Zrobiłam ciasto francuskie, miałam troszkę czereśni to upiekłam takie kółeczka. Dodałam trochę cukru trzcinowego i ciacha wyszły pyszne. A najlepiej smakowały jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniŚliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie
Ala piecze i gotujeMuffiny, zwane też muffinkami (zarówno przez jedno jak i przez dwa ‚f’…) to okrągłe ciastka w kształcie babeczki, najczęściej z różnymi dodatkami, bardzo popularne
UgotujmyTo.plJuż ponad tydzień mamy cudowną pogodę :)! Słońce i temperatura powyżej 24 stopni sprawiają, że nie da się siedzieć w domu… Kolejny weekend spędziliśmy poza domem
UgotujmyTo.plMuffinki jagodowe, a właściwie borówkowe (bo niestety brak jagód w polskim sklepie…) przygotowałam na nasz wypad nad morze, o którym pisałam wcześniej. To idealne rozwiązanie
UgotujmyTo.plTe muffinki bananowo orzechowe przygotowałam dość dawno temu i dość długo czekały w kolejce do publikacji. Cały czas pojawiało się coś ważniejszego, sezonowego, nowego, a muffinki
UgotujmyTo.plPo raz kolejny zapraszam na muffinki, tym razem gruszkowo-czekoladowe Oczywiście wyszły obłędne, połączenie dojrzałych, soczystych gruszek i czekolady będzie smakowało każdemu! Może wyglądem nie zwalają
UgotujmyTo.plJeśli lubicie cukinię to na pewno skorzystacie z tego przepisu na muffiny czekoladowe, bo wyszły wilgotne i puszyste. Przepis na te czekoladowe muffiny z cukinią znalazłam
UgotujmyTo.plŚwięta tuż tuż, kolejna porcja pomysłów na wykorzystanie piernikowych pomysłów. Niedawno pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami . A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na pierniczki: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku
Świat CiastaSkładniki na 20 sztuk: 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżki gorącej wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Świat CiastaSkładniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie
Świat CiastaSkładniki na około 18 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 400 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 małe opakowania Śmietan-Fix cukier puder do posypania Ciasto
Świat CiastaSkładniki na około 8 sztuk: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 275g 10 dag masy marcepanowej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 10 dag konfitur malinowych żółtko 2
Świat Ciasta