Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (+ mąka na podsypanie stolnicy) 250 g wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Wierzch pizzy: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 150 g sera żółtego (gouda) 1 czerwona papryka 1 cebula 200 g kiełbasy oregano Sposób wykonania: W dużej misce rozrabiamy drożdże z cukrem. Gdy się(...)odstawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie ścieramy na tarce żółty ser, kroimy paprykę na małe kawałki, cebulę w piórka a kiełbasę w plasterki. Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą z nich formujemy wałkiem na stolnicy (podsypanej mąką) w małe krążki. Układamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krążek smarujemy
Qchnia po prostupięścią. Podzielić na 2 części. Przełożyć na blachę i rozwałkować. Blachy niczym nie smarujemy, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie rozwałkowywało. Na spód ciasta wyłożyć sos pomidorowy (koncentrat + woda + zioła do pizzy), następnie dowolne dodatki. Pizzę pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach. Podawać na ciepło. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomirodzaju podróże (czy to samochodem, czy samolotem). Polubi je również każde dziecię, bo smakuje jak pizza, a kto pizzy nie lubi??? :) Można w nim sprytnie przemycić kilka zdrowych składników (np. szpinak jak u mnie), a za to polubi ciasto każda Mama. :) Naszej rodzince będzie ono towarzyszyć we wszelkich żeglarskich wyprawach! :) Gorąco polecam ten przepis! :) Składniki na ciasto: 250 gramów
Garniec MagaliePyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta per la torta Danubio in versione salata. Una variante che ricorda la pizza margherita formata da tante palline di pasta lievitata ricoperte da polpa di pomodoro e mozzarella filante. Sentite già il profumo vero? Buon appetito ;) SKŁADNIKI Bułeczki 500 g m ą ki typu 00 (lub typu
La grande e la piccola cuocaobrazować przywiązanie tamtejszego ludu do własnej tradycji, ale przy użyciu składników mozzarelli, pomidorów i bazylii danie zaprezentowało barwy narodowe Włoch. Tak właśnie powstała najsłynniejsza pizza świata, do dziś znana na całym świecie jako margharitta. ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml wody 12 g drożdży 3 łyżki oliwy łyżeczka cukru szczypta soli passata pomidorowa kilka ząbków czosnku starta mozzarella(...)wałkujemy ciasto na cienkie placki (ok 2 mm grubości). Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk, podsypujemy je mąką. Placki układamy na papierze do pieczenia, każdy z nich smarujemy passatą i układamy dodatki wg uznania, na koniec posypujemy startą mozzarellą, a brzegi polewamy oliwą z oliwek. Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10- 12 minut. Smacznego
Bon Ton Italiadente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował w pyszne danie!Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody3,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka oleju z awokado Greencado3/4 łyżki(...)czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.Dodatki:1 opakowanie (450 g) mieszanki warzyw na patelnię po włosku Iglotex1 puszka (150 g) łososia w sosie własnym Graalsólpieprzoregano Skworcusos pomidorowy do pizzysos czosnkowy do pizzyser żółtyWykonanie:Na rozkręcony lub rozwałkowany placek pizzy wykładam wcześniej przygotowany sos pomidorowy do pizzy
Blondynka Gotujefrancuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków z koła o średnicy 8cm. Składniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula(...)żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę) Dodatkowo : 1 jajko do posmarowania ciasta Mąkę ( na początek 20 dkg ) wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, dodać jajko, śmietanę sól i pokrojone na kawałeczki masło. Wyrobić gładkie
Maślane ciasteczkostare, nieatrakcyjne fotografie zastąpią nowe. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostaniecie i zechcecie być świadkami przemiany tego bloga :) Na sobotnie leniwe popołudnie polecam Wam pizzę z dużą ilością mięsa i warzyw na cudownie puszystym cieście - składników wystarczy na dużą blachę . Składniki: Ciasto: -3 szklanki mąki pszennej – 3 łyżki oleju rzepakowego – szczypta soli – 1/3 łyżeczki cukru – 3/4 szklanki ciepłej wody(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy keczupem zostawiając około 1,5-2 cm brzegu. Posypujemy ziołami i układamy pokrojone mięso oraz resztę składników. Całość obficie posypujemy żółtym serem. Następnie blachę z pizzą wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut
