ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:60/231)

Czekoladowe ciasto z truskawkami 425

będziecie je piec, otrzymacie konsystencję brownie, jeśli potrzymacie je dłużej w piekarniku, wyrośnie Wam piękne i puszyste ciasto. Jaką opcję wybieracie?Czy tak, czy tak, ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą truskawkową. Czekolada z truskawkami zawsze smakuje dobrze.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 134

truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • sok z 1 cytryny / 0,5 szklanki wody do nasączenia biszkoptu Krem truskawkowy • 1 galaretka(...)wystudzić. Częściowo tężejące roztrzepać mikserem. Wymieszać z 450 ml ubitej śmietany. Dodać pokrojone truskawki. Część truskawek zostawić na wierzch ciasta. • Masę wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć sokiem z cytryny. • Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. • 250 ml śmietany ubić, dodać tężejącą galaretkę i roztrzepać mikserem. Wylać

To co kocham
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 206

ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody  KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru(...)będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek.   Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie

Grunt to przepis!
Miodownik z jabłkami 260

masą jabłkową i budyniową. Idealne na Święta z filiżanką kawy w rodzinnym gronie. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przełożeniu masami. Miodownik udekorowałam naturalnymi posypkami od Delecty. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki kostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej(...)łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić

Smakołyki Asi
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 245

Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada(...)krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam!   Składniki na roladę biszkoptową: 3 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieguskowiec z truskawkami i lemon curd 132

Składniki na ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki(...)pozbawiamy szypułek. Blendujemy na mus. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i studzimy. Wystygniętą łączymy z truskawkowym musem i wstawiamy do lodówki, by stężała. Nektarynki obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w półksiężyce, plasterki czy kostkę - jak nam się podoba. Wystudzone ciasto przekrajmy na pół. Wkładamy do tortownicy. Układamy na nim nektarynki i zalewamy tężejącą galaretką. Następnie kładziemy drugi blat ciasta

Karczma Honorietty
Tort ptysiowy 193

dlatego, że są nie smaczne czy coś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one : Tort Rocznicowy, Wytworny tort truskawkowy. 28 sierpnia minęła pierwsza rocznica ślubu mojego brata, na którym świadkowałam. Na obiad mój ukochany zrobił 8 osobowej rodzince 4 ogromne pizze na cienkim

Słodkie Przyjemności
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 234

siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika...  ;) Składniki : Masa grysikowa : 1,2 l  mleka(...)wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia. Masa truskawkowa : ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych  1 galaretka truskawkowa łyżka żelatyny 2 łyżki cukru szklanka wody  Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę i cukier, a następnie przemieszać. Odstawić

Kuchnia Ellie
Ciasto z budyniem i musem truskawkowym 151

łyżki cukru mus 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po kolei żółtka. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Piec w temperaturze 180° przez około 20 minut

magiczna kuchnia Kasi
Tęczowy sernik z ricottą 180

moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru(...)mleka skondensowanego niesłodzonego3/4 szklanki cukru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejlaska wanilii+barwniki spożywczeWierzch:400 ml śmietanki 36%1/4 kostki masłapół szklanki cukru pudrugalaretka truskawkowa+posypka do dekoracji      Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę

sama złodycz
Pianka truskawkowa 190

robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):  250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g) 30 gr cukru pudru

Mia Cucina Sofieta
Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami 227

łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek  op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę

Smakołyki Asi
BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI 130

krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić

Kuchnia w opałach