznego mazurka w życiu nie jadłam. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto kruche: 120 g zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej chałwy ½ szklanki śmietany kremówki 30% - 36% 10o g dowolnych orzechów 1,5 łyżki(...)wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę na mazurku. Gotowe ciasto ponakłuwać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Przygotować masę chałwowo – orzechową: Śmietanę, chałwę, cukier puder i orzechy umieścić w malakserze i rozdrobnić na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć do garnuszka i podgrzewać
Na słodko lub wytrawnieCiasto którego wykonanie bardzo odciąga się w czasie ze względu na 2 różne masy orzechową i kokosową jednak warto je zrobić na jakąś szczególną okazję na pewno przebije nie jednego torta. Ciasto jest bardzo wysokie i wychodzi ponad blaszkę. Piekłam w standardowej blaszce o wymiarach 25 cm x 42 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaamnie bomba. Ciasto jest pyszne i z pewnością znajdzie się na świątecznym stole. Ciasto: 50 dag mąki 20 dag cukru 20 dag margaryny 2 całe jajka 3 łyżki miodu sztuczneo 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka lub łyżce śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa orzechowa 40 dag siekanych orzechów włoskich 15 dag masła lub margaryny 15 dag cukru(...)wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, posiekać nożem. Zrobić w cieście zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do dwóch jednakowych prostokątnych blaszek. Wymiar blaszki ok - 35x24 cm. Przygotować masę orzechową. Posiekane orzechy i resztę podanych składników wyłożyć na patelnię lub do garnka, mieszając podsmażyć na złoty kolor. Gorącą masę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Babka kawowa. Przepis pochodzi z : kuchnialidla.pl Składniki: 5 jajek 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 250 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mocnej kawy 50 ml syropu do kawy o smaku orzechowym Jajka ubijamy(...)babki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy
noteskulinarnyfigaCzekoladki czekoladowo orzechowe to ekspresowy sposób na szybką i w odpowiednich ilościach, również zdrową przekąskę. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 2 składników: mianowicie czekolady i masła
Relaxtimejakiś nowy i super czekoladowy przepis :) Kremy doskonale smakują na waflach, kanapce, jako dodatek do ciast i deserów. Z racji tego, że karnawał w pełni, mam dla Was dzisiaj propozycję na oponki serowe z cudownym kremem orzechowym i orzechami laskowymi. 500 g sera białego 500 g mąki 1,5 łyżeczki sody 1/2 szkl(...)cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 3 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki octu cukier waniliowy 125 g margaryny opakowanie kremu orzechowego Terravita 50 g orzechów laskowych Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm (można lekko podsypać mąką) i szklanką wykrawać kółka. W środku kieliszkiem-małe. Smażyć na rozgrzanym
Smakołyki Asiprzypadku najważniejszą rolę. Ciasto przygotowuje się nawet szybko, jest proste, aczkolwiek potrzeba nieco czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w lodówce. Jednakże wszystko rekompensuje smak, który jest cudownie pyszny. Spód to zlepek daktyli, masła orzechowego i wiórków kokosowych. Natomiast kremowa masa serowa to w głównej mierze nerkowce połączone z kilkoma innymi składniki, dzięki którym całość nabiera niebywałego smaku. Oczywiście(...)uzyskać jak najlepszy efekt (głównie wizualny) tego ciasta. Na przykład chciałabym stworzyć nernika w innej formie do pieczenia, aby był wyższy i przez to lepiej się prezentował. Choć myślę, że i poniższa wersja zadowala. Jak myślicie? Spód: 250 g daktyli (Edena) 80 g wiórków kokosowych (Edena) 150 g wybranego masła orzechowego (u mnie pistacjowe) szczypta soli Masa serowa
Zdrowie na języku :Postatnio z siostrą postanowiłam, spróbować stworzyć ciasto, które choć trochę przypomina w smaku batonik Reese's (uwielbiamy go). Troszkę pogłówkowałyśmy i wyszło całkiem dobrze. Ciasto wyszło obłędne: czekolada, orzeszki i oczywiście mnóstwo masła orzechowego. Dla jego wielbicieli, cisto godne polecenia :). Składniki: 2 paczki krakersów 300 ml śmietanki 36% (z lodówki) 100 g cukru pudru 500 g serka mascarpone (z lodówki(...)dodać masło orzechowe i dobrze zmiksować wszystko. Do tej masy dodać śmietankę i delikatnie wymieszać całość łyżką. Krakersami wyłożyć spód formy i na to dać masę, potem znów krakersy. Krówki rozpuścić w rondelki i 3 łyżkami śmietanki. Czekoladę rozpuścić z 3 łyżkami śmietanki, ja dodatkowo dodałam trochę mleka, żebym miała bardziej płynną czekoladę. Lepiej rozlała się po cieście. Na krakersy
Moje pyszne gotowaniebardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, prawdziwie paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku(...)później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba paleo jest proste : Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze połączą. Możesz też najpierw chwilę ubijać same jajka, a pod koniec dodać inne mokre składniki
PaleoSMAKśniadanko, które zasmakuje szczególnie najmłodszym domownikom, ale rodzice także skorzystają Oto naleśniki z kaszy manny, które robi się bardzo szybko, a lista składników na ciasto jest bardzo krótka. Możemy je zajadać z owocami, masłem orzechowym, jogurtem, czy też dobrym dżemem. Polecam jako fajne urozmaicenie śniadań. Naleśniki z kaszy manny – składniki (5 sztuk): niecała szklanka kaszy manny, szklanka mleka(...)przygotowania Najpierw wrzucam do miski kaszę manną i zalewam ją mlekiem. Dokładnie mieszam i odstawiam na 2-3 minuty. Następnie dodaję jajka, cynamon i olej. Wszystko dokładnie mieszam łyżką. Ciasto rozlewam na rozgrzaną patelnię za pomocą chochelki i smażę naleśniki przez około 2 minuty z obu stron. Podaję z ulubionymi dodatkami Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie pyszne
Natka Pietruszkiciasto z powidłami śliwkowymi i kremem dyniowym od Pani Hanny . Kostka królowej od pani Justyny . Kora orzechowa od Pani Teresy . Torcik kokosowo truskawkowy od Pani Joli . Racuchy kokosowe od Pani Marty . Ciasto dla dorosłych od Pani Jadwigi . Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za zgłoszenia
Sama słodycz i szczypta chiliwykładamy jeden z wafli a na niego masę bez dodatków. Następnie kładziemy drugi wafel i na niego masę kakaową oraz ostatni wafel i masę orzechową. Każdą z mas należy wygładzić i dobrze docisnąć. Wierzch ciasta ozdabiamy połówkami orzechów. Torcik przechowywać w lodówce
Pyry na Gaz