Ciasto: 8 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej 100 gram zimnego masła pokrojenie w kostkę 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki lodowatej wody 1 łyżka
AZgotuj!Idealne ciasto na niedziele. Szybka, prosta babka kawowo- bananowa. I moja kolejna nieśmiała próba upieczenia babki, tym razem wyszła rewelacyjnie i smacznie. Zachęcam zrobienie takiej babki
W Moim Magicznym DomuDziś ostatni odcinek naszej niedzielnej imprezy. Ciasto na miodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U
Posadzone i zjedzoneWiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym
Moje Małe Czarowanietarta cudownie cytrynowa. Ostatnio tarty rozgościły się na blogu na dobre i wszyscy pytają, czy Wielkanoc też będzie pod znakiem tarty. Sama się więc zastanawiam, postawić na sprawdzone baby, mazurki i serniki, czy zaszaleć z ekstrawagancką tartą? Dzisiaj upiekłam tartę cytrynową na pysznym kruchym cieście. Silna wola znowu okazała się bardzo
dolcevitainmykitchenU mnie w domu uwielbiam się wszystkie babki. Dlatego piekę je najczęściej. Piaskowe, łaciate, cytrynowe, z rodzynkami… Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną babkę, tym
Słodkie okruszkijakie jadłam. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc. Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Składniki:ciasto:120 g mąki pszennej80 g mąki krupczatki100 g zimnego masła75 g cukru2 żółtkałyżka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina soliok. 250 g masy marcepanowej (gotowej
Słodka StronaCiasto , które już jakiś czas temu podbiło nasze podniebienia. Jest przepyszne, bardzo delikatne ( w pierwszym dniu smakuje jak delikatna pianka, w następnych
Smaczne Zdrowejuż w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu(...)ciekawością. :) Uważam, że taki wypiek zasłużył na taką wspaniałą notkę. Do Wielkanocy jeszcze daleko, ale piekłam babkę teraz, bo pozostało mi sporo białek, ale na Wielkanoc, przepis będzie jak znalazł :).Składniki:Ciasto:500 g mąkiszklanka mleka30 g drożdży80 g cukru100 g masła4 białka1/2 łyżeczki soliżółtko do posmarowaniaWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski.Następnie do miseczki (następnej), rozkruszamy drożdże dodajemy szklankę
Moje pyszne gotowanieDziś zapraszam Was na pyszne i szybie ciasto idealne na każdą okazję. Szybka babka karobowo-waniliowa . Doskonale smakuje z ulubioną kawą czy herbatą. Zawsze uważałam, że
Słodkie okruszkiŚwięta już tuż tuż… dlatego dziś dzielę się z Wami jeszcze jednym przepisem na słodki wypiek. Cytrynowa babka z pomarańczową skórką urzeka smakiem i prostotą
Słodkie okruszkiUwielbiam babki. W ogóle wprost przepadam za prostymi słodkościami, które idealnie smakują zarówno w towarzystwie porannej herbaty, jak i same. Dziś polecam Wam przepis na pyszną
Słodkie okruszkiperełkami - zgodnie z założeniem, synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć. Można ją upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZa cztery tygodnie Wielkanoc więc na blog powraca zakładka z inspiracjami :) KLIK! KLIK!
Moje Kuchenne Rewelacjewymieszać. Wlać oliwę, wyrabiać ciasto rękami aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, lekko rozwałkować. Każde jajko owinąć plasterkiem szynki, ułożyć na cieście, uformować kulę, zlepić brzegi. Jajka w cieście umieścić na blasze wyścielonej papierem(...)wodą i posypać otrębami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. *źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów Artykuł Jajka w cieście chlebowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia