ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:827/1075)

Ciasteczka z witrażykiem 55

Kruche ciasteczka z witrażykiem. Składniki : 250 g mąki 120 g masła 60 g cukru pudru żółtko szczypta soli cukier wanilinowy 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie ok 300 g landrynek cukier puder do posypania Wykonanie : Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką , aż powstaną grudki. Dodać cukier wanilinowy i żółtko, a następnie szybko(...)wyrobić dłońmi do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, dodać śmietanę. Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć  na dwie godziny do lodówki. Landrynki włożyć do woreczka (każdy kolor osobno) i pokruszyć za pomocą tłuczka. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki. Wycinać ciasteczka

Pomysłowa kuchnia
"Kocham Was równie mocno maluszki" Jane Chapman 106

Pewnego wieczoru babcia oznajmiła Momusiowi, że ma dla niego niespodziankę. Podekscytowany maluch, który bardzo lubi niespodzianki podfrunął do babci, żeby zobaczyć co dla niego ma. Babcia

kruche babeczki
Kruche babeczki z kremem mleczno-orzechowym 77

Dodaj pokrojone zimne masło, jajko, erytrytol, proszek do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Formę do pieczenia wypełnij ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-13 min w temp. 180°C. Krem: Mleczko kokosowe połącz z serkiem mascarpone, bananem i masłem orzechowym, a później dokładnie zblenduj(...)dodaj mleczno-orzechowy krem, posyp posiekanymi orzechami i plasterkami kiwi. Zjadaj ze smakiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Kruche babeczki z kremem mleczno-orzechowym pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
tarta ze szpinakiem 130

Wytrawna tarta ze szpinakiem to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, a takie przepisy lubimy najbardziej.  Składniki na kruchy spód: 2 żółtka, 200g masła, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej, 2 szklanki mąki żytniej (ująć 2 łyżki), 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku(...)pszennej, sól,  pieprz, gałka muszkatołowa, 250 g serka kremowego śmietankowego, 250g sera feta. Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut

Słodki Zakątek
TARTA Z KURKAMI + FILMIK 97

Tarta z kurkami na kruchym spodzie to świetna przystawka. Smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Polecam.  SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 100g masła szczypta proszku do pieczenia sól do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i miksujemy 1m / o 5, aż powstanie jednolite ciasto, w razie konieczności. Wykładamy je na stolnicę i zagniatamy. Formę na tarte należy naoliwić i rozłożyć w niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 % C. Do dzbana robota przekładamy boczek i cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Doprawiamy wszystko solą

Kulinarne Fantazje Marioli
Wielkanocne przepisy – najlepsze ciasta, babeczki i ciasteczka 120

viagusto.pl/ciasto-wielu-smakow-z-jablkami-pomelo-i-kajmakiem/ Ciasto z bananem i czekoladą – bardzo proste i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki. Propozycja dla wszystkich, którym zależy na czasie Przepis – https://viagusto.pl/proste-ciasto-bez-jajek-z-bananem-i-czekolada/ (ciasto jest wegańskie) Babeczki marmurkowe – czyli muffinki przerobione na babeczki wielkanocne, które pięknie ozdobią nasze koszyczki i stoły. Przepis – https://viagusto.pl/wielkanocne-babeczki-marmurkowe-weganskie-bezglutenowe/ (babeczki są wegańskie i bezglutenowe) Sezamowe babeczki(...)/sezamowe-babeczki-przepis-na-wielkanoc/ (babeczki są bezglutenowe) Ciasteczka warszawskie (słoneczka) – znane i uwielbiane ciasteczka, które przerobiłam na wersję wegańską. Są niesamowicie pyszne! Przepis – https://viagusto.pl/weganskie-ciasteczka-warszawskie-sloneczka/ (ciasteczka są wegańskie) Owsiane kruche ciasteczka – najprostsza propozycja ciasteczek, których przygotowanie jest bardzo szybkie. Przepis – https://viagusto.pl/owsiane-kruche-ciastka-z-polewa/

Via Gusto
Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Bez Wybijania Ciasta 121

roku postanowiłam skorzystać z przepisu na faworki  Lucyny  Ć wierczakiewiczowej , XIX- wiecznej autorki książek kulinarnych. Faworki wyszły mega kruche i  delikatne,  dlatego przepis zagości u mnie na stałe :) Składniki na około 2 talerze faworków: 225 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 15 g masła 4 żółtka 2 jajka 1/2 łyżki mleka 2 łyżki wódki/ spirytusu(...)octu Dodatkowo: olej do smażenia lub smalec lub pół na pół cukier puder do obsypania 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając je lub miksując. 2. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i lekko podsypując wałkujemy na bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez

Gotowanie...to proste !
Beza Pavlova z truskawkami 663

Krzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak naprawdę

gutfut
Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą i czekoladą czyli Czwartkowe Słodkości odc. 167

siebie dodałam drobiny gorzkiej czekolady tak bardzo smakujące mi w połączeniu z cytryną. Przepis podpatrzyłam w najnowszym 07/2017 numerze magazynu KUCHNIA.  Skuście się proszę! naprawdę warto! Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą i czekoladą 130 g masła 130 g cukru 280 g mąki po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1-2 cytryn(...)bardzo gorzkiej czekolady 1 jajko Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek oprócz jajka. Siekamy nożem lub po prostu miksujemy tak by powstały okruszki. Dodajemy jajko i całość zagniatamy. Ciasto nie lepi się bardzo ale warto je schłodzić 20 minut by łatwiej się nam kroiło. Formujemy z ciasta wałek i tniemy go ostrym nożem na plasterki o grubości

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najbardziej kruche ciasteczka jakie jadłam. 122

Te ciasteczka w Anglii nazywają się shortbread. Serwowane są do herbatki. Możecie zauważyć w starych filmach angielskich zawsze jak podają herbatkę to koniecznie musi być z

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą 226

Pamiętacie bezglutenową szarlotkę ? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach!    Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao 2 łyżki wiórków kokosowych Wymieszać mąkę owsianą, kokosową(...)ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut.  Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 175 stopniach, termoobieg

coolinarny
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 158

swój kolor zawdzięczają... młodemu jęczmieniowi! :D To pierwszy wpis z użyciem tego składnika, niedługo pokażę jeszcze jeden wypiek, który też się udał i mam nadzieję, że się spodoba ;)  Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 90 g mąki jaglanej 70 g mąki orkiszowej jasnej 1 czubata łyżka mielonego młodego jęczmienia 75 g migdałów 80 g ksylitolu(...)masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować

FitKot
całuski kokosowe z konfiturą malinową 155

Kruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach(...)Same znikały z patery:) Składniki: na ciasto: 350 g mąki 230 g masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 50 g drobnych wiórków kokosowych szczypta soli dodatkowo: słoiczek konfitury z malin Stovit duża łyżka galaretki malinowej sypkiej 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych   Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 203

Niezawodny przepis na spód do mazurka, który dzięki dużej zawartości tłuszczu posiada charakterystyczną kruchą strukturę i idealnie odchodzi od formy. Przykrycie folią i pieczenie z obciążeniem gwarantuje, że boki mazurka nie spłyną i zachowa on idealny kształt oraz taką formę, która pozwoli wypełnić ją później nadzieniem.. Jako wypełniacza do wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną(...)rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję. Pamiętajcie, aby obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, bo jest delikatny

cool and minty
Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą 157

może być coś lepszego od polskich truskawek zanurzonych w czekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki 70%, cukier, kakao 6%, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Jak widać same naturalne składniki, żadnej chemii(...)masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka

Cynamonowe szczęście
Kruche różyczki waniliowe 153

Piękne, kruche ciasteczka w kształcie róż. Idealne na prezent dla Mamy lub kogoś ważnego, na wyjątkową okazję zamiast bukietu świeżych kwiatów. Ciasteczka tylko wyglądają na skomplikowane, a w rzeczywistości są prostsze niż lepienie uszek :) Spróbujcie swoich sił i zróbcie komuś wyjątkowy podarunek :) Składniki : 350 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 180 g masła 2 kropelki aromatu waniliowego 2 jajka(...)szczypta soli Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić pół godziny.  Po tym czasie wyjąć. Rozwałkować na ok. 2 mm. Okrągłą foremką wycinać ciasteczka. Składać po cztery. Następny krążek układamy w połowie poprzedniego tworząc rządek. Zwijać od górnej krawędzi. Rolując, delikatnie skleić odstające brzegi. Ostrym nożem przeciąć na dwa kawałki, tworząc dwie różyczki. Rozchylić

