ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:4/359)

Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 413

Fani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego, orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was. I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne(...)Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie pokrojoną czekoladą.       * przepis z wprowadzonymi przeze mnie zmianami pochodzi z magazynu kulinarnego Lecker The post Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1691

orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy 1,5 łyżki kakao2,5 łyżki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniaWarstwa Orzechowa(...)szklanki cukruok. 125 g masłaPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)80 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Biszkopt:Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera

Słodka Strona
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 152

Pamiętacie, kiedy pierwszy raz w życiu oglądaliście te zdjęcia ? Kiedy drżały i pociły się Wam dłonie? Kiedy Wasz oddech przyspieszał? Kiedy serce zaczynało mocniej bić, a

GRUBY WAŁEK
Ciasto owsiano-orzechowe z brzoskwiniami 199

Bardzo rzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji. Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
mazurek czterowarstwowy 232

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto orzechowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 50 g orzechów, zmielonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę wymieszana z kakao, proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Całość miksujemy do połączenia się składników. Białka miksujemy(...)mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 2 łyżki maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy mak. składniki na ciasto kokosowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 100 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku

Domowy Smak Jedzenia
Snikers 339

MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania Snikersa. Ciasto ciemne: 7 jajek 15 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto orzechowe: 25 dkg orzechów włoskich 5 białek 1 łyżka miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 15 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa(...)składniki raz żółtka. Mieszać drewnianą łyżką, bardzo delikatnie zataczając duże koła. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 35 minut. Wystudzić Ciasto orzechowe : orzechy posiekać bardzo drobno. Do miski włożyć białka jajek, szczyptę soli po czym ubić na szytwno Do ubitych białek partiami dodawać cukier puder, nie przerywając przy tym ubijania

mecooks
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1701

Styczeń jest dla mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek(...)jest jeszcze ciepły, to krem włożyć do lodówki (dzięki temu stwardnie już trochę). Ostudzony biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha

Passions hobbies life
Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową 150

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładką bakaliową, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wiśnie. Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy. Składniki: Ciasto orzechowe : 8 jajek 8 łyżek cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 4 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka bakaliowa: 9 białek 20 dkg cukru 20 dkg kokosu 1 gorzka czekolada 10 dkg rodzynek(...)mały słoik wiśni kandyzowanych drylowanych Krem: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 30 dkg margaryny 1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy. 2. Ciasto wylewamy

Kuchnia u Bietki
Ciasto orzechowo - serowe 145

wielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i  sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować.   Składniki: Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego(...)masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć i posmarować tłuszczem i posypac bułka

Różne smaki w kuchni
Ciasto orzechowo - serowe 342

wielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i  sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki:Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka(...)łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto:tłuszcz do blaszkipapier do pieczeniabułka tartaSposób przygotowania:Ciasto orzechowe: Jajka ubic z cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem

Słodkości i nie tylko
Ciasto z gruszkami i posypką orzechową 153

Proste i smaczne ciasto z gruszkami, z tego przepisu wychodzi dwie małe keksówki ciasta Ciasto z gruszkami i posypką orzechową SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki cukier kryształ - 0,5 szkl orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 125 g margaryna 125 g smalec szczypta soli jajko do posmarowania ciasta tłuszcz

Kuchnia Danusi
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 365

odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii,wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego, ciasto nie jest aż tak słodkie jak utkwiło mi w pamięci, chyba że mój próg słodkości uległ zