wiecej 1 śmietan fix ja do dekoracji użyłam orzechów laskowych w czekoladzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy je ok 10-15 min aż skórka z orzechów popęka i ściemnieje. uprażone orzechy odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie orzechy rozcieramy w dłoniach(...)piekłam biszkopt i robiłam masę. Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser. Kolejne składniki będziemy mieszać przy użyciu szpatułki. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy
Blog kulinarny S9.PLwydrążonego wewnątrz, z sosem z boczku i pomidorów, którego nazwa wzięła się od Amatrice – miejscowości w Apeninach, skąd prawdopodobnie przywędrowało. Podobne do „amatriciana” jest „bucatini alla gricia”, tylko bez dodatku pomidorów. Trzeba wiedzieć, że w rzymskiej kuchni królują także potrawy mięsne. Popularna jest baranina („carne ovina”), a za prawdziwy przysmak uznaje się „abbaacchio” – mięso jagnięcia, które karmione(...)spróbowało jeszcze roślin. Jego smak wzbogacony jest przeważnie aromatycznymi ziołami: szałwią, rozmarynem, czosnkiem. Kolejnym ważnym dla kuchni rzymskiej mięsem jest wieprzowina („carne suina”), a szczególnie „porchetta” – rodzaj pieczonej rolady wypełnianej słoniną, czosnkiem, rozmarynem i serem. Pochodzi ona oryginalnie z rzymskiej prowincji Ariccia. Rzymianie nie gardzą też koniną („carne equina”). Kuchnia rzymska w temacie mięs ma jeszcze do dodania może
ProstePesto.plJest coś takiego, co zawsze będzie nam się kojarzyło ze świętami. Ich zapach nieodzownie zwiastuje święta. Tak, mowa tu o piernikach świątecznych, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Istnieje wiele przepisów na świąteczne pierniczki. Niektóre prostsze inne trudniejsze. Szybsze i wymagające pracy. Tutaj jednak skupiliśmy się na prostym przepisie na pierniki świąteczne. Gwarantujemy, że wyjdą doskonale i zasmakują całej(...)zrobić). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Świąteczne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 20 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 320 kcal Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na świąteczne pierniki. Jest to najprostszy przepis na pierniczki świąteczne. Prostota jest tu jednak zaletą, gdyż jak doskonale wiemy, tradycyjne dania
ProstePesto.plnastępny dzień. Nie wiem czy to przez lukier, czy też ciasto jest tak genialne, ale ani trochę się nie zeschły. Ja przechowuję takie bułeczki przykryte lnianą ściereczką. Przyznam się bez bicia, że ja wielką fanką malin nie jestem. Jakoś mnie nie porywa ich smak. Za to w tych bułeczkach są rewelacyjne. Szczerze, to musiałabym bardzo się zastanawiać, czy jagodzianki(...)Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, resztę cukru, drożdże. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól i masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5h Ciasto przekładamy na tolnicę, uderzamy raz pięścią aby odgazować. Odrywamy kawałki ciasta, rozgniatamy dłonią na plcuszek i wkładamy do środka owocowe nadzienie. Zlepiamy i formujemy kształt
Mieszam w Garnkusuchego patyczka. Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładam na oprószoną cukrem ściereczkę, w ten sposób, że papier do pieczenia znajduje się na górze. Zdejmuję energicznym ruchem papier i wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto razem ze ściereczką w rulon. Pozostawiam roladę do całkowitego wystudzenia. Krem z mascarpone i kasztanów 250 g serka mascarpone 125 g uprażonych i obranych(...)się gotowały. Powinien mieć konsystencję odrobinę bardziej gęstą niż nutella. Krem z kasztanów, serek mascarpone, cukier i rum miksuję końcówką do ubijania piany na jednolitą gładką masę. Do tego ciasta użyłam 125 g kasztanów, ale możecie zwiększyć ich ilość dwukrotnie. Krem czekoladowy Przygotowuję na około 3 godziny przed udekorowaniem rolady 200 g śmietany 30% 200 g czekolady gorzkiej
Cztery Fajerywyobrażam sobie bez niej świątecznego stołu. Skorzystajcie z mojego odchudzonego przepisu również u siebie w domu. Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz, mintaj czy morszczuk. W tradycyjnych przepisach najczęściej filety panieruje się w mące lub cieście i smaży na głębokim(...)kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ryba powinna znajdować się na całej powierzchni naczynia. Na wierzch wyłożyć mieszankę warzywną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20-25 minut. Ryba po grecku doskonale smakuje na ciepło, jak również schłodzona, następnego dnia. 1 porcja to ok. 195 kcal , węglowodany: 11g, białko: 29g, tłuszcz: 4g Informacje dla diabetyków
Dietologcrudo 70 g • pomidory truskawkowe 50 g • ser Grana Padano 70 g Sposób przygotowania Ciasto Przesiewamy mąkę przez sitko do miski. Kruszymy drożdże i dodajemy odrobinę wody. Mieszamy do momentu kiedy drożdże się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy do mąki sól, drożdże i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 7-8 minut. Na koniec wyrabiania dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy ściereczką(...)dodajemy już cukru. Wykonanie pizzy Rozwałkowujemy ciasto aby uzyskać 30 cm średnicę pizzy. Końcówkę ciasta zwijamy i lepimy boki. Dodajemy sos pomidorowy na całą objętość. Sypiemy starty ser mozzarella i dodajemy porwaną na kawałki kulkę mozzarelli Galbani. Na koniec dodajemy połowę przygotowanej szynki crudo i wstawiamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 14 minut w 220ºC (termoobieg
chefintheforestDobry Wieczór - Święta coraz bliżej, dlatego czas wielki, a nawet ostatnia chwila, by upiec pyszne pierniki. Nie wiem, czy u mnie doczekają Świąt - bo w domu
TrufelkowoChleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo
Smaczne Zdroweróżnych przyrządów pojawił się nowy nabytek – thermomix. Mam go jeszcze dość krótko, ale zakochałam się w nim bez pamięci. Bardzo ułatwia pracę w kuchni, pomaga w najprostszych i najtrudniejszych czynnościach – ubija pianę i śmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele, wiele innych rzeczy. Na pewno napiszę jeszcze o tym urządzeniu(...)oliwę, sól i ciepłe mleko. Wymieszać. 3. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. 4. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 5. Na stolnicę wsypać trochę mąki, wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku, rozpłaszczyć, aby powstał placuszek. 6. Na każdy placuszek
W mojej kuchniDodatkowo również dodałam małe różyczki na środku i jeszcze mniejsze między podwiniętymi końcami ciasta..Można zrobić oczywiście z innym barwnikiem albo i bez barwnika...zamiast masy makowej można użyć masy kajmakowej, masy z twarogu, dżemu itd..Ciasto wygląda rewelacyjnie ..można je kroić, ale my zjedliśmy je odrywając po kawałku..Polecam.. 15 g drożdży świeżych 90 g masła(...)barwnik i wyrobić ponownie.Odstawić do wyrośnięcia.Z obu części odłożyć po małym kawałku ciasta.Z białego ciasta rozwałkować 2 koła o średnicy ok. 27-30 cm, a z ciasta z barwnikiem rozwałkować 1 koło. Przenieść jedną białą część na blachę do pieczenia, a jeszcze lepiej rozwałkować lub ręcznie uformować koło bezpośrednio na blasze .Posmarować masą makową , przykryć rozwałkowanym kolorowym
Moje domowe kucharzenieDruga, jeszcze lepsza wersja uwielbianych przez dzieci biszkoptów. Dzisiejsze są z ksylitolem z prawdziwą wanilią i dodatkiem mąki ryżowej (wyszły bardziej chrupiące niż z samą
Smaczne ZdrowePrzepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm
Di gotujeDziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi ? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle
Be Fit Be StrongNapatrzyłam się na instagramie na zdjęcia rumianych drożdżówek i nawet panujący w minionym tygodniu upał nie był w stanie odwieść mnie od przygotowania mojej - zdrowszej
Cynamonowe szczęścieKolejna wersja zdrowych i bardzo smacznych ciasteczek owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie
Smaczne ZdroweBlaty bezowe czy też spody bezowe to idealna baza do przygotowania tortu bezowego. Jak zrobić idealną bezę? Wiele osób ma z tym problem, lecz gwarantuję, że
Alle Dobre!Rok temu podałyśmy Wam przepis na mini pączki z dziurką ale tym razem chciałyśmy je nieco ulepszyć i dodać do nich puree z dyni, które nada