Chocolate Muffin Blog
Kruche, maślane ciasteczka z dżemem. 154

maślane ciasteczka z dżemem. Są idealne! Najlepsze z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. Dżem jest gęsty, nie wypływa, idealnie komponuje się ze smakiem maślanych ciasteczek. POLECAM!!! Składniki na kruche ciasteczka z dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie dżem(...)Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę i miksujemy do chwili, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około 30-40 minut (ja w tym czasie przygotowałam dżem).      Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, około 3 mm placek

Rozpustne gotowanie
Styropian, czyli oszukany sernik 22270

Ciacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste

Domowa Cookierenka Agi
Wiejska tarta 160

Eksperymentowałam dzisiaj z tartą.  Specjalistą jeśli chodzi o tarty jest moja mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską. Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta   Składniki: 20 dag mąki(...)masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.     Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy

paapilotkaa
Babeczki kawowo-orzechowe 152

Składniki: 25 dag mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko Masa: 2 filiżanki mocnej kawy 4 żółtka 10 dag orzechów włoskich mielonych 3/4

Ciasteczkowy Potwór
Sernik cytrynowy 288

Kruchy pełnoziarnisty spód, słodka, puszysta masa serowa i warstwa kwaskowego, mocno cytrynowego kremu to moja wiosenna wersja tradycyjnego sernika - bo kto powiedział, że sernik nie może swym smakiem pobudzać do działania? Polecam! Składniki: Spód: 250 g mąki razowej (np. pszennej, orkiszowej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier(...)puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić

maniapieczenia
Domowe ciabaty z ziołami i dodatkami 128

dzielimy na części, do każdej z nich dodajemy wybrane dodatki i wgniatamy je w masę. Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem. A drugi z oliwkami. Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej wielkości bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.  W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik(...)bułki posypujemy gruboziarnistą solą morską i wypiekamy przez 15 minut, aż się zarumienią. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat ziół, drożdży i użytych dodatków :) Bułeczki są pyszne! Kruche, pachnące i wyraziste w smaku.  Cudownie smakują już same lub z oliwą, ale możemy też wykorzystać je jako bazą do kanapek

Taste Of My Day
Sernik z polewą toffi 334

Składniki na spód: 200 g herbatników maślanych 150 g masła Składniki na sernik: 1 kg sera twarogowego mielonego  6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki

Emcia Pichci
Meksykańskie ciasteczka pomarańczowe 139

Uwielbiam pomarańczowe ciasteczka, dlatego stale z nimi eksperymentuję:) Te są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Kruche, delikatne, nie za słodkie. O cudownym pomarańczowym aromacie... Idealne do pochrupania w jesienne popołudnie.  Składniki: 275g mąki pszennej, 170g masła lub margaryny, 80g cukru pudru, pomarańcza, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cukier puder do oprószenia.   Przygotowanie(...)przesiać, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, żółtka i posiekaną margarynę.  Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do reszty składników. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki.  Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka.  Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec

Z miłości do słodkości
Klasyczne Banoffee 60

moim wydaniu troszkę przełamanym posmakiem słonego karmelu ). I bohater tego klasyka - miękki, mocno wyczuwalny banan, wtopiony w karmel i wyłożony na maślano - ciasteczkowy spód. Na pozór delikatne, kremowe ciasto tortowe, ale nic bardziej mylnego.  To dość syty i kaloryczny słodziak. Nie zniechęcam, wręcz przeciwnie - jest grzechu warty. Obłędnie pyszny. Dziś zatem grzeszna propozycja w "Kronice". Prosta, błyskawiczna, na wyjątkowe(...)Banoffee w jednej z katowickich kawiarni. Już wcześniej miałam świadomość, że w tym niewielkim lokaliku cukiernicy wiedzą co czynią. W ofercie wyłącznie kilka klasyków, tort czeko z malinami, szarlotka krucha, sernik wiedeński, pavlova,  tiramisu i to to właśnie bananowe cudo.  Zainspirowana, dziś polecam moją wersję, kajmak o smaku słonego karmelu jest dobrą wariacją, tak jak i spora ilość

Kronika Piekarnika