My Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczne, chrupiące i szybkie biszkopciki – doskonałe do kawy i herbaty. Szybkie do zrobienia, upieczenia i zjedzenia. Porcja na …
My Blueberry Cornercienkie paseczki. Do miseczki lub pucharka nakładamy schłodzony jogurt naturalny wymieszany z pokrojonym jabłkiem. Na jego wierzch kruszymy ciasteczka kakaowe. Następnie na wierzchu układamy nasze jabłkowe robaczki i gotowe! Idealnym dodatkiem do takiego śniadania będzie kubek gorącego kakao lub kawa
Emcia Pichciidealne na taką pogodę jak dzisiaj :) Składniki na 15 ciasteczek : - 2 szklanki płatków owsianych kupiec - 200 g daktyli - kilka łyżek jagodowego dżemu chia przepis tutaj - 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć
zdrowa vege kuchniaDziś przedstawiam przepis na przepyszny deser - ptysie z kremem budyniowym . Jest to dość czasochłonna operacja, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkościowe
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka kukurydziane. Nie jest to łatwe zadanie. Mąka kukurydziana nie jest tak wdzięczna jak mąka pszenna, źle się zagniata, kruszy, pęka, ale
Kawa z mlekiemDziś przepis ze starych notatek kulinarnych mojej mamy, ciastka mojego dzieciństwa, przepyszne, teraz w wersji bez mąki pszennej, ale niestety nie są bezglutenowe - dlatego ten przepis
Kawa z mlekiemtheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Witajcie sentymentalnie. Dziś wracamy do lat 80/90… Przynajmniej smakowo 😊 Te ciastka to próba odwzorowania ciasteczek z ”lat młodości” moich rodziców. Ile ja się nasłuchałam , jakie to dawniej były jedyne w swoim rodzaju/ najlepsze/ za 1/5 wypłaty za kg. przepyszne kruchutkie pyszności. I podjęłam wyzwanie. Kruchutkie(...)puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Dodajemy 1 łyżkę kakao i 1 łyżkę rozpuszczalnej kawy typu crema oraz ½ kieliszka spirytusu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. . dodatkowo: słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki( najlepiej konfitury porzeczkowej) polewa deserowa WYKONANIE: kruche ciasteczko + łyżeczka dżemu + smarujemy kremem kruche ciasteczko od spodu posmarowane dżemem dekorujemy polewą
Domowe ciastadodatkowo w blenderze, tak samo jak słonecznik. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie, warte wypróbowania. *płatki teff są uzyskiwane z miłki abisyńskiej i nie zawierają glutenu. Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 1/3 szklanki płatków teff 1/3 szklanki słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki mąki ryżowej (u mnie wyszło trochę więcej, około 1/2 szklanki(...)wsypujemy do blendera i miksujemy przez chwilę. Można też zmielić je w młynku do kawy. Dosypujemy ksylitol, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, dolewamy mleko roślinne, olej kokosowy i wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, zostawiając między ciasteczkami miejsce, gdyż podczas pieczenia urosną. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze ok 200 stopni
FitKotmiędzy nimi. Lepiej upiec ciasteczka w 2-3 turach niż wyjąć jeden wielki czekoladowy placek :D Polecam każdemu, kto bez czekolady nie wyobraża sobie życia! Składniki: (na ok. 30 sztuk) 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao(...)Przygotowanie: Masełko stopić w garnuszku, dodać gorzką czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostudzenia. Jajka ubić do jasności i puszystości. Pod koniec ubijania wsypać cukier, kawę w proszku oraz wlać ekstrakt z wanilii i przestudzone masło z gorzką czekoladą. Dobrze zmiksować, a następnie wsypać mąkę, kakao, szczyptę soli, sodę oraz posiekaną mleczną czekoladę. Ponownie zmiksować
Nastoletnie WypiekanieCantucci to znane na całym świecie ciasteczka pochodzące z regionu Toskanii. Są pieczone podwójnie, co zapewnia im niesamowitą chrupkość nawet w środku. Te małe słodkości zazwyczaj podawane są na koniec posiłku razem z lampką wina lub kawą :) Pięknie pachną skórką cytrynową, a więc idealnie pasują na świąteczny stół :) Składniki: 500 g mąki pszennej 300 g cukru 200 g migdałów(...)każdej uformować wałek o średnicy ok 5 cm, spłaszczyć lekko. Ułożyć na blaszce i piec 300 minut w 180*C. Wałeczki wyjąć, z każdego ostrym nożem odcinać ciasteczka (ok 1 cm każde). Poukładać jedno obok drugiego i piec 15 minut w 160*C, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć, wystudzić. Ciasteczka można przygotować
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy, 1 łyżeczka olejku waniliowego, szczypta soli
Aga w kuchnirodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota: Kokosanki. Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony(...)minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek. W kokosankach uwielbiam ich strukturę to, że są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnąc w środku. W smaku słodkie z lekką orzechową nutą, kapitalnie pasują do popołudniowej kawy. Dobrze też się przechowują, najlepiej trzymać je w pojemniku na ciastka
kuron.com.plpieczenia, a do tego szybki i pyszny! Zapraszam w takim razie do siebie, zapraszam nawet na kawę i degustację. Cukry Nyskie jakiś czas temu wprowadziły linię produktów bez cukrowych, to jest świetna alternatywa dla klasycznych maślanych czy kruchych ciasteczek. Dziś właśnie skorzystałam z tej samej serii produktów. Do przygotowania tego deseru użyłam bez cukrowych listków waflowych
Życie zaczyna się w kuchniwczoraj akurat tak wyszło, że oboje z Sylwią mieliśmy ochotę na jakieś fajne cuś słodkiego do popołudniowej kawy. I po odgruzowaniu kuchni wyszły nam takie najlepsze bezglutenowe ciastka Są rewelacyjne, szybkie w przygotowaniu, smakują mega fajnie. Takie maślane, kruche ciasteczka. A dla nowych osób na blogu napiszę tylko, że są bez cukru, zbóż i glutenu. Jak zawsze. Jak to lubimy
PaleoLife