mleka 200 ml śmietanki 36% (ewentualnie 30%) 2 łyzki cukru waniliowego 50 ml rumu 1 łyżka brązowego cukru do obsypania przed pieczeniem Chałkę pokruszyć i zalać mlekiem. Odstawić aż ciasto wchłonie w miarę równomiernie mleko. Śmietankę roztrzepać z jajkami, cukrem waniliowym i rumem. Całość wlać do namoczonej chałki. Lekko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy(...)dużego czasu i zaangażowania logistycznego. Co za tym idzie, produkty nie przejeżdżają/przelatują wiele kilometrów. Często dowożone są z sąsiedztwa przez niewielkie busy lub odbieramy je sami. Czy jabłka, gruszki i śliwki z sady pana Stasia są gorsze od bananów i pomarańczy z...nie wiadomo skąd? Nie trzeba zresztą aż tak daleko sięgać. Wystarczy przyjrzeć się ofercie własnie
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj trochę nietypowy wpis, bo raczej nie recenzujemy kilku odmiennych produktów naraz. Jednak od firmy Polskie Skarby otrzymałyśmy zupełnie przedpremierowy box! Box dosłownie pełen skarbów a
Candy Pandasstrony wizualnej, opakowanie jest estetyczne i zachęca do spróbowania. W środku znajdziemy: pełnoziarniste płatki owsiane*, pełnoziarniste płatki orkiszowe*, zmielony popping z amarantusa 16%*, nasiona chia 9%* (Salvia hispanica), jabłka suszone*, migdały siekane, mielone siemię lniane*, wanilię burbońską *. * składniki z upraw ekologicznych Jak widać, skład jest wprost idealny. Do przygotowania użyłam 200 ml ciepłego mleka i około(...)pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001. * De Rit miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany syrop cukru trzcinowego*, miód* (27%), mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze
Poranek na słodkoJabłkowe mini pączki (z cynamonem). Dziś przychodzę do Was z pysznym deserem, w którym królują bardziej jesienne smaki jabłek i cynamonu. Jabłkowe mini pączki są proste
Słodkie okruszkitakie dania, których odmówić sobie nie umiem. I choć obiecuję sobie, że będzie zdrowo, fit i w końcu dzieci na obiad zjedzą surówkę z jabłka i marchewki albo brokuła gotowanego na parze, to przychodzi później sobota i a ja widzę jak te dwie pary maślanych oczu na mnie patrzą i co najchętniej zjadłyby na obiad. Długo namawiać mnie(...)czasie, kiedy ziemniaki stygną, myjemy śliwki. Następnie rozkrawamy i usuwamy pestki. Na stolnicę przesypujemy mąkę, robimy dołek i przekładamy do niego ziemniaki. Wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy na 3 lub 4 równe części. Z każdej formujemy grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek. Na środku
bistro mamajest świąteczny kiermasz; od razu wiedziałam, że będziemy na nim stałymi gośćmi. Uwielbiam tego rodzaju imprezy; można zjeść æbleskiver , czyli naleśnikowe kuleczki (które za starych, dobrych czasów wypełnione był jabłkami, stąd właśnie te owoce w nazwie) i napić się grzanego wina z migdałami i cudownie napęczniałymi rodzynkami, zwanego gløgg . Dla dzieci jest kakao z bitą śmietaną i mnóstwo atrakcji(...)oczkach. Umieścić w misce razem z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem i skórką z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Powoli wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrawdopodobnie dopadła mnie tęsknota za tradycyjnymi smakami – wczoraj były racuchy z jabłkami, a dziś żądna byłam typowo mięsnego smaku; i choć nie lubię zamykać się na jeden rodzaj kuchni, należę do osób, które na zawsze pozostaną miłośnikami typowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem(...)dokładnie połącz ją z masłem orzechowym i kolendrą. Pozostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie wmieszaj bułkę tartą, ugniatając dłońmi przez 2-3 minuty. Deskę oprósz mąką. Ciasto podziel na 8 części i uformuj je w mniej więcej równej wielkości podłużne walce na przygotowanej desce. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kolejno