W poszukiwaniu inspiracjiJest wiele osób, które w pizzy lubią chrupiący brzeg, ja do nich należę. Postanowiłam zrobić pizzę z dużym, solidnym, chrupiącym brzegiem. Do pizzy nie dodałam żadnych wędlin, ani mięsa i wyszła równie pyszna. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 40g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody niegazowanej, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki cukru(...)wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie nakładam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasidużo kalorii i jest tucząca. Ja przygotowałam pizzę razową, którą podaje jaką przystawkę, ponieważ ta pizza jest jak a'la waza razowa na zimno w formie trójkątnych kanapeczek. Jest o wiele zdrowsza a wierzch zdobi serek twarogowy z warzywami przygotowanymi na parze. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szkl. mąki żytniej razowej typ 2000 3/4 szkl. ciepłej wody 1/2 łyżeczki ksylitolu 1 łyżeczka(...)obsypania METODA: Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek. ( Można odcisnąć duży talerz, aby pizza wyszła równa ) Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10-15 min. Wierzch: warzywa umieścić w parowarze
Kuchnia PaulettesJeszcze raz, krótko zagniatamy i wałkujemy na okrąg o grubości ok. 1 cm (średnica ok. 24 cm z tej porcji). Za pomocą nożyka do pizzy kroimy na 6 części, lub 9 jak kto woli. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy po 2 min z każdej
Moniki Smakołykiczymś bardzo pysznym, łatwym i sycącym :) Mowa o pizzy calzone, która charakteryzuje się oryginalnym kształtem pieroga. Ja przygotowuje calzone z różnymi farszami i dziś chce Wam zaprezentować przepis na mój ulubiony :) Z mięsem drobiowym, warzywami i grzybkami :) Calzone to przede wszystkim farsz, ale i dobre ciasto. Polecam Wam mój przepis-ciasto jest rewelacyjne. Calzone to super pomysł na obiad(...)brzeg. Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył) , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano. Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Tak postępujemy z całym ciastem. I gotowe :) Bardzo Wam polecam ten przepis, farsz jest pyszny, ciasto-rewelacja
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunazywane „słabymi”. Charakteryzują się niską zawartością białek (zwykle ok. 9%), są używane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu(...)mąka Manitoba? Stosuje się ją do utwardzania innych mąk, jako domieszkę do mąk uniwersalnych. Robi się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati. Mąka Manitoba jest podstawą produkcji Seitanu , składnika szeroko stosowanego w diecie
mojewypiekiinietylkojuż z 2 łyżki oliwy i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie dolewając resztę oliwy i wody jeśli jest taka konieczność (gdy ciasto suche). Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20-30 min. W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy, kroimy cebule w piórka, przekładamy do rondelka z odrobina oliwy, następnie solimy i pieprzymy, dusimy pod przykryciem i co jakiś czas(...)dodać z 2 łyżki śmietanki 30 %, ale nie musimy, cały czas próbujemy i doprawiamy według smaku. Ciasto po lekkim podrośnięciu, dzielimy na 3/4 kawałki i wałkujemy na kształt koła ( u mnie mąż wałkował - wyszło jak wyszło ważne,że były pyszne :D ) Smarujemy pizze naszym sosem, układamy kiełbaski ( przesmażyliśmy je delikatnie ), dajemy ogórka i na sam koniec starty ser na tarce
Gotowanie...to proste !Quiche czyli francuska tarta z dodatkiem anchois czyli rybek zwanych też sardelami o wyrazistym smaku i aromacie, które świetnie podbijają smak dań – w tym przypadku
Dorota SmakujeDziś będzie słodko :) Dni coraz krótsze i zimniejsze, nie pozostaje więc nic innego jak tyko osłodzić je pysznym deserem :D A ponieważ jesienią lubi nas także
HealthyCreationsLekka , zdrowa pizza domowa ( bo ma tylko 220 kcl ) troszkę inna od zwyczajnej pizzy bo z twarogiem.Jednak w smaku jest wyborna.Polecam. Ciasto : ********************* 1 paczka suchych drożdży 2 i 1/2 szkl.mąki pszennej po 1 łyżeczce soli i cukru szczypiorek 1 łyżka ziół prowansalskich Nadzienie : **************** 1 kostka białego sera 1 puszka krojonych pomidoròw 10 dag.startego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJest kilka trików, które przynajmniej niektóre uciążliwości zlikwidują bądź zmniejszą ich działanie. Zapraszam do wpisu. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej Każdemu z nas zdarzyło się odgrzać pizzę lub czerstwe pieczywo w kuchence mikrofalowej. Niestety ciasto staje się gumowate i niesmaczne. Wystarczy jednak wstawić obok podgrzewanego produktu filiżankę wody. … Czytaj dalej Triki kuchenne
gotuj ze mnąCalzone pełne…. Te przepyszne włoskie pierogi, w których można się zakochać, są wypełnione resztkami jedzenia z lodówki. Kluczem do sukcesu jest idealne ciasto – chrupiące i smaczne – takie samo jak na pizzę. Pozostałe składniki – to już kwestia tego co macie w domu. Zobacz przepis. 4. Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł
Niedzielny kucharzprzykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h. Po godzinie, kiedy nasze ciasto zwiększyło swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i zabieramy się do dzieła. Ja podzieliłam ciasto na trzy części - wyszły mi trzy różne pizze. Bazą był oczywiście - SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze. Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy
BezglutenowaIzabelaCoś dla miłośników mięsa, dziś na blogu "pizza" z mięsa mielonego:). Smakuje jak pizza, wygląda jak pizza, ma charakterystyczne dla niej przyprawy i dodatki, ale pizzą zdecydowanie nie jest, nie ma w niej ciasta, jedynie samo mięso:). 500g mięsa mielonego 1 kajzerka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 jajko 1 cebula 100g sera cheddar 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Szefowa kuchniKażdy kocha przyprawę kebab - gyros:). Taki smak ma moja dzisiejsza pizza. Ma mnóstwo dodatków i jest naprawdę pyszna. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 150g tartej mozzarelli 1 filet z kurczaka 4 pieczarki 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ogórki
Szefowa kuchnizostawiam bochenki w środku jeszcze przez parę minut. Moje rady: Możecie zamiast maku użyć sezamu, siemienia lnianego, otrębów, suszonych pomidorów, oliwek, do woli. Z ciasta upieczecie też bułki oraz przygotujcie spody do pizzy. Smacznego
Zasmakuj Kuchnicukru 1 1/2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki wody dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier wałek do ciasta ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) Przygotowanie: Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż patelnia wciąż jest rozgrzana
Kuchcik gotujetaką łyżką nakładaj farsz w równych odstępach, u mnie była to łyżka do zupy. Zagotuj wodę w dużym garnku. Przykryj ciasto z farszem drugim płatem ciasta. Ponacinaj, możesz sobie ułatwić życie nożem do pizzy. Brzegi dodatkowo poprzyciskaj ząbkami widelca, tworząc tym samym wzorek. Tak przygotowane ravioli wrzucaj do wrzątku, ale nie za dużo na raz, ale tak aby kluski mogły
greenscarfmożna było wygrać wycieczkę dla 2 osób na Wyspy Kanaryjskie. Netto częstowało wszystkich pysznymi zdrowymi koktajlami, które robili na miejscu. Na sąsiednim stanowisku były zdrowe ciasta i babeczki. W porze lunchu wciągnęłyśmy przepyszną pizzę w budynku III Parku Technologicznego (zapomniałam jak nazywała się ta restauracja..). Pizza była naprawdę smaczna, godna polecenia! Drugiego dnia postawiłyśmy na burgera z food trucka Zebra
two broke sistersPizzę można upiec nawet na patelni..szybko i smacznie , polecam..Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam tutaj . Następnym razem podsmażę jedną stronę ciasta, przewrócę na drugą stronę i nałożę dodatki i tak też polecam innym. 1 i 1/2 szk. mąki 20 g świeżych drożdży szczypta cukru i soli 150 ml ciepłej wody ajvar ostry Podravka bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka kilka
Moje domowe kucharzenieDomowa pizza to zło! Pyszne, aromatyczne, pełne smaku zło na puszystym cieście, któremu nie sposób się oprzeć, mówiąc ściśle. Zło, którego nie unikamy jakoś specjalnie, bo przecież jak sobie tej odrobiny przyjemności odmówić? ;) Deseru umiem sobie odmówić. No może nie zawsze… a właściwie też nie bardzo, no ale jednak bardziej niż pizzy ;P Nawet… Continue reading Rogaliki
brunetkawkuchnidobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową. Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy
Moniki Smakołykiponownie, podziel na dwie kulki i rozwałkuj je na kształt koła (ciasto grubości ok. 0,5-1 cm, pamiętaj o podsypaniu od spodu mąką, żeby ciasto nie przywarło). Podziel na 8 części (jak pizzę). Na każdym trójkącie rozwałkuj masę cynamonową, ewentualnie dodaj żurawinę lub rodzynki. Zroluj na rogaliki, rozpoczynając od najszerszego miejsca. Ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia
Corner With Recipesbyła pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to świetny dodatek do spotkania ze znajomymi. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, szklanka letniej wody, łyżka oleju, szczypta soli, szczypta cukru. Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej
Z miłości do słodkościmango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnigustu najpierw przypadła mi nazwa, a później przepis znaleziony u Nigellissimy.Mizza wyglądem przypomina pizzę, ale jak początek nazwy wskazuje - zamiast drożdżowego ciasta mamy mięso mielone.To wyjątkowo proste i bardzo smaczne danie.Porcja idealna dla trzech osób.Albo dla dwóch, a trzeci kawałek schowany do odgrzania na dzień następny.Dla NIEGO, bo to przepis wyjątkowo pieszczący męskie kubki smakowe :)Czytaj więcej
bistro mamamomentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty (około 5x5 cm). 4. Na środek każdego kwadratu kładziemy marmoladę/powidła i sklejamy ze sobą przeciwległe rogi. 5. Pieczemy
Szefowa kuchni