humor Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 1.5 litra bulionu warzywnego 6-7 buraczków ćwikłowych 1/2 cebuli 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny ulubione dodatki sól, pieprz Buraczki dokładnie szorujemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie - ok 1 h. Można je upiec przy okazji pieczenia np ciasta - zapach warzyw nie przechodzi(...)Obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Wciskamy sok z cytryny. Dodajemy bulion i wszystko razem podgrzewamy. Zupę mielimy blenderem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Artykuł Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnicytryna - 1,5 szklanki mąki tortowej -mocna słodka herbata - 5 łyżek kakao Na kremy: - 1 litr śmietany 30% - opakowanie fixu do bitej śmietany - 4 łyżeczki cukru pudru - opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając(...)Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy
W poszukiwaniu inspiracjicieście słyszałam wielokrotnie, ale jakoś zupełnie nie było mi po drodze by je zrobić. W końcu się zebrałam jest proste i pyszne dlatego Was również zachęcam do spróbowania. Ciasto: 1 margaryna 5 łyżek mleka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy z mlekiem(...)minut Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki czekolady 4-5 bananów 1 łyżka żelatyny Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę (ja swoją startkowałam na grubych oczkach) i żelatynę. Ciasto kroimy na 2 części (w stosunku 2 do 3) na grubszej części układamy
Cynamonowe szczęścieBiszkopt (na tortownicę 22-24cm): 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Krem: 1 puszka brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji) 200 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem morelowy poncz do nasączenia biszkoptów dowolne dekoracje Sposób(...)mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia. 4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej). 5. Robimy krem - śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone
Kuchnia domowa Anidosłownie chwilę, tylko żeby się połączyły dodaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną i przy użyciu szpatułki wymieszaj delikatnie – powoli zagarniaj masę od dna miski ku górze przełóż ciasto do 3 okrągłych foremek o średnicy 23cm, wyłożonych papierem do pieczenia (jak masz jedną, to piecz blaty po kolei – ok 300g masy na foremkę) – do dwóch foremek dodałam(...)posmaruj pozostałym kremem śmietanowym, na nim ułóż resztę masy owocowej odłożone mango pokrój w małą kostkę, ułóż na torcie pestki marakui, które masz na sitku, również ułóż na wierzchu tak samo jak pozostałe chrupki z białej czekolady tort wstaw na noc do lodówki. Najlepiej by było jak byś miał „pierścień”, który mógłby objąć całe ciasto, żeby nie zmieniło
SandraFrej.comSzybkie ciasto ucierane często u mnie pieczone z dodatkiem soku z cytryny . Tym razem z kakao ,równie smaczne . Składniki: keksówka 25 / 10 cm 250 g masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki płaskie kakao plus 2 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki(...)ubijamy mikserem z cukrem na jasny krem , dodajemy po jednym jajku i dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę mąki z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia składników . Dodajemy resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao z dwoma łyżkami mleka.Mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Ladylaura.połową konfitury, a następnie nałóż 1/3 kremu i rozprowadź go równomiernie. To samo uczyń z drugim blatem. Nałóż następnie ostatni kawałek biszkoptu i całość (górę oraz boki) posmaruj otrzymanym kremem. Odstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj masę cukrową (lukier plastyczny). Lukier plastyczny: 400-500 g cukru pudru 50 g glukozy w proszku 3 płaskie łyżeczki żelatyny(...)puder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. ( Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek
Food Squaredziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-) Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-) Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-) Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki(...)mleka 3 dag świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 10 dag rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy posiekane orzechy włoskie Przygotowanie choinki zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuuszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą lub herbatą :) Czas przygotowania: 45 minut Porcja: forma 25 cm Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 2 jaja, 3/4 szklanki gęstego jogurtu, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego(...)dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka ubić na puszysty krem razem z cukrem (ok. 8 minut robotem). Dodać olej, jogurt, wanilię i skórkę cytryny, ubijać do połączenia składników. Masę wylać na rabarbar i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 35 minut (funkcja grzania góra-dół). Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i wyłożyć na tortownicę. Zimne posypać
SzczyptaSmaQmniej smacznie. Dawno nie robiłam naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie. A tak przy okazji przypominam kilka innych ciekawych przepisów na bananowiec: *bananowiec z kremem karpatkowym- KLIK *mulatka-KLIK *bananowiec z pianką-KLIK *na blaszkę(...)lodówki. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście i rozłożyć mus czekoladowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe kostki czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasta i desery z motywem czarno-białych ciasteczek stały się niezwykle popularne. Zbliżające się święta również można przygotować w tym klimacie! My bardzo lubimy te ciasteczka (nie tylko ze względu na pandzie kolory) ale bez kremu wewnątrz 😃 Bezglutenowa wersja od Schar dostępna w Kuchnie Świata smakowała nam bardziej niż oryginalna (nawet krem), więc jeśli też je bardzo lubicie koniecznie spróbujcie(...)wody Dodatkowo -ciasteczka bezglutenowe Schar: Chocolate O’s lub Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe
Candy Pandaspestek słonecznika ( prażymy na suchej patelni) Krem 2 śmietana 30% 400 ml 3 śmietan fixy 2 łyżki cukru Krok 1 Białka ubiłam z solą na sztywno. Wsypałam cukier i ubijałam, aż całkowicie się rozpuści. Dodałam żółtka i jeszcze chwilę ubijałam. Mąkę przesiałam do masy jajecznej i ostrożnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam, do mniejszej formy prostokątnej
Różowa kuchniaBardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła(...)mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie
Różne smaki w kuchnidzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty..... Składniki Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego(...)misce 3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera 4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód 5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach 6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi rabarbaru, jeśli jest
Słodki KompromisBardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła(...)mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie
Słodkości i nie tylko