ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:908/1075)

18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 189

Kolejny raz coś słodkiego, kruchego tym razem również bardzo szybkiego.  Nie ma co rozpisywać się na temat naszych ciastek, lepiej od razu zabrać się za ich przygotowywanie! Mimo tego, że nie wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni(...)kakao)   Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy

Symfonia Smaków
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 147

Owsiane ciasteczka z prażonymi orzechami są wyjątkowo kruche, delikatne i bardzo smaczne. Pyszne jak jeżyki, bo nafaszerowane bakaliami. Nie tylko do popołudniowej kawki, ale jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie. Zdrowe, dzięki dodatkowi płatków owsianych, dużej ilości bakalii i otrąb. Aby bezkarnie oddać się łasuchowaniu do słodzenia ciastek użyłam ksylitolu. Banalnie proste do przygotowania. Dodam jeszcze, że pieczenie ciastek(...)posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy między ciastkami. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 167

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki powinny być(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5378

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki powinny(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Pavlova z malinami 124

Czy u was też się zdarza, że sprawdzona, dobrze znana potrawa nie chce współpracować w najmniej odpowiednim momencie?  U mnie tak właśnie było! I to

Zapiski Młodej Żony
Piana z białek 79

dodać tłuszcz (masło, olej), gdy nasza piana jest już sztywna i ustabilizowana np. cukrem . Nie przyczyni się to do opadnięcia dobrze ubitej piany, a z pewnością poprawi walory smakowe ciasta. Fazy ubijania piany z białek. Aby dobrze ubić białka musimy wiedzieć, że wyróżniamy 3 fazy ubicia białek (wdług H. McGee). 1. Miękkie szczyty (soft peaks). W tej fazie uformowana piana(...)szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana jest znacznie sztywniejsza, matowa i wyglądająca na suchą. Jej konsystencja jest zwarta i krucha, kawałeczki bezy oddzielają się, przypominając małe okruszki. Piana nie przylega też do miski tak dobrze jak wcześniej, ale z niej nie wypada. Możemy zaobserwować trochę wyciekającego płynu. Dzieje się

SmartBake.pl
Babka migdałowa – delikatna i wilgotna 175

Babka migdałowa – delikatna i wilgotna; jedna z moich ulubionych. Zwykle nie przepadam za babkami, bo są zbyt suche, kruche, no po prostu „nie takie”. Ta babka migdałowa była jednym z najlepszy odkryć, idealnym na Wielkanoc, ale nie tylko (zwłaszcza po wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie(...)gładką masę. Dodać mąkę z migdałami i ekstrakt z migdałów, wymieszać dokładnie. Dodać proszek do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać (do połączenia składników). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę migdałową pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i dalej studzić na kratce. Post

Pociąg Do Kuchni
Spritzgebäck- niemieckie ciastka maślane 152

Spritzgebäck to słynne niemieckie ciasteczka maślane, tak kruche, że czasem rozpadają się w dłoniach! Upiekłam je specjalnie na Dzień Języków Obcych, który jakiś czas temu odbył się w mojej szkole. Każda klasa losowała państwo i w tym dniu musiała je reprezentować, np. poprzez ubiór, flagi, udekorowaną salę lub popularne potrawy. Nie trudno się domyślić, że wraz z klasą wylosowaliśmy Niemcy(...)ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy), skórkę z cytryny oraz jajko, zmiksować na średnich obrotach miksera. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką (rękawem cukierniczym będzie ciężej). Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kształty przypominające serduszka (patrz zdjęcia). Piec w piekarniku nagrzanym

Nastoletnie Wypiekanie
Chrupiące gofry 126

Dzień dobry :-) Na pewno lubicie gofry :-) My bardzo. Długo szukałam dobrego przepisu na nie właśnie. Przetestowałam już kilka, ale gofry były albo mało chrupiące, albo gumowe

kruche babeczki
Pierniczki świętego Mikołaja 140

przepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta   Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym,   z królewskim lukrem   trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec(...)cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki   dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką

Wanilia i Kardamon
Kruche nakrapiane ciasteczka 233

Kruche nakrapiane ciasteczka. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasteczka. Idealne dla dzieci i dorosłych. Po ciężkim dniu, a dzisiejszy taki właśnie był, nie ma jak wejść do kuchni i przygotować domowe ciasteczka. Takie słodkości każdemu poprawią humor. Polecam i Wam Do przygotowania ciasteczek i innych wypieków polecam produkty Stella Pack S.A. Zachęcam też do odwiedzin(...)wbijamy całe jajko i wsypujemy czekoladowe płatki (lub posiekaną czekoladę, krople czekoladowe itd). Całość szybko zagniatamy ręko, formujemy a la kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm). Z ciasta wycinamy dowolne kształty. Ja wykorzystałam do tego celu foremki do pierogów

Słodkie okruszki
Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię 177

Moja żeliwna patelnia służy mi cały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin

codojedzenia
Bezglutenowe pieguski 123

Szybkie ciasteczka  z kawałkami czekolady,  z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu.  Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę. Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu(...)posiekaną czekoladę i wymieszać, tak, żeby mąka dokładnie ją obtoczyła. Następnie dodać miękkie masło lub margarynę i rozgnieść całość, uzyskując coś w rodzaju kruszonki. Dodać jajko, śmietanę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać kilka dodatkowych łyżek mąki kukurydzianej. Następnie zagniecione ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę lub wrzucić do zamrażalnika na ok 30 minut

Ze smakiem bez glutenu
Kruche ciasteczka migdałowe z owocami 226

panuje za oknem. Kruche ciasteczka migdałowe wypełnione są malinami, porzeczkami i jagodami. Sam ich zapach przywodzi na myśl letnie słońce i ciepło, a do tego są zdrowe i sycące. Kruche ciasteczka migdałowe z owocami Drukuj Porcje: 10 ciasteczek Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100g migdałów 30 g mąki kokosowej 1/2 lyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 15g cukru kokosowego(...)delikatnie mieszam łyżką. 7 Dodaję do masy masło migdałowe. 8 Następnie dodaję zamrożone owoce i bardzo delikatnie mieszam łyżką. 9 Na blasze rozkładam papier do pieczenia. 10 Z ciasta formuję około 10 okrągłych ciasteczek i układam na blasze. 11 Piekę około 20 - 25 minut aż ciastka nabiorą złocistej barwy. 12 Po wyjęciu z piekarnika studzę ciastka na kratce. 13 Ciastka

Book of spells