miesiące..nazbierało się mnóstwo kawowych przepisów..wszystkie przepisy przejrzałam , ale nie wszędzie zostawiłam komentarz..za co przepraszam... dziękuję bardzo wszystkim osobom za udział w już 5 akcji z kawą w roli głównej..i mam nadzieję, że niedługo znów akcja się odbędzie... Podsumowanie akcji IPodsumowanie akcji IIPodsumowanie akcji III Podsumowanie akcji IV Podsumowanie akcji V A party without Pierniczki świąteczne(...)orzechami Murzynek z kawąKawowa piankaCiastka kawoweCiasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisuTorcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa bananowo-kokosowa na zimno Piecz i gotuj z Kardamo Ciasteczka owsiano-kawowe. Pysznostki Świąteczne babeczki z nugatem Red Hot Chili Cake Kakaowe-kawowe ptysie Silver Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji light
Moje domowe kucharzenieidealnie. Te amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Teraz piję je do porannej kawy. Mają jeden mankament, podczas ich pieczenia roznosi się ostry zapach amoniaku, który potem znika, ale ich smak wszystko rekompensuje. Amoniaczki (ciasteczka) mają też drugi mankament- znikają jak błyskawica! składniki: 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku (amoniak*) 3/4 szklanki cukru pudru(...)ciasteczka w pewnych odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia sporo urosną. Pieczemy amoniaczki w temperaturze 180 ° C przez ok. 10 minut. Potem wyłączamy piekarnik, ciasteczka wyjmujemy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Doskonałe do herbaty lub kawy. * Amoniak (wodorowęglan amonu) jest białym proszkiem o ostrym zapachu, który ulatnia się podczas pieczenia, potem zapach ginie The post Amoniaczki (ciasteczka) appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna bomba witaminowa :-) Ciasteczka można z powodzeniem nie tylko zjeść do popołudniowej kawy, ale również zabrać do pracy jako zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi batonik. Ciasteczka robi się bardzo łatwo, jedyne czego wymagają, to chwili czasu, bo wszystko trzeba pokroić, czy też posiekać. Poniższy przepis (w wersji nieco zmienionej) pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery(...)które możesz jeść codziennie". Do przygotowania ciasteczek potrzebne są różnorodne bakalie i ziarna. Ja sobie sprawę ułatwiłam i zamówienie złożyłam w supermarkecie on line frisco.pl Dzięki temu udało mi się zaoszczędzić nieco czasu na wyprawę do sklepu :-) Dodatkowo miałam duży wybór jeżeli chodzi o dostępne marki, bo w okolicznych sklepach najczęściej są tylko te najpopularniejsze i niestety również najdroższe
Passions hobbies lifeUwielbiam kawę a do niej lubię zjeść smakowite ciasteczko np.z ciasta francuskiego z czekoladą mleczną i białą.Dlatego na szybkiego upichciłam coś slodkiego bo do kawy po turecku tylko to najbardziej mi smakuje.Teraz sobie siedzę na kanapie po turecku i popijam czarną ,smolistą kawę zagryzając kawałkiem rogalika francuskiego.A za oknem mróz spowija trawnik,a śnieg sobie prószy i prószy zmieniając
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszybka kokosowo-orzechowa krajanka, to idealna propozycja na weekend A jak deser, to i dobra kawa Ja polecam Wam zajrzeć do sklepu Filiżanka Kawy Herbaty , gdzie poza aromatyczną ziarnistą kawą znajdziecie również wiele innych wspaniałych produktów. Jak chociażby pyszne Boże Krówki (tak uwielbiane przez moje maluchy), wspaniałe herbaty (również w świątecznych opakowaniach) , syropy i wiele wiele więcej. Moje maluchy uwielbiają(...)masło z cukrem (na małym ogniu), następnie dodajemy szklankę masła orzechowego z wiórkami kokosowymi. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Naszą kokosowo-orzechową masę wlewamy do miski z pokruszonymi ciasteczkami. Mieszamy składniki. Masę wykładamy do małej foremki (20×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy całość do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy
Słodkie okruszkinadzieniem! Musiałam spróbować. Nadziałam je domowymi powidłami śliwkowymi, ale możecie użyć dowolnego gęstego dżemu. Należy nakładać niewielką jego ilość, żeby nie wypływał, ale jednak na tyle dużo, żeby wypełnił ciasteczka. Ja doszłam do wprawy po jakichś dziesięciu sztukach. Lukier kawowy jest pyszny i świetnie tutaj pasuje, ale oczywiście możecie polać pierniczki zwykłym, białym lukrem bądź czekoladą. Nie nadają się jednak(...)przez 15-20 minut. Ostudzić. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do przesianego cukru pudru, ukręcić gładki lukier. Udekorować pierniczki, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru. Przechowywać w szczelnej puszce. Smacznego! A teraz już wracam do kuchni; brakuje mi czasu na wszystko, a jeszcze tyle ciasteczek trzeba upiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzefrancuskie z którym postanowiłam się zmierzyć w weekend. Dorota bardzo dokładnie opisuje jak zrobić ciasto francuskie dodatkowo każdy krok opatrzony jest zdjęciem. Z ciasta francuskiego zrobiłam pyszne ciasteczka francuskie z malinami do kawy i herbaty, które wyszły pyszne delikatne
Kulinarne pyszności Molkiłyżkę miodu. Dla nas był w sam raz, zarówno w smaku, jak i gęstości. Lekko kawowy gruszkowy deser to zdrowa alternatywa dla poobiednich ciasteczek czy innych słodkości. Zamiast kawy naturalnej można użyć zbożowej i wtedy będzie również dla dzieci. Składniki: • 4 miękkie gruszki • 1 banan • 1 duży jogurt grecki • 1 czubata
To co kochamDzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam! Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto: 80 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej
Nastoletnie Wypiekanieblaszki po 15 ciasteczek. Wkładamy pierwszą blaszkę do piekarnika i pieczemy 10-12 minut, aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czynność powtarzamy z drugą blaszką. Ciasteczka najlepiej smakują z filiżanką kawy lub szklanką ciepłego mleka. Smacznego
My Culinary Artwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasteczka te idealnie nadają się do kawy, herbaty, czy mleka. Można je upiec z różnymi dodatkami, czyli nadać im np. waniliowego, czekoladowego, czy cynamonowego smaku. Idealnie smakują przełożone kremem, posypane cukrem pudrem lub w wersji solo. Ciasteczka podczas pieczenia nie zmieniają kształtu, więc możemy nadać im różne fantazyjne wzory, które będą ładnie prezentować się
Di gotujekruche jabłuszka z farszem skradły moje serce. Już sam ich wygląd jest zachęcający do spróbowania a z każdym kęsem chcemy jeszcze więcej i więcej. Ciasteczka są idealne do niedzielnej kawy. Z podanych składników zrobiłam 5 ciastek. Ciastka są dosyć duże, można zrobić mniejsze i użyć odpowiednio mniej farszu. SKŁADNIKI Ciasto 250 gr mąki 150 gr masła
La grande e la piccola cuocazaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na białkach. Wystarczy chwila i można upiec wspaniały, prosty deser. Takie małe kokosowe ciasteczka są idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego filmu ;) Spróbujcie. A przy okazji jest, to też świetny pomysł na wykorzystanie białek. Składniki: (na blaszkę) 2 białka (jajek klasy
Słodkie okruszkiWykonanie: Biszkopciki łamiemy na małe kawałki. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do przezroczystych pojemników lub szklaneczek wkładamy kilka kawałków ciasteczek. Ubitą kremówkę przekładamy na pokruszone ciasteczka, dodajemy pokrojone czekoladki, posypujemy kawą cappuccino, przykrywamy masą śmietanową. Na koniec dekorujemy górę deseru przepołowionymi czekoladkami schoco Bons
Podróż w kulinariablachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do ciastek można dodać odrobinę papryki chili albo starty świeży imbir. Polecam te pyszne ciasteczka. Są kruche,wspaniałe do kawy i mogą długo poleżeć. Smacznego
potrawyregionalneWieczorną porą najlepiej smakują ciepłe ciasteczka francuskie zajadane przy filiżance kawy zbożowej. Przy ich aromacie nawet mróz za oknem nie jest nam straszny:) Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3 tabliczki ulubionej czekolady 1 jajko cukier kryształ Sposób Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde
Kuchenne aromatyDzięki portalowi Prowadzę Dom otrzymałam formę do magdalenek. Oczywiście musiałam zrobić te małe i pyszne ciasteczka, które świetnie pasują do kawy i bardzo ładnie wyglądają polane polewą czekoladowa:) U mnie bez polewy, a i tak bardzo smaczne . Polecam!!! Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Ciasteczkowy Potwórpierwszej, noworocznej stronie mojego bloga chcę podzielić się z Wami nie przepisem, lecz najlepszym składnikiem wielu przepisów, i to nie tylko kulinarnych! Wzbogaca i ulepsza smak ciasteczek, zup, mięsa, a nawet kawy! Znajdziesz go w najlepszych kremach do pielęgnacji ciała, ale, jeśli chcesz, możesz go też użyć do... czyszczenia mebli. Zdziwiona/y? Co to takiego? Olej kokosowy! Czy kiedykolwiek
Gotowanie to kochanieRogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka…Kruche
Poezja smaku