Minął kolejny rok z Wami. Szybkimi krokami zbliżam się do drugiej rocznicy prowadzenia bloga. Poniżej przedstawiam listę 15 potraw, które najbardziej mi smakowały w 2011
Przepisy AleksandryPostanowiłam pokazać, że z jednego przepisu można przygotować różne pyszne wypieki. Niedługo Walentynki, więc mam nadzieję, że może Was zainspiruję do pieczenia dla ukochanej osoby. Jako
Przepisy AleksandryC zy może być coś bardziej uroczego niż lukrowany domek z piernika w wersji mini podany z kubkiem gorącej czekolady lub herbaty w zimowy wieczór lub
Food Squareserka mascarpone 4 jajka 50 ml śmietany 30% 1 budyń o smaku malinowym 1 cukier wanilinowy 1/2 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny (około pół koszyczka) Sposób przygotowania: Ciasteczka czekoladowe drobno kruszymy (ja je wkładałam połamane do woreczka i traktowałam tłuczkiem do mięsa). Masło rozpuszczamy na gazie (nie doprowadzając do zagotowania!), dodajemy ciastka i mieszamy do połączenia. Masą wylepiamy(...)kilka malin, wylewamy kolejne 1/3 masy, rozrzucamy pozostałe maliny, na wierzch wylewamy resztę masy. Pozostałym musem malinowym robimy kropki na wierzchu i za pomocą wykałaczki tworzymy wzorki - serduszka, esy-floresy lub co nam tylko przyjdzie do głowy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około
Kolorowy Przepisownik"Znalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam
Słodkie PrzyjemnościBabeczki z walentynką to kolejna propozycja słodkiej dekoracji, którą możecie zaserwować na walentynkowy deser (śniadanie? ;) ). Jako bazę przygotowałam kruche babeczki waniliowe, do tego krem śmietankowy i
CiastkozercyPrzepyszny deser w stylu crumble. Z wierzchu słodkie, chrupiące ciasteczka z migdałami skrywające pod sobą soczyste truskawki i kwaskowaty rabarbar. Musicie tego spróbować :) Przepis znalazłam na blogu Madame Edith. Polecam i zapraszam do oryginału —>KLIK. Ja w swojej wersji dodałam mniej rabarbaru i zrezygnowałam z dosładzania owoców a jako dodatek użyłam bitej śmietany. 600 g truskawek(...)składniki na ciastka miksujemy z masłem. Następnie dodajemy serek i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki lub np. tak ja ja to zrobiłam-serduszka. Układamy je na owocach, smarujemy serkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Podajemy na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego
Mienta blogZ okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto
CiastkozercyDzisiaj w dniu Dziadka chcemy poczęstować Was tradycyjnymi, serowymi oponkami w nieco odmienionym kształcie. Jednocześnie chciałyśmy życzyć wszystkim Dziadkom dużo zdrówka i zadowolenia z wnuków.
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzień dobry!Oprócz słodkiego święta jakim są Walentynki, mamy również w tym miesiącu Tłusty Czartek, więc warto zastanowić się, co przygotujecie na pożegnanie karnawału. Na blogu
Pora coś zjeśćZ okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto
CiastkozercyWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki i malujemy od góry lekko roztrzepanym jajkiem – samo białko sprawia, że są gładkie i błyszczące , białko z żółtkiem daje piękny brązowy
Za drzwiami kuchniWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki i malujemy od góry lekko roztrzepanym jajkiem – samo białko sprawia, że są gładkie i błyszczące , białko z żółtkiem daje piękny brązowy
Za drzwiami kuchniTe babeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem
Ciastkozercy