Candy Pandasciasto na pizzę to podstawa każdej pysznej pizzy, bez względu na to, czy jesteś amatorem czy profesjonalistą. W tym artykule poznasz sekrety, techniki i przepisy, które pozwolą Ci stworzyć doskonałe ciasto na pizzę. Dowiesz się, jakie są charakterystyki idealnego ciasta, jakie składniki są niezbędne, jak przygotować ciasto krok po kroku oraz jakie są zaawansowane techniki stosowane przez profesjonalistów. Bez(...)ciasto na pizzę? Idealne ciasto na pizzę to takie, które spełnia wszystkie oczekiwania zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Jest ono elastyczne, lekko chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i puszyste w środku. Aby osiągnąć taki efekt, warto poznać charakterystykę idealnego ciasta na pizzę oraz różnice regionalne w jego przygotowaniu. Charakterystyka idealnego ciasta na pizzę Charakterystyka idealnego ciasta
Ugotowane pozamiataneżebym je znowu upiekła. Wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Smakują wybornie posmarowane samym masłem, a na ciepło po upieczeniu można je wcinać bez żadnych dodatków. Składniki na bułeczki czosnkowe z serem (około 14 sztuk): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 opakowanie suchych drożdży (8 g) 250 ml mleka 2% 50 ml oleju 2 żółtka łyżka cukru(...)ciasto. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Przygotowanie bułek Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Do masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i suszony czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na blat lub stolicę oprószoną mąkę. Ciasto
e-PrzepisyKulinarneSprawdzony przepis na pyszne śliwki węgierki marynowane w occie na zimę. Idealne jako dodatek do mięs, sosów oraz pieczeni. To najsmaczniejsze całe śliwki w occie bez pasteryzacji według receptury, która jest w naszej rodzinie od wielu lat. Jakie śliwki do octu? Jak długo gotować śliwki w occie? Zobacz koniecznie! Śliwki w occie przepis z goździkami i tradycyjną zalewą polecamy(...)się doskonały ocet śliwkowy, który również świetnie sprawdza się w domowej kuchni. Taki ocet okaże się idealnym dodatkiem do sałatek oraz marynat do pieczeni, a także innych mięs. Polecamy również inne pomysły na śliwki, min. pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką , a także proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami na oleju . Życzymy smacznego! Redakcja kuchnianawypasie.pl Artykuł Śliwki w occie
Kuchnia Na WypasieTaki wypiek będzie wspaniałym dodatkiem do słodkiego poczęstunku na pikniku , czy do popołudniowej kawy. Dobrze smakują i szybko znikają, można zrobić wersję bez kruszonki ale nam takie smakują najbardziej. Kuchnia to świat gadżetów kuchennych, bez których przygotowanie posiłków byłoby trudne, nie ważne czy jesteś kucharzem czy weekendowym amatorem gotowania jednym z takich podstawowych akcesoriów jest kuchenna deska(...)ciepłe mleko, dodać jajko i wyrobić ciasto. Masło rozpuścić do płynnej konsystencji wmieszać w ciasto, dobrze wyrobić aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką , zostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na wysypanej mąką deskę uformować wałek i podzielić na 12-14 jednakowych części. Każdy plaster ciasta rozpłaszczyć nałożyć po łyżeczce nadzienia i zlepiać
Wanilia i Kardamonbazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)wyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto na prostokąt. Stopione, schłodzone masło (najłatwiej się takie rozprowadza, gdyż nie spływa), ale jednak lekko płynne rozprowadzany na blacie ciasta, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Płat ciasta tniemy na 12 równych części (ja przecięłam ciasto na pół, następnie każdy kawałek znów na pół i jeszcze raz każdy
Smaczne ZdroweMożecie tą zapiekankę przyrządzić oczywiście w wersji wegetariańskiej, pomijając boczek. Ja zużyłam zalegający w lodówce kawałek boczku, ale możecie dodać dowolną wędlinę na zasadzie czyszczenia zawartości lodówki. Wersja zapiekanki bez mięcha też dobrze się sprawdza. Lubię zapiekanki jako danie obiadowe, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Trochę sera, resztki z lodówki i jedziemy. W przepisie występuje(...)warzywa. Mieszamy ,dusimy całość 2 min. Masę wykładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy pozostałym tartym serem. Pieczemy ok 30 min. Podajemy posypaną natką. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekanka-ze-szparagami-brokulami/ MieszamWGarnku Artykuł Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkublachy proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka soda – szczypta lentilki – 1 mała paczka esensja mocnej kawy – 5 łyżek sól – szczypta cukier puder do posypania – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Ubić na dość sztywną pianę. Dodać olej, kefir i kawę. Po raz kolejny zmiksować. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą sody(...)Wsypać lentilki i wymieszać ( kilka można zostawić na koniec do dekoracji ). Formę na babeczki wysmarować olejem, przełożyć masę i piec w 180 º na funkcji grzania góra/dół przez 20 – 35 minut ( zależy od piekarnika ). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Na koniec można udekorować babeczki pozostałymi lentilkami i posypać cukrem pudrem
kuchniabellissima.wordpress.comdużej misce wymieszać mąkę z solą, zrobić w niej dołek i wlać zaczyn oraz oliwę. Partiami dolewać resztę wody kontrolując konsystencję ciasta, które powinno być miękkie, plastyczne i nie kleić się do rąk po wyrobieniu. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 - 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Cebulę pokroić(...)się zeszkli. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, u mnie wyszło ich 7, ale można zrobić mniejsze lub większe cebulaki. Z każdej porcji ciasta uformować okrągły placek z małym wgłębieniem na środku i położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do wgłębienia nałożyć podsmażoną cebulę. Wierzch obsypać startym żółtym serem. Piec
Simply Foodsprawi wiele radości z słodkiej przyjemności, z wspólnego smakowania i czasu spędzania. Taki prezent 🏦 nie jest do kupienia, ale do upieczenia.🍷🍰 O DZIADKACH 👵👴 zawsze pamiętajcie i BEZ OKAZJI prezenty te od SERCA 💝 im wręczajcie. 💚 💕 💑 💓 Składniki na 2 babki: 250 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek, 2 łyżki soku z cytryny(...)ciasto delikatnie wyrobić rękę. Ciasto powinno przyklejać się do dłoni. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Formę na babkę (średnica 25 cm) smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 190°C. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy delikatnie zwilżoną dłonią i wstawiamy do piekarnika. Wiech przykrywamy papierem do pieczenia
Moniki Smakołykiborówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym owocem. Nie pozostało nic innego, jak spróbować je rozwiać. Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 500) * - 1 szklanka mąki tortowej (typ 450) * - 1/2 szklanki cukru(...)ubite jajka. Wyrabiamy robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy drożdżówki. Ciasto dzielimy na równe porcje. Ja zawsze używam
mojewypiekiinietylkoZostawić na 5 minut. Po tym czasie dolewać stopniowo wodę i mieszać ciasto łyżką lub (tak jak u mnie) mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie, ale nie może być zbyt rzadkie. 2 małe keksówki wysmarować olejem. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto, wyrównać mokrą dłonią, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam(...)zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskazaszyć się w kuchni, z planem lub bez, koniecznie włączyć piekarnik i ważyć, mieszać i ubijać. O tak, to lubię bardzo. Szczególnie, gdy za oknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż pod ulubione drzewko po drugiej stronie ulicy. Ostatnio w jedno z takich popołudni zabrałam się za pieczenie ciasteczek. Byłam sama w domu, padało(...)kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mlecznej czekolady Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z kakao i wymieszać z proszkie do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Z ciasta uformować kulę, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypełnione masą cynamonową i delikatnym budyniem waniliowym. Całość zwinięta w efektowny warkocz, prezentuje się zachwycająco. A smakuje jeszcze lepiej. Jeśli lubicie słynne, cynamonowe bułeczki, w tym wypieki zakochacie się bez pamięci, bo jest po prostu jeszcze lepszy! Koniecznie musicie spróbować. Przepis znalazłam na duńskim blogu Bageglad i tylko nieznacznie zmieniłam (prawdziwa wanilia i te sprawy). Cynamonowy warkocz z budyniem(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Połowę rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Ciasto w myślach podzielić na trzy poziome pasy. Na środkowy wyłożyć połowę nadzienia cynamonowego, a na nie połowę budyniu. Ciasto po bokach poprzecinać na niezbyt szerokie paski. Zakładać je na nadzienie na zmianę z prawej i lewej strony. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze