ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1094/1556)

Mini gofry-zrobiłam je po powrocie z urlopu 174

spędzony nad morzem .A teraz czas do powrotu zwykłego szarego dnia . Pierwsza rada za każdym razem kiedy nalewacie ciasto na gofrownicę posmarujcie ją olejem ,lepiej się odklejają. składniki na ciasto 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 1/2 łyżki cukru kryształu odrobina soli a na koniec łyżeczki(...)wymieszać mikserem. Nalewamy na ciepłą gofrownicę równo rozprowadzić i tak około od 4 do 5 minut powinny tam być ,potem wyjmujemy .Gofry przyrządzamy tak jak lubimy na słodko z owocami

Moje Wyroby
Muffinki z chia i musem z persymony 160

push({}); Muffinki z chia i musem z persymony wykonanie: Kaki obieramy, kroimy na cząstki, wrzucamy do garnka i gotujemy aż się rozpadną na cząstki, następnie blendujemy na jednolitą masę. Owoce muszą być bardzo dojrzałe, można mus troszkę dosłodzić. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Nasiona chia zalewamy 1/3 szklanki wody.    Zostawiamy na pół godziny. Masło ucieramy z cukrem(...)proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do stopniowo do masy na przemian z mlekiem ucierając do połączenia się składników. Papilotki układamy w blaszce do muffinek. Na dno każdej wykładamy ciasto, na to dajemy mus i przykrywamy resztą  ciasta.  Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Delusional Trine
Szybkie ciasto ucierane „na filiżankę” z owocami 389

Kolejna odsłona ucieranego ciasta z olejem, tym razem na miarę "filiżanki" z jabłkiem i konfiturą jagodową. Wykonanie ekspresowe, w sam raz na niezapowiedzianych gości. *Tortownica na 22 cm *Filiżanka o objętości 200 ml Składniki:   1 filiżanka cukru 1 filiżanka oleju 2 filiżanki mąki 3 jajka 0,5 opakowania cukru wanilinowego Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wkład owocowy(...)jabłka + konfitura jagodowa (niekoniecznie) 0,5 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotować owoce, jeżeli decydujemy się na jabłka to należy je obrać i pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z cynamonem. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Przelać

Tradycyjna Kuchnia
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I WANILIĄ (PYCHA!) 151

słodkie owoce, typu: maliny, truskawki, czereśnie, możemy zamknąć w słoikach na zimę bez konieczności dodawania cukru (metodą janginizacji), o tyle kwaśny rabarbar bez słodu się nie obędzie. Polecam przyrządzić ten dżem, bo tak oryginalnego, wyjątkowego smaku jeszcze nie znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się(...)czyni swoimi domowymi konfiturami, które na kronice chleba lub w cieście smakują domem, ciepłem, niebem... Składniki na 7 słoików o pojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu): 1,5 kg rabarbaru, 200-250 g cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego, 400 ml wody, 3 łyżki agar agar, Imbir wielkości kciuka, 5 g wanilii mielonej. Wykonanie : Rabarbar i imbir kroimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 311

już dawno awansowały z podłego fast food’u do dań kategorii gourmet. Rzemieślnicze bułki, samodzielnie robione mieszanki mięs czy roślin strączkowych (w wypadku wersji wegańskiej) na kiełbaski , ryby i owoce morza, mnogość dodatków, relishy, sosów i sposobów podania sprawiły, że ‘kiełbasa w bułce’ stała się przedmiotem pożądania.   Domowe hot dogi będą jeszcze większym przysmakiem, jeśli samodzielnie zrobicie(...)elastyczne, mają drobny miąższ który świetnie wchłania sosy i utrzymuje w ryzach wszystkie dodatki – te bułki nie pękają! Ich charakterystyczne boki pozwalają przypiec na chrupko o wiele większą powierzchnię ciasta niż w każdej innej bułce. Świetnie się mrożą i na długo zostają świeże – dzięki dodanej do ciasta skrobi ziemniaczanej i mleku w proszku – dwóm naturalnym ulepszaczom pieczywa. PRZYGOTOWANIE Odważamy

Karo in the Kitchen
Chłodnik jagodowy z szaszłykiem 165

aromatyczny, orzeźwiający na upały idealny. Z szaszłykiem jagodowym palce lizać. Są to moje ulubione letnie zupy. Winiary skraca nam czas przygotowania takiej zupy, w której znajdziemy fajne kawałki suszonych owoców. chłodnik: 300 ml wody 1 chłodnik jagodowy Winiary 500 ml jogurtu greckiego 1 szklanka jagód 1/2 szklanki borówek bazylia świeża olej do smażenia szaszłyki: 1/2 szklanki mąki pszennej(...)sera twarogowego 1/2 szklanka jagód 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego  Naleśniki: Do garnka wsypuję mąkę, dodaję maślankę, jajko, sól, wodę gazowaną i miksuję ciasto. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Do miski przekładam ser, dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję w paski

wesoła kuchnia
Chabrowy tort ananasowo - porzeczkowy 200

ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty(...)rozpuszczam żelatynę w jednej dużej miseczce a później dzielę na 2 czy 3 części. jeśli żelatyna jest na 1 litr płynu a zostanie wymieszana ze śmietanką i owocami, płynu daję niewielką ilość np. 300 ml wody, 400 ml śmietanki, puszka ananasa i słoiczek dżemu porzeczkowego. Podobnie działam ze śmietanką, nie ubijam w 3 oddzielnych miskach ponieważ mała ilość śmietanki

Życie zaczyna się w kuchni
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi 172

czym mowa Do wykonania placków, polecam używać banany naprawdę dojrzałe, lekko już czerniejące. To one nadają głęboki smak, wszelkim wypiekom czy wysmażom z udziałem bananów. Placuszki bananowe serwujemy z owocami, dżemem, miodem, syropem klonowym, ale doskonale smakują również same. Dla tych, co nie dbają o linię, proponuję jako dodatek podsmażyć na maśle z dodatkiem miodu pokrojony w plasterki banan(...)możemy smażyć na suchej patelni, ja jednak preferuję niewielki dodatek oleju rzepakowego lub oleju kokosowego. Placuszki formujemy nie za duże, bo będzie problem z ich przewracaniem. Ja wykładam porcje ciasta wielkości łyżki stołowej, co daje nam placuszek ok 5 cm. Z podanej ilości wychodzi ok. 10 placuszków. Drukuj Placuszki bananowe z płatkami owsianymi Składniki 1 duży lub 2 mniejsze, dojrzałe

Mieszam w Garnku
Woda smakowa truskawkowa, cytrynowa, ananasowa i inne - bidon/pojemnik Sagaform 171

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki. Właściwie w każdej formie: świeże, w koktajlach, czy też w ciastach. A teraz dzięki uprzejmości firmy Tarka i miarka  mogę się cieszyć również wodą o smaku truskawkowym (nie oszukujmy się, te sklepowe to głównie biały cukier i sztuczny smak truskawek). A to wszystko dzięki poręcznemu bidonowi/butelce firmy Sagaform , który możecie oczywiście nabyć(...)sklepie Tarka i miarka . Z bidonu można korzystać nie tylko w domu, ale również zabrać do pracy. Możemy dzięki niemu wypić pyszną smakową wodę, a owoce wykorzystać np. w musli lub jogurcie. Butelka mieści dużo napoju, więc można ją również zabrać w góry, czy na rower. Oczywiście nie musicie ograniczać się tutaj do truskawek ;-) Można zrobić sobie wodę

Passions hobbies life
Scones z dżemem że Łooo! 199

będą doskonale smakowały z nowym dżemem Łowicza z czarnego bzu .  Bowiem w ofercie Łowicz pojawiły się nowe prozdrowotne dżemy 100% owoców tylko z naturalnymi cukrami występującymi w owocach. Takie bułeczki z samymi zdrowymi dodatkami to doskonałe śniadanie, że Łooo!  2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl płatków orkiszowych lub owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku(...)szkl mleka Dżem Łowicz 100% Czarny Bez Do większej miski przesiać i wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm, szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Przestudzić. Scones podawać z kremowym serkiem

Smakołyki Asi
Śnieżny puch czyli sernik bez pieczenia dla leniwych 1091

białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych Masa sernikowa(...)wiaderka - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 % - 2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek Wierzch: - 4 łyżki wiórek kokosowych Można również użyć do dekoracji dostępne sezonowe owoce: truskawki, maliny, jagody. Do sera można również dodać wanilię, ale wtedy nie będzie już  śnieżno biały, ale w zamian zyska nowe walory smakowe. Dodatki i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego

Apetyczna babeczka
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 224

mokrych dodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo(...)Jako dodatek do moich pancakes czekoladowych wykorzystałam wiśnie z kompotu, cukier puder oraz mus jabłkowy (przepis znajdziecie tutaj ). Oczywiście możecie jako dodatki wybrać cokolwiek co będzie wam smakowało np. owoce, orzechy, miód czy bitą śmietanę Z podanych składników wyszło mi 40 pancakes. W tej proporcji mój jeden placek to 110 kcal (bez dodatków) Pyszne śniadanie – pancakes czekoladowe Wieżyczka

Relaxtime
Podwójnie kruche ciasteczka 206

lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie ciasto, tym delikatniejsze wyjdą ciasteczka, ale nie należy też przesadzać, żeby się nie kruszyły nadmiernie. Ja rozwałkowuję je na 2- 3 milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne ciastka posmarować marmoladą lub powidłami (powinny być jednolite, bez kawałków owoców) i przyłożyć każde ciastkiem z otworkiem. W niewielkiej misce utrzeć białko i sok z cytryny, a następnie dodać cukier puder i ucierać, aż masa stanie się jednolita

Trzeci talerz
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 196

nalewkę w chłodne miejsce, a  po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek.  Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających tendencje do "rozlatywania się" . Ja filtruję nalewki korzystając z filtrów do kawy. Jest to mozolny sposób lecz stosunkowo skuteczny. Pamiętajmy jednak przy filtrowaniu, żeby dość często zmieniać filtr(...)zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki  wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).  A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku

Walijskie Pichcenie
Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 136

padać, a mi się zebrało na pieczenie poprawiaczy humoru na jutro. Zapowiada się ciężki dzień, więc przyda się słodkość. Poza tym trzeba opróżniać słoiki z przetworami z ubiegłego roku. Owoce czekają :) Składniki : 480+20 dag mąki pełnoziarnistej orkiszowej drożdże suszone (7 g) 2 łyżeczki cukru z wanilią czubata łyżka cukru szczypta soli 20 g miękkiego masła 2 jajka (duże(...)ziemię lniane (u mnie złociste) ok. 0,5 litra marmolady 480 g mąki wymieszać z solą, drożdżami i cukrami. Do suchych składników dodać masło i duże jajko. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę z mlekiem. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno też odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przykryć je wilgotną ściereczką. Wyrośnięte

Weekendy w domu i ogrodzie