Już około 2000 lat temu Grecy przygotowywali coś, co można nazwać praprzodkiem sernika – ciasto z sera, miodu i mąki. Sernik był podobno serwowany na pierwszych igrzyskach olimpijskich jako posiłek dla sportowców, by dodać im energii. Rzymianie podchwycili ten pomysł, tworząc swoje wersje serników – libum, czyli lekkie ciasto z sera, często składane w ofierze bogom. Rzymskie przepisy były spisane m.in. przez(...)polski Polski sernik to nasza duma narodowa. Wyróżnia się aksamitną masą serową na bazie twarogu, często wzbogaconą rodzynkami, skórką pomarańczową i wanilią. Na blogu znajdziecie moją wersję Sernika bez pieczenia, który łączy tradycyjny smak z nowoczesnym twistem. New York Cheesecake Amerykańska wersja, która zdobyła serca na całym świecie. W mojej kuchni stworzyłem wariację tego sernika, dodając kremowe mascarpone
RafalCookoraz rozpuszczone drożdże. Hakami od wyrabiania ciasta drożdżowego całość w misie chwilę ugniatamy, aby było elastyczne. Można też ciasto wyrobić ręcznie około 10 minut. Ciasto będzie trochę rzadkie, ale nie podsypujemy więcej mąki. Inną dużą miskę podsypujemy troszkę mąką . Przekładamy ugniecione ciasto i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy tak na około 60-90 minut, aby ciasto wyrosło. Przygotowujemy farsz: Pieczarki kroimy(...)mniejsze kawałki pod skosem. Paszteciki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce jeszcze przykrywamy paszteciki suchą ściereczką na około 20 minut, celem jeszcze wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i prószymy np. sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C ( funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez około 23-25 minut do zarumienienia. Podajemy
Olcia gotuje!Postanowiłam upiec ciasto tylko dla mnie z produktów, które mogę jeść bez ograniczeń i bez spustoszenia w organiźmie. Ciasto jest bezglutenowe, bezjajeczne, z serem ricotta, bo innego jeść nie mogę. Paradoksem jest to, że nie szkodzi mi mleko, śmietana czy jogurt, tylko biały i żółty ser, a ricotta jest robiona z serwatki. Nareszcie po cieście nie bolał mnie(...)zamiast jajka. Ciastem podzieliłam się tylko z koleżanką, Sławek i dzieciaki nie byli zainteresowani. Sławek pojechał nawet do Auchan i kupił sobie kawałek „prawdziwego” sernika. Składniki: Ciasto: ? 1 szklanka kaszy jaglanej ? 1/4 szklanki mleka ? 4 łyżki oleju kokosowego płynnego ? 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej ? 2 łyżki cukru ? 2 łyżki kakao ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa
To co kochammożesz usmażyć pączki bez nadziewania ich kremem nutella. Świetnie smakują z dodatkiem dowolnej konfitury lub marmolady. Mini pączki z nutellą to kolejna propozycja mini wypieku na Tłusty Czwartek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na małe pączki z nutellą, które udadzą się każdemu. Pączki z nutellą SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)cukru z wanilią. Najlepiej zrobić to przy pomocy rózgi kuchennej bądź widelca. Cukier z wanilią możesz zastąpić zwykłym cukrem, a jogurt naturalny serkiem waniliowym w tej samej ilości. Do ciasta dodaj resztę składników: 200 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wymieszaj krótko do połączenia. W garnku lub głębszej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia
Zasmakuj KuchniDziś zapraszam na kolejną pyszną wariację na temat chlebka bananowego. Tym razem użyłam połączenia mąki owsianej i ryżowej. W chlebku nie ma dodatku cukru, ja
Cynamonowe szczęścieTo nasz chyba pierwszy mazurek w formie przypominający ten tradycyjny. Oczywiście jego wykonanie już nie przypomina tego powszechnie znanego 😎 Ciacho jest wegańskie, zarówno kruche ciasto jak
Candy Pandasprześwitującymi blatami ciasta biszkoptowego. Przygotowałam go oczywiście w ramach weekendowego cyklu „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR”. Lekki i puszysty biszkopt przełożony lekko kwaśną frużeliną z wiśni i obłędnym kokosowym kremem tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Zrobiłam go w formie krok po kroku i bardzo prostej wersji – tak, by każdy z Was bez problemu(...)przy okazji zazdroszczę talentu! Do przygotowania tortu oczywiście wykorzystałam rzeczy dostępne w sklepie SWEET DECOR. M.in . Do upieczenia idealnie równego biszkoptu użyłam RANTU 16 cm. W rantach możemy zarówno piec biszkopty, jak i składać torty. Podczas pieczenia w wysokich rantach mamy możliwość upiec nawet bardzo wysoki biszkopt – co zdecydowanie ułatwi i uprawni nam zrobienie tortu. Składanie w rancie
Ostra na SłodkoPieczony sernik na kruchym spodzie z herbatników z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi. To połączenie, które musi smakować. Oczywiście do galaretki można dodać inne ulubione owoce
Oryginalny smakszybki, prosty i sprawdzony przepis. Do ciasta zamiennie można dodać inne owoce, zarówno te świeże jak i te z puszki. Ciasto ze śliwkami jest niezwykle smaczne, maślane w smaku, warto sięgnąć po przepis i upiec je np. z sezonowymi owocami. Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g drobnego cukru 2 łyżki(...)tartej skórki z cytryny – można pominąć 8 śliwek tłuszcz i mąka do formy lub papier do pieczenia Uwagi do przepisu: Przepis jest na tortownicę o wymiarach 22 cm. Jeśli wybierzesz innego rozmiaru formę, ciasto będzie wyższe lub niższe i czas pieczenia może się różnić od tego podanego w przepisie. Składniki mam w temp. pokojowej. Zamiast cukru
Zasmakuj KuchniBez zbędnego wstępu - to brownie jest ciastem idealnym - nie ma w nim mleka, jajek, orzechów czy mąki, więc prawie każdy będzie mógł je zjeść. Poza tym składa się głównie z fasoli i poza ogromną przyjemnością wynikająca z jego jedzenia, czujemy, że nasz organizm cieszy się z dostarczanego razem z fasolą białka, błonnika, witamin i minerałów. Do tego jest cudownie(...)maliny... Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto - 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek zimnej wody - 1 puszka czarnej fasoli (lub trochę ponad pół szklanki suchej) - 60 g kakao - 45 g oleju kokosowego - 110 g cukru - szczypta soli - łyżeczka cukru waniliowego - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka wody - kilkanaście malin Sos malinowy (jeśli
Roślinożerni urlopowiczewyrabiać ciasto. Przy cieście drożdżowym wytrawnym, za radą pewnej Włoszki, żeby za dużo mąki nie dawać smaruję przy wyrabianiu ręce oliwą lub olejem. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od ręki i jest elastyczne , smaruję spód miski olejem i wkładam ciasto do rośnięcia. Przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na ok.40 min. Po wyrośnięciu ciasta ( powinno dwukrotnie zwiększyć objętość) ciasto znów(...)wyrabiam i dzielę na równe kawałeczki . Z tych kawałeczków formuję bułeczki. Nacinam krzyżyki na wierzchu i smaruje bułeczki olejem. Odstawiam na 10-15 min do wyrośnięcia. Piekę w temp. 160C ( termoobieg) około 20 min. Po wyjęciu z pieca, najlepiej przełożyć bułki na jakąś kratkę, żeby spody nie były miękkie tylko kruche. Przepis dodaję do akcji
Kuchnia Pełna Emocjicałym mieszkaniu podczas pieczenia. Owsiane ciasteczka anzac mają jeszcze jedną zaletę: można je długo przechowywać, ponieważ długo utrzymują swoją świeżość. Teraz jak o tym myślę to zupełnie bez sensu, że o tym piszę, bo jakim cudem miałyby długo leżeć w szafkach jak są takie dobre :)? Owsiane ciasteczka anzac Składniki na 12 ciasteczek: 130 g mąki pszennej (ja użyłam(...)łyżką gorącej wody i szybko dodaj do ciepłego masła i miodu. Następnie mokre składniki dodaj do składników suchych i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki, układaj je na blasze i delikatnie spłaszcz, formując ciasteczka. Ciasteczka piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po upieczeniu zostaw
365 dni dookoła kuchnidziewiętnastej codziennie od czterdziestu lat i piekli się okropnie, gdy ktoś nieświadomy zajmie jej ulubione miejsce) zajada się Tafelspitzem – gotowaną wołowiną. Bo wiedeńska kawiarnia, to także restauracja. Zamawiamy więc sznycla po wiedeńsku – wykrojonego z najlepszego kawałka cielęciny, rozbitego cieniutko i usmażonego na prawdziwym maśle. A na deser Apfelstrudel i Kaiserschmarrn – skrawki ciasta posypane cukrem pudrem i polane konfiturą, które zrozpaczony(...)pięknym, czystym tenorem. Dołącza do skrzypka i pianistki i wspólnie wykonują chwytającą za serce, cygańską pieśń. Starsza pani, znad swojego talerza, posyła kelnerowi całusa. Nie ma wizyty w Wiedniu bez Apfelstrudla z sosem waniliowym . Trześniewski – genialny pomysł naszego rodaka Piętnastominutowy spacer w zapadającym zmierzchu dzieli nas od samego centrum turystycznego Wiednia – placu Św. Szczepana. W pobliżu jest jeden
smakowitehistorie.comczekolady (u mnie deserowa i mleczna po połowie) 30 g cukru, 2 łyżeczki śmietany 30 %, Ciasto : masło utrzeć na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian cukier i żółtka. Następnie dodawać roztopioną (w kąpieli wodnej) czekoladę. Następnie dodać mąkę, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na około godzinę. Na przełożenie : zemleć lub utrzeć migdały. Zagotować w rondelku(...)się wody wrzucić migdały. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do miski i utrzeć dodając cukier waniliowy (lub brandy waniliowe ) i sok z cytryny. Ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty/kwadraty. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Na jednym placku rozsmarować masę migdałową, przykryć drugim plackiem. Docisnąć
królestwo garów