ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:456/1075)

Niefortunna pomyłka z pysznym efektem. SERNIK BANANOWY PIECZONY. 201

mleka 5 małych, przejrzałych bananów 150g miękkiego masła polewa : 100g masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Biszkopty pokruszyłam, zagniotłam wraz z masłem coś a'la kruche ciasto. Tortownicę wysmarowałam tłuszczem, wylepiłam masą i wstawiłam do pieca. Podpiekłam 5-7 minut w 180 stopniach. Jajka ubiłam z cukrem bardzo dokładnie, aż masa wyraźnie pojaśniała. Budyń dobrze rozrobiłam

W kuchni Karmel-itki
Wiatraczki z makiem 195

Dawno nie robiłam nic z mojego ulubionego ciasta krucho drożdżowego a jest takie wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i zmieniam nieco proporcje składników - tym razem dałam o połowę mniej masła niż w pierwotnym przepisie bo ciastka są ze sporą ilością nadzienia. Mimo tej zmiany wyszły lekko chrupiące, pachnące, słodkie i znikają nie wiadomo

Smaczna Pyza
Wielkanocny mazurek z masą kajmakową 142

Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy      Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut

sama złodycz
Makowiec na kruchym spodzie 198

cukierniczego rozwoju;) Smakowo wyszło pysznie - wizualnie może nie najpiękniej (piana coś mi opadła). No cóż, zanosi się na dłuuugą drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie   Składniki: kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta z ricottą i warzywami 154

Zapraszam na kolejny przepis z użyciem małych cukinek :) składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko  duża szczypta soli nadzienie 2 jajka 250 g ricotty 4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu pół czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm sól czosnkowa do smaku Ze składników wyżej podanych zagnieść

Monia miesza i gotuje
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 409

margaryny, i z bezą włoską, i z kremem z bitej śmietany utrwalanej żelatyną. I te złożone z dwóch warstw ciasta, i takie z kilku. Zrobione zarówno na cieście francuskim, kruchym, półkruchym czy cieście filo.   Ta z dzisiejszego przepisu to moja najukochańsza, najbardziej klasyczna wersja tego deseru – bez tłustego kremu z wmiksowanym masłem, za to z prawdziwym, mocno jajecznym, pysznie(...)minut na środkowej półce piekarnika. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną płatkową strukturą. Oba blaty po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy pół litra mleka, wrzucamy masło, wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Rogaliki z budyniem i marmoladą 221

Rogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!     Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 5 dkg drożdży 200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 żółtka 4 łyżki cukru Nadzienie: 2 budynie waniliowe(...)piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy do uzyskania złotego koloru (piekłam z termoobiegiem około 20 minut) *** *** Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 173

się na święta. Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm . Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Do przygotowania placków do ciasta będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej(...)formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając. 7. Tak wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. 8. Każdy placek pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia się). 9. Gorące ciasto jest bardzo kruche, dlatego po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy je do ostygnięcia na deskę lub płaski talerz, aby nie popękało. Kiedy placki są już upieczone, możemy zająć się nadzieniem. 10. Jabłka

Okiem Blondynki by McBlondi
Tarta Niebo z borówkami i bezą / Heaven Tart with Blueberries and Meringue 117

białka, które naprawdę warto wykorzystać i szybko upiec swoje. Ciasto na spód można przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez noc w lodówce lub upiec dzień wcześniej. Tarta będzie też fantastycznie smakować z malinami lub innymi owocami jagodowymi. Bardzo, bardzo polecam, smacznego:) na blaszkę o średnicy 28 cm: na kruchy spód: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 żółtka(...)cukru, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) szczypta soli Spód:  Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść. (Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić

Lekcje w kuchni
Makowiec japoński 152

tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka(...)inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first

mojewypiekiinietylko
Makowiec japoński 210

tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka(...)inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first

mojewypiekiinietylko
Kruchy z jabłkami 185

Kruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po prostu nie mogłam się oprzeć tej pychotce. Dziś zagniatam ciasto z moją małą córeczką, która uwielbia zabawę, gdzie można ubrudzić sobie rączki. Niezależnie gdzie jestem w restauracji, czy u znajomych, rodziny...gdziekolwiek to każda(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut, ale zależy to oczywiście od piekarnika.Ciekawostka:Jeśli nie mamy ochoty na ciasto z jabłkami, z samego ciasta można zrobić ciasteczka, są naprawdę pyszne i kruche, a najlepsze są takie dość grube

upichcic
Kruche ciacho ze ŚLIWKAMI - pyszne i proste ciasto ze śliwkami 110

miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika. Po około 30 minutach – podpiekanie spodu: Ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki(...)góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika. Końcowe przygotowanie ciasta: Na podpieczone gorące ciasto układam wydrylowane śliwki skórką do dołu, do sitka przekładam mąkę ziemniaczaną, cukier puder oraz cynamon i oprószam śliwki. Na koniec na górę ciasta, ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche babeczki z orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi 297

Kruche babeczki, słodkie, mocno orzechowe. Smaku i zapachu, poza orzechami, nadają im powidła śliwkowe i olejek pomarańczowy. Masa, którą je nadziałam, to delikatne ciasto z mąki migdałowej, z powidłami śliwkowymi i dużą ilością orzechów włoskich. Składniki ciasta (16 - 20 babeczek): 300 g mąki 130 g zimnego masła 3 żółtka 100 g cukru 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania