ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2353/2705)

Warstwowy torcik ala Szarlotka 282

budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych ciasteczek i masła- jak to zrobiliśmy w przepisie na torcik Snickers . Zapraszam(...)etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika-odstawiamy do wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy

Domowe Torty
Sztuka kuchenna: makaroniki 182

Mamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 188

Jutro ważny dzień. Panowie pod krawatami, a przynajmniej w prawie wyprasowanych koszulach, ustawiają się w długaśnych kolejkach w kwiaciarniach i cukierniach. Bukiety wiele mówiących, czerwonych róż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 51

Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty(...)ciasto drożdżowe będzie gotowe. Aby ciasto wyszło doskonałe, musimy przestrzegać podstawowych zasad. Ciasto drożdżowe to ciasto glutenowe, spulchniane techniką biologiczną. Oznacza to, że „rośnie” dzięki dodatkowi drożdży, a gluten wydzielający się podczas ugniatania, ułatwia jego przyrost. O zasadach przyrządzania ciasta drożdżowego pisałam już wcześniej. Dokładne informacje znajdziesz klikając na podstronę Ciasta drożdżowe , oraz w zakładce Porady: Dlaczego ciasto

SmartBake.pl
Orzeszki ziemne w przyprawach – PRZEPIS 54

Przepis na słodko-ostre pieczone orzeszki ziemne! Ta prosta i zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się do podania na imprezie oraz podczas wieczornego oglądania filmu. Te orzeszki

Via Gusto
Placki z cukinii smażone 74

Sprawdzony przepis na tradycyjne, chrupiące placki z cukinii smażone na patelni. To idealny sposób na przygotowanie bardzo prostego pysznego dania z kilku składników. Wystarczy wymieszać startą

Kuchnia Na Wypasie
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 116

Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Urzeka smakiem, aromatem i jednocześnie prostotą wykonania. Potrawy przyrządzane są z wykorzystaniem świeżych, najlepszej jakości produktów. To

Oryginalny smak
O tym, dlaczego mam fajnego Tatę. I sernik. Zielony 194

Byłam niedawno u psiapsiółki. Jak zwykle, przy kawie, próbowałyśmy naprawiać świat . W końcu zeszło na tematy związane z kulinariami, i Karolina dumnie wyciągnęła z szuflady gazetę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 157

nieprzywierające. * Żeliwo La Cuisine niezwykle długo magazynuje ciepło. Można w nim serwować potrawy bezpośrednio na stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się  zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania . Nie ma znaczenia rodzaj kuchni: indukcyjna, gazowa, ceramiczna, elektryczna czy piekarnik, zawsze(...)łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki drożdży Powyższe składniki są dopasowane do naczynie żeliwnego 4,5 litra. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15 minut ręcznie lub 10 minut robotem z odpowiednią końcówką). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć

Marder&Marder Manufacture
Pierwszy tchnienie Świąt. I ciasteczka marcepanowo-cytrynowe 138

Największą atrakcją w naszej małej mieścinie, poza sklepem spożywczym i salonem fryzjerskim, jest pałac. Pałacyk właściwie; jeśli się nie wie, gdzie szukać, łatwo uznać, że to

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z jogurtem greckim (Treccia dolce allo yogurt greco) 171

Zapewne większość z Was nie wyobraża sobie śniadania bez świeżego, chrupiącego pieczywa.  Zach ę cam Was do w ł asnego wypiekania, bo domowe pachn ą ce pieczywo to ogromna przyjemno ść.  Na pewno poczujecie satysfakcj ę  i frajd ę , gdy z piekarnika  b ę dziecie wyjmowa ć  chałk ę, bohaterkę dzisiejszego przepisu. O bsypana(...)minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 równe części. Z ciasta formujemy 3 podłużne wałki o długości ok. 40 cm.  **** Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastate di nuovo e dividetelo in 3 pezzi

La grande e la piccola cuoca
Jak upiec kaczkę? 50

Jak upiec kaczkę? Przepis krok po kroku na kaczkę pieczoną w całości Jak upiec kaczkę? To pytanie zadawałam sobie wielokrotnie, zanim zdecydowałam się upiec kaczkę po

Cztery Fajery
Duńskie bułeczki z makiem 198

Chwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 158

będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian. Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdy zjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też(...)solą (Osobiście użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Prosty przepis na lasagne 80

Prosty przepis na lasagne  Lazania z mięsem mielonym i beszamelem.  Prosty przepis na lasagne bolognese nikomu nie sprawi trudności. Włoska lasagne z mięsa mielonego

Cztery Fajery