ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:931/3191)

Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 215

umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie przestudzić. Ułożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem feta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, sporą szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, powstałą masą zalać przygotowany(...)wcześniej placek. Pomidorki pokroić na połówki i równomiernie rozłożyć na tarcie. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 30 minut, do zrumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie: 3,6 zł szpinak 2 zł czosnek 0,3 zł pomidorki 2 zł ser typu feta 1,6 zł jajka 2,10 zł śmietana

Obiad za dychę
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 227

wielki "kluch" odchodzący łatwo od ścianek garnka. Ciągle mieszając gotować jeszcze parę minut po czym odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne). 2. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt(...)się oprzeć :) Masy wyszło trochę więcej niż na podaną ilość ptysiów (zostało mi go ok 1 szkl), ale jej proporcje są takie, że ciężko byłoby zrobić jej mniej (trzeba byłoby się bawić w dzielenie galaretki czy mascarpone, które występuje na ogół właśnie w opakowaniach po 250 g - mus jest przepyszny i nadaje się do przekładania wszelkich ciast, więc lepiej wykorzystać

Kto ugości moich gości?
CIASTO UCIERANE NA KEFIRZE Z JABŁKAMI 355

Robiliście kiedyś ciasta na kefirze? Jeśli nie to najwyższa pora! Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Świetnie komponują się z każdymi sezonowymi owocami – jabłkami , truskawkami, borówkami czy tez brzoskwiniami. Robi się je błyskawicznie i nieziemsko smakują – najlepiej prosto z piekarnika. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 22cm ) * kefir – 400 g * jajko – 3 szt * cukier drobny(...)szkl * jabłka – ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, d odajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę, p rzez sitko posypujemy bułką tartą, u kładamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w 180C

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 248

można zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Tym razem upiekłam więc czekoladowe ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- małym i dużym. Składniki (tortownica(...)czekoladę. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa odstawiamy ją do wystygnięcia. Dokładamy surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną, dokładamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek. Wykładamy na ciasto skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Pobite gary Barbary
Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym 163

piernikową. Odstawiamy. Do oddzielnej miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchew, mieszamy. Dolewamy schłodzone roztopione masło i orzechy. Mieszamy łyżką do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem. Wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 200st i pieczemy ciasto przez jakieś 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy(...)200g gorzkiej czekolady, ·         3 łyżki z górką cukru muscovado. Miksujemy serek na puszystą masę. Rozpuszczamy czekoladę z cukrem w kąpieli wodnej i po lekkim schłodzeniu dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kroimy ciasto na 2 części, wykładamy ¾ kremu resztę zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Dekorujemy dowolnie

Leśny Zakątek
Tort czekoladowy z jeżynami i glazurą jeżynową 197

jajka z cukrem/ksylitolem ubić na puszystą, jasną masę. Jajka powinny potroić objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mączką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej w 3 ratach, delikatnie mieszając szpatułką. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, boków formy nie smarujemy tłuszczem. Piec w 170`C 35 minut. Wyjąć z foremki dopiero po ostudzeniu. przeciąć(...)Około 150 g pulpy jeżynowej wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną, resztę przeznaczyć na dodatek do kremu mascarpone z dodatkiem cukru ubić ze śmietaną kremówką na puszystą masę. Podzielić krem na 2 porcje. Do jednej wmieszać rum, do drugiej dodać kilka łyżek pulpy jeżynowej składanie tortu: ułożyć na paterze kruchy blat, posmarować go dżemem. Położyć pierwszy blat biszkoptu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizzerinki pełnoziarniste 160

wygląda wyjściowo, ale za to jak smakuje, jak za starych dobrych czasów, a dzięki pełnoziarnistej mące jest nawet taka trochę rustykalna, no ewidentnie domowa :D Składniki na 4 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant (8g) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru niecała szklanka ciepłego mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła(...)startego żółtego sera suszona bazylia   Mąki, drożdże, sól i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać masło, jajka oraz powoli dolewać mleko, mieszając. Gdy masa będzie gotowa zacząć wyrabiać rękoma, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Odłożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę, aby podwoiło objętość.   Sos: w miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy

Simply Food
Murzynek z nutą piernikową 232

odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika. Dzisiaj przepis na murzynka z nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z  TEJ strony. Naprawdę polecam  :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3 jajka 1 – 1,5 szklanki cukru(...)Gotować około 2 minut stale mieszając, a następnie wystudzić. Mąkę przesiać, połączyć z cynamonem,  przyprawą do piernika i sodą a następnie dodać do wystudzonej masy, wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec mieszania ciasta dodać dżem i wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Ubite jajka dodać do ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu 227

duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, .... Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej budynie, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta masa i zdejmij z ognia do ostygnięcia(...)wyłóż na nie ciasto francuskie, po nakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. W misce ucieraj budyń z jogurtem, aż powstanie gładka masa, następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane, cały czas ucierając. Gotową masą zalej upieczone i wystudzone tary, następnie udekoruj świeżymi lu mrożonymi owocami

Niezły Młynek
Czekoladowo- cynamonowe brownie z orzechami 241

ciekawy.  Podczas pieczenia ciasta po całym domu unosił się cudowny zapach czekolady, cynamonu i orzechów. Miałam wielką ochotę na kawałeczek.  Długo nie wytrzymałam więc upiekłam dla siebie. Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami.  Szybkie do zrobienia i bardzo łatwe. Świetnie komponuje się z kubkiem kawy ale jedzone samo również bardzo szybko znika;)  Polecam(...)osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia , cynamon, i cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać masę czekoladową, wymieszać. Na sam koniec do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20 x 30 cm) i piec przez 15 minut

Krakowskie smaki Ani
CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z BRZOSKWINIAMI 194

Morele i brzoskwinie to zdecydowanie jedne z moich najbardziej ulubionych owoców w sezonie letnim! Nie mogło zabraknąć ich w ukochanym cieście – ucieranym na maślance. Ciacho jest łatwe, szybkie, pyszne i zawsze się udaje! Śmiało można je robić ze wszystkimi, sezonowymi owocami. W przypadku tych bardziej mokrych pamiętajcie o posypywaniu bułką tartą przed ułożeniem owoców Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia(...)pszenna – 2,5 szklanki * brzoskwinie + płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej – mieszamy. Mąkę z proszkiem i ziarna wanilii wsypujemy do masy – mieszamy. Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki. Ciasto wylewamy na blachę. Posypujemy bułką tartą. Układamy brzoskwinie, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 45 minut w 180. Smacznego

Ostra na Słodko
muffiny czekoladowe 193

masłem dodajemy jajko i żółtko, mieszamy do połączenia się. Dodajemy śmietaną oraz ekstrakt, mieszamy. Następnie dodajemy dodajemy wymieszane suche składniki. Mieszamy do połączenia się z masą czekoladową, opcjonalnie dodajemy gorącą wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (12 szt. muffin). Pieczemy w 170 st. C przez ok.15-20 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka imbirowe z melasą i kolorową posypką 193

płynnej postaci. Słodkie wypieki z melasą mają fajny, lekko karmelowy smak, a do tego są lekko ciągnące. Małe i dekoracyjne ciasteczka wykorzystuję często do dekoracji tortów i innych ciast jak np. sernika . Ciasteczka piekę niezależnie od pory roku, ale te korzenne i świąteczne sa idealne na prezenty. Bardzo lubię prezenty domowej roboty zwłaszcza wypieki i słodycze . Ciastka imbirowe z melasą(...)pieczenia.Rozpuść masło. Dodaj cukier, melasę, jajko i zmiksuj na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, solą i przyprawami. Dodaj do maślanej masy i zmiksuj do połączenia. Formuj z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Część ciastek możesz obtoczyć w brązowym cukrze. Układaj na blasze w odstępach – ciasto rozpływa się pod wpływem temperatury. Piecz przez

codojedzenia
Ciasto twarogowe ze śliwkami . 487

użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK   Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki  (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej  cytryny(...)płatków migdałowych  Wykonanie : Twaróg utrzeć w misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki . Mąkę i proszek wymieszać  , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto w kulkę i schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć nim dno i boki foremki.  Na ciasto

Malinowa Kawiarenka
Brownie z solą morską 161

morskiej było dla mnie nie do pomyślenia, ale postanowiłam zaryzykować i zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie. Podstawę tego przepisu stanowią składniki jak do brownie z masą miętową, które znajdziecie tu , uzupełnieniem tego ciasta jest gruba sól morska. BROWNIE z SOLĄ MORSKĄ Składniki: (forma 20x30) 230 g masła 200 g czekolady 200 g cukru białego 100 g cukru brązowego

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania