Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250
Kulinarny Pamiętnikczekolada jest troszeczkę mniej gęsta, a bardziej płynna. Gdy babeczki się upieką, pozwalamy im ostygnąć. Później wypełniamy środek masłem orzechowym, a na nie nakładamy rozpuszczoną czekoladę z orzechami laskowymi. Sądzę, że można by powsadzać do czekolady wafelki/andruty lub jakieś ciastka zbożowe (jeśli lubimy, gdy jest naprawdę słodko). Sama nie miałam takich akurat w posiadaniu, więc użyłam musli. Okazały się
Weganizm infantylnywafla przekładamy masę orzechową, równo ją rozsmarowujemy, na to następny wafel, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy. Polewę mieszamy i wylewamy na wafel, posypujemy orzechami i ponownie chłodzimy. Ciastka kroimy na kawałki
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam dzisiaj na pyszne ciasteczka arachidowe :) Te smakołyki zadowolą smakoszy masła orzechowego i nie tylko , ciasteczka są mięciutkie a
Sama słodycz i szczypta chiliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)malakserem.) Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego (lekko podrosną). Kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować". Możecie go zastąpić masłem/margaryną - ciastka również wyjdą, ale nie będą takie kruche. (**) Jeśli chcecie użyć orzeszków
Di gotujeDzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciastka - lizaki, PIEGUSKI. Idealnie sprawdzą się na GARDENPARTY :). Gotowe można ozdobić kolorowymi wstążeczkami. Zapraszam! Składniki: 1 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek cukru brązowego 80 g masła 100 g masła orzechowego (100% orzeszki arachidowe) 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki(...)dodać proszek do pieczenia i sól. Masło, masło orzechowe i cukier miksować ok 4 minuty do uzyskania jednolitej masy, dodać jajko mieszać za pomocą miksera jeszcze 2 minuty. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ubijać na mniejszych obrotach. Na koniec dodać czekoladę, orzechy i żurawinę. Wymieszać ręką i formować ciastka. Wbić do każdego patyk. Można posypać wiórkami kokosowymi
Trufelkowowakacji spędzam raczej na niezbyt konstruktywnych czynnościach, więc korzystając z tego bardzo wolnego czasy postanowiłam zrobić w końcu coś pożytecznego. Zabierałam się za obieranie fistaszków do zapasów masła orzechowego. Później w planie było upieczenie batoników granola i właśnie wtedy zaświtał mi w głowie pewien plan. A co gdyby połączyć jedno i drugie? Nieskromnie stwierdzę, że był to przejaw kulinarnego geniuszu(...)batoniki granola- jak dla mnie- w tej lepszej wersji, zresztą oceńcie sami. Jedno spore i sycące ciastko(40g) to 169kcal w tym 5,5g białka, 7,7g tłuszczu, 21,8g węglowodanów oraz 3,1g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 100g masła orzechowego bez soli i cukru firmy Primavika/zmielonych orzeszków ziemnych 40g siemienia lnianego 40g wiórków kokosowych 60g sezamu
peanutbuttermonsterjest tort, który powstał w mojej głowie po zrobieniu dużej ilości kruchych ciastek . Zostałam z nadmiarem białek, więc konieczna była jakaś alternatywa dla bezy W ten sposób powstał super smaczny tort na biszkopcie orzechowym z białek z kakaowym mascarpone i powidłami. Spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki na biszkopt: 7 białek 18 łyżek cukru Cukier waniliowy 300 g mielonych orzechów
Słodki sentymentprzychodzi taki dzień, że potrzebuję zjeść coś słodkiego i najlepiej chrupiącego, nigdy nie idę na łatwiznę, kupując sklepowe ciastka, tylko kombinuję sama jak zadowolić zachciankę. Aby było szybko i bez pieczenia wykorzystuję wafle ryżowe, które podaję np. z masłem orzechowym i daktylami. Albo tak jak w tym przypadku z orzechami w karmelu. Takie ciasteczka są też super sposobem
Mienta blogzłożyliście zamówienie :) Jakie produkty znalazłam w swoim boxie? makaron penne ryżowy Alb Gold, chleb lniany suszony z buraczkami Bredis ciastka ze skórką cytrynową Lemon Zest Cookies, baton z pełnego ziarna owsa Doves Farm, baton bananowy Nakd, baton owocowo-miętowo-orzechowy Good Full Stop oraz Gryczanki bio o smaku owoców leśnych Moja opinia: Gluten Free Box to świetny pomysł
Poranek na słodko29 września - Światowy Dzień Kawy Składniki: (na 1 porcję kawy) 100 ml mleka espresso lub kawa rozpuszczalna 1 - 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku orzechowym bita
Ciastka - domowe słodkościesencji waniliowej 1 jajko 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych górskich 100 g czekolady (opcjonalnie) pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło i masło orzechowe zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać z płatkami owsianymi do masy i wymieszać(...)ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce (zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciastka są bardzo mięciutkie, po wystudzeniu robą się kruche), polać czekoladą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSkładniki mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szkl mąka pszenna typ 650, 1 szkl masło orzechowe, 300g cukier, 1 szkl jajka, 2 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Gotowanie moimi oczamiPyszne drożdżówki z naszym ulubionym kremem czyli kakaowo - orzechowym. Można także dodać tutaj nutellę czy marmoladę, wybór należy do Was. Zapewniam jednak że szybko znikają zwłaszcza
Moje Małe Czarowaniejest znacznie szybciej niż zdejmowanie ciastek z blachy i dopiero wtedy formowanie kolejnych. Jeśli ładne zapakujecie te ciastka, to mogą stać się smacznym i oryginalnym upominkiem :) Zapraszam Was również na inne słodkości z dodatkiem płatków owsianych: Batoniki Kuleczki Orzechowa owsianka
Codzienna kuchnia niecodzienna