ciasto beza - 3500 przepisów (strona:42/234)

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 190

śmietanki!Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?  SKŁADNIKI:CIASTO:* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg* masło – 175 g* cukier – 1 szklanka* żółtka – 8 szt* białka – 8 szt* olejek cytrynowy

Ostra na Słodko
Naleśniki z mąką owsianą 231

mleka.           Przygotowanie: Podane składniki zmiksować,  ciasto pozostawić na 15 min. by "odpoczęło" Po tym czasie smażyć naleśniki na patelni najlepiej bez tłuszczu  Wlewać tyle ciasta, by po usmażeniu naleśniki nie były zbyt grube Po usmażeniu przykryłam je na 10 min.talerzem, tak by nabrały wilgoci i lepiej można było je smarować i zwijać

Proste Potrawy
Sernik Raffaello 164

ziemniaczaną, lekko wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wszystko razem wymieszać. Sernik wysunąć z piekarnika (będzie miękki i falujący), na wierzch wyłożyć bezę kokosową i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (bez przykrycia) na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Uwagi: Jeżeli uznasz(...)czasie możesz zmniejszyć temperaturę piekarnika do 90 st.C i piec sernik jeszcze 30 minut (podaję za autorką przepisu). U mnie obyło się bez pieczenia w 90 st.C. Proporcje składników na ciasto zmieniłam ponieważ potrzebowałam więcej ciasta i piekłam je w większej formie. Jeżeli uznasz, że wystarczy dla Ciebie sernik o średnicy 24 cm to zaglądnij do przepisu na bloga "Kwestia

In my kitchen
NAJLEPSZE MUFFINKI - KOKOSOWE Z MALINAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 213

przy muffinkach) a cudowny smak pozostaje na długo..., są to zdecydowanie najlepsze muffinki jakie dotychczas jadłam... :-) Oprócz tego, że są bez cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Składniki suche:- 320g mąki orkiszowej u mnie typ750      (pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody(...)temp.pokojowej, ja podgrzewałam mleka po wyjęciu z lodówki) i roztopiony, letni olej kokosowy. Mieszamy.Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów). Otrzymane ciasto wykładamy na 12 muffinek. Na wierzchu każdej wciskamy delikatnie po ok.3 zamrożone maliny, Można delikatnie posypać wiórkami

Smaczne Zdrowe
Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek) 233

Składniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny  0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana

głodny alergik
Muffinki - kokosanki (bez glutenu, mleka i jajek) 152

Tym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka

głodny alergik
Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek) 218

Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie

głodny alergik
Beza banoffee :) 179

Tak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową

Kraina Miodem Płynąca
Miodownik z kremem budyniowym. 296

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis

Kuchnia Łukasza
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 302

nasza beza. Łatwo wtedy o pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie.  Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe w białku pęcherzyki powietrza nie uległy zniszczeniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)wysuszona. Gotową bezę należy zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Papier do pieczenia można oderwać dopiero po całkowitym ostygnięciu bezy – inaczej ryzykujemy jej pokruszenie. Beza daje mnóstwo możliwości. Szczególnie teraz latem skuście się na bezową ciasto z mnóstwem kwaskowych owoców. Pyszności! Wygląda elegancko i niebiańsko smakuje. Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style

maniapieczenia
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 152

Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych.  Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa

głodny alergik
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 199

Dietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!.  Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl Składniki

Apetyczna babeczka
W stylu bydgoskim 160

akurat zaczynał się weekend... No przecież, że musi być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło!Nie wiem(...)godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g suszonych daktyli40 g suszonych śliwek kalifornijskich40 g orzechów włoskichkrem:120 g miękkiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto pietruszkowe 177

Na ciasto pietruszkowe natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje

Cynamonowe szczęście
Gozleme ze szpinakiem i fetą 196

Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam!Przepis na ciasto na podstawie książki "Wypieki"  autor Anneka Manningskładnikiciasto1 łyżeczka drobnego cukru125 ml letniej wody9 g suszonych drożdży450 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli160 ml letniego mlekafarsz1 łyżka oliwy1 duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej

Stare Gary