Wielkanoc kojarzy mi się z pisankami, lanym poniedziałkiem i babką piaskową. Nie wiem dlaczego umknął mi gdzieś żurek i chrzan. Babka piaskowa lekka, puszysta i z dnia na dzień bardziej krucha. Koniecznie posypana cukrem pudrem. Tak, ta babka jest idealna. Przepis jest genialny a do tego dla małych i dużych(...)masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Rozpuszczone gorące masło wlać do ciasta, dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec
Piekarz-Kucharz-GarkotłukW kilku krajach południowej Europy podaje się w czasie wielkanocnym dania, które umownie można nazwać plackami ze szpinakiem. Wydaje mi się jednak, że i poza tym
zadanie-gotowanieprawda do Wielkanocy został jeszcze ponad miesiąc ale już teraz chciałbym podzielić się z Wami przepisem na ten najważniejszy wypiek świąt. Kiedy byłam dzieckiem moja Babcia piekła w domu baranka, którego w Niedzielę Wielkanocną zjadaliśmy na deser. Obecnie mało kto piecze baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie małe fikuśne babeczki zawsze piekę do koszyczka wielkanocnego.Skórka pomarańczowa dodaje im doskonałego aromatu i smaku. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka
Bajeczna KuchniaPonieważ nieubłagalnie zbliżają się święta wielkanocne postanowiłam, że w tym roku Baranek będzie własnoręcznie zrobiony a nie kupiony. A oto efekt;) Składniki: 3 jajka 1 żółtko
Krakowskie smaki Anijest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz tyle kalorii, opuszczasz 2 pierwsze składniki. Najbardziej lubię paschę(...)zaraz Przepis na paschę miodową z czekoladą Zaczynamy od przygotowania miodowej dekoracji z roztopionej czekolady wg przepisu Joanny Niedobeckiej. Po przeczytaniu “Domowych wypieków” (przeczytaj recenzję) zrobiłam jej miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję po kawałku do dekorowaniu różnych deserów. Wystarczy roztopić
Ugotowane pozamiataneprozdrowotne dżemy Łowicz, w tym Dzika Róża, życie stało się prostsze i można się nią zajadać codziennie, nie tylko przy okazji pączków na tłusty czwartek lub różanego mazurka na Wielkanoc ;) Czas przygotowania: 35 minut + 2-10 godz. moczenie mąki Porcje: 2 Stopień trudności: łatwy Forma: 30 cm Składniki: Farinata 100 g mąki z ciecierzycy(...)rozmaryn, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na środek formy do tarty wylej 2 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź, żeby pokryła całe dno. Na środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut
SzczyptaSmaQMuffinki jak to muffinki - szybkie, proste i pyszne! Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :) Polecam nie tylko od święta. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej
Kuchnia domowa AniUkochane Grześki , w ulubionych ciastkach kruchych , z dodatkiem uwielbianej wanilii... Trzy, słodkie sympatie w jednym! Do Grześków mam ogromny sentyment z dzieciństwa. Do teraz są to
Grunt to przepis!Uwielbiam Święta, jeżeli mogę je spędzić z ludźmi, którzy są mi życzliwi, i którzy uśmiechają się do mnie szczerze. Ten czas powinien być czasem radosnym i
dom-agi.plJeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące
UgotujmyTo.plDzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu
UgotujmyTo.plW miniona niedziele wystartowala "Kuchnia Wielkanocna", a to oznacza, ze chyba czas najwyzszy pomyslec o swietach.W tym roku Swieta spedzamy we Francji, a ja przyznam sie
Przysmaki Karolkiwciąga. Nie żyję zgodnie z kalendarzem zdarzeń narzucających odgórnie - teraz czas na zabawę, jutro na przesłodzony wybuch miłości w postaci Walentynek. Wierna jestem jedynie świętom Bożego Narodzenia i Wielkanocy, cała reszta mogłaby nie istnieć (oczywiście z wyjątkiem moich urodzin;) Czy jestem zatem nudziarą? Smutasem, który z niczego nie potrafi się cieszyć? A może staroświecką panią, która nie rozumie halloweenowych(...)Wybrałam bowiem konkurencyjną imprezę w szkolnej kuchni - razem z kilkoma innymi rodzicami, pod bacznym okiem wprawnego szefa kuchni, przygotujemy wszystkie potraw na ten bal. Zajmiemy się też krojeniem kilkudziesięciu ciast (w tym mojego) upieczonych przez szkolne mamy dla 180 osób! Moja kreacja już gotowa -ulubiony fartuch i czapka czekają na wyjście. To będzie pierwszy taki mój bal w kuchni
KUCHARNIAPyszne słodkie mazurki w wersji mini. Wypełnione czekoladowym nadzieniem i jak zwykle udekorowane bakaliami. Prezentują się cudnie aż szkoda jeść. Kto nie ma małych foremek może
Monia miesza i gotujePisanie kulinarnego bloga to sama przyjemność. Powiedzcie, kto z Was w lutym piecze wielkanocne babki? Albo w marcu już dekoruje mazurki? Póki większość społeczeństwa tkwi
Obiad gotowyNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki drożdżowej. Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama. Składniki; 10 dkg świeżych
Anioły w kuchniSkładniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku
w mojej kuchniNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieDzień dobry, Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch. Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina, czyli
Chilli Czosnek i Oliwa