Roślinna - blog wegańskiDla kogo: dla lubiących owocowe dodatki dla szukających czegoś nowego do polania naleśniczków czy placuszków dla chcących wykonać domową frużelinę Składniki: 500 g owoców (świeżych lub
Mania Wypiekaniasalami na ostro, z papryką lub pieprzem, różnego rodzaju dobrej jakości kiełbasy pokrojone w cienkie plasterki lub wędliny. OWOCE SUSZONE Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. U MNIE SUSZONE OWOCE (suszone śliwki i morele) FIRMY HELIO. SAŁATKI, Z DODATKIEM OLIWEK, SERÓW, SUSZONYCH POMIDORÓW I PESTEK(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA
Zasmakuj KuchniTarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia to pyszny deser, który zrobicie bez dużego wysiłku. Daktyle w połączeniu z malinami i delikatnym mascarpone tworzą przyjemne w smaku ciasto. Spód tarty z daktylami i mascarpone bez pieczenia wykonany jest tylko z daktyli, oleju kokosowego i herbatników. Herbatniki śmiało, można zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi, wtedy tarta będzie bezglutenowa(...)się składników. Krem wyłożyć na warstwę z malin, udekorować pozostawioną masą z malin i wstawić na 3 - 4 godziny do lodówki, aby tarta całkowicie zastygła. Zobacz również: tarta z jabłkami i kremem czekoladowym
Kuchcik gotujektóre zwróciły naszą uwagę i do których chętnie wrócimy. Alsace Pinot Blanc AOP Pfeffenheim 2013 (19,99 zł) bardzo przyjemny aromatyczny i orzeźwiający. Pachnie cytrusami, brzoskwinią i soczystszym jabłkiem. Usta lekkie, orzeźwiające z przyjemną kwasowością. Letnie wino w bardzo dobrej cenie. Przed podaniem schłodzić do 10 -12 stopni. Do lekkich dań z ryb, drobiu lub do picia solo. Bourgogne Hautes(...)przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona
królestwo garówCUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie kotlet.tv i wczoraj w ramach mojej indywidualnej, jednoosobowej akcji "pieczenie na poprawę humoru" w końcu zabrałam się do pieczenia ;) Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 szklanka(...)pierwsze co przyszło mi na myśl to to, że nigdy nie ugotowałabym ślimaków;p 11. Jakie danie ugotujesz mając 20 zł w portfelu? dużo takich, np. naleśniki z jabłkami, pizzę na żytnim spodzie, jakiś pyszny serniczek, sałatka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiele zastosowań, nie ogranicza nas jedynie do przygotowaniu koktajli. Tak naprawdę możemy zblendować wszystko, co nie posiada gęstej konsystencji. Tak więc nie przygotujemy np. puree lub gęstego ciasta, ale ciasto naleśnikowe lub mrożona kawa to żaden problem. Wyposażony w wygodne butelki W wyposażeniu blendera NOVEEN Sport Mix & Fit SB220 Amarant znajdziemy dwie butelki (o pojemności(...)innego) szczypta chili / pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki imbiru (mielony) 1/4 łyżeczki tymianku kilka malin lub 1 łyżka soku malinowego Czekoladowy koktajl jabłkowy 1 średniej wielkości jabłko (możesz użyć wcześniej upieczonego jabłka) 1 łyżeczka kakao (lub pół łyżeczki kakao i pół łyżeczki rozpuszczalnej kawy zbożowej) 200 ml mleka sojowego (lub innego) 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru szczypta zmielonych
Via Gustoinne potrawy, poznaję nowe smaki i dania... Cieszy mnie to. A knedle to takie letnio-jesienne danie, dobre z każdymi owocami. Mam w planach zrobić je jeszcze z jabłkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)przepołowić, usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować
Pasja Smaku