ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1236/3191)

Oponki serowe, ciasto ekspresowe 215

przykryciem pozostawiłam.  Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych 👦👧👦👨👩 do zjadania miałam.  Oj 🍩 smakować musiały, bo puste patery, już po chwili zostały 😊.   Składniki: Ciasto: 500 g sera białego półtłustego, 80 g cukru trzcinowego, 2 łyżki cukru białego waniliowego (lub biały cukier i ziarenka z ½ wanilii) 4 żółtka, szczypta soli, 250 ml śmietany 12%, 1 łyżeczka(...)trzcinowy, cukier waniliowy, śmietanę, sól,  razem miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dolewamy ocet i mieszamy. Do dużej miski przesypujemy suche składniki, wlewamy masę serową i z pomocą dużej drewnianej łyżki mieszamy. Następnie, ręką zagniatamy ciasto, ma być miękkie, delikatne i powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ugniatamy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 15 min. W garnku

Moniki Smakołyki
Makowiec drożdżowy 165

Składniki: 1 puszka masy makowej Helio 500 g mąki 1 szkl cukru 4 żółtka 5 dag świeżych drożdży 2 szkl mleka 1/2 kostki masła 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 garść rodzynek (opcjonalnie) sól 1 dodatkowe żółtko – do posmarowania makowca Drożdże wkładam do plastikowej miski, dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki cukru – mieszam. Dodaję(...)nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki. Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie). Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

MojaQchnia.pl
Ptasie mleczko 1049

pomocą i przekazuje przepis na leciutkie ptasie mleczko :) Składniki: biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 2 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3 łyżki kaszy manny - 1 budyń śmietankowy - 300 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru polewa - 100 g margaryny - 100 g cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki(...)zgęstnienia. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając przestudzony budyń z kaszą. Masę przekładamy na przestudzony placek. Wszystkie składniki polewy łączymy, nastawiamy na ogniu i mieszamy do połączenia się składników. Przygotowaną polewą polewamy ciasto

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 413

pszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA: 1l mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej  1 op. małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia(...)cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę dodać do masy i zmiksować do połączenia składników. Wylać na blaszkę  piec około 25 minut w temp. 160 stopni - do suchego patyczka. MUS : Maliny umieścić w garnku zalać wodą podgrzać by można

Garnkowe fanaberie
Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty 166

cytryny   Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do misy miksera dałam masło, dodałam do niego cukier i ubiłam na białą masę, dodałam wszystkie pozostałe składniki. Całość porządnie wymieszałam. Do kwadratowej formy wysmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką przełożyłam ciasto, równo rozprowadziłam szpatułką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekło się przez 50 minut ( sprawdziłam czy jest ok patyczkiem, był suchy ). Odstawiłam

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżowe z rabarbarem 161

czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. A jajko ucieramy z pozostałym cukrem do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajko i masło. Wyrabiamy kilka minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, do 1 h. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem, cukrem

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek z dżemem brzoskwiniowym i kajmakiem 176

cukru pudru 150 g dżemu brzoskwiniowego 400 g masy kajmakowej kupnej lub domowej 50 g czekolady mlecznej migdały do przybrania kandyzowana skórka do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość(...)widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy pozostałą czekoladą (tworzymy esy-floresy), płatkami migdałów

My Culinary Art
Grzybki z ajerkoniakiem 193

grzybki w trochę innej, słodkiej odsłonie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g masła, 1,5 łyżki cukru pudru(...)robię na środku małą zakrętką dziurki.  3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem. 4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdejmuję z foremek. 5. Masa : Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Śniegowiec 43285

Wprawdzie mamy obecnie hiszpański klimat i śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach(...)gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca. • Na koniec dodać sok z cytryny. Składanie ciasta • Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. • Na jedną część wyłożyć całą masę budyniową i przykryć drugim biszkoptem. • Na wierzch wyłożyć pianę i posypać startą czekoladą

To co kocham
Nieco inne pierogi 255

ząbek czosnku 2 łyżeczki kaparów przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku Dodatkowo: olej do smażenia (może być pół na pół ze smalcem lub nawet sam smalec) Ciasto najlepiej jest przygotować wcześniej, ponieważ powinno odstać ok. 2 godz. przed wałkowaniem i formowaniem pierożków. Wodę i wino podgrzewamy w rondelku. Następnie dodajemy masło oraz smalec i ciągle mieszając, czekamy(...)jednak do wrzenia. Zdejmujemy płyn z ognia i dosypujemy mąkę z solą. Całość mieszamy, ale nie bardzo dokładnie i odstawiamy, aby trochę przestygło. Kiedy już masa nie parzy, przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy. Ciasto jest delikatne i bardzo elastyczne, więc po ok. 5 min. jest już gładkie i jednolite. Tak przygotowaną masę formujemy w kulę i z powrotem wkładamy

Ratunku obiad
Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie 211

smarowania\r","P\u0142atki migda\u0142owe do posypania"],"name":"Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119 przesiewamy.\r","Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy

Mieszam w Garnku
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 230

galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa: 60 dag twarogu tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch(...)zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 218

otrzymania kremowej lśniącej pianki. Wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem - samo dno, tortownicy, boków nie natłuszczać. Piec około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych

Wanilia i Kardamon
Ciasto z maślanką 797

false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE Przepis na blaszkę 37x11 cm mierząc po dnie formy: Ciasto: 2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju 1 czubata łyżka kakao Kruszonka(...)kostki margaryny Dodatkowo: owoce   Ubić jajka z cukrem, stopniowo dodając 2 szklanki mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, maślankę, olej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Ciasto jasne i ciemne wyłożyć na blachę- można je wykładać na przemian, można najpierw jedno, potem drugie Na to wyłożyć owoce. Z podanych składników wyrobić kruszonkę

Wrzosowa Polana
Luksusowe ciasto z ajerkoniakiem i wiśniami 211

puch. Powoli wlewać olej i ajerkoniak, nie przerywając mieszania. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już bardzo delikatnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60-80 minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać

Kuchnia Pokoleń
Tort kawowy z kakaowym biszkoptem 184

sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do czasu, aż się rozpuści. Kolejno do piany dodajemy żółtka, miksujemy.  Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 40-45 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze(...)Wykonanie kremu:   Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serkową. Gdy żelatyna już przestygnie, cały czas miksując wlewać ją do masy. Gotowy krem schłodzić w lodówce.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z herbatą Matcha 208

cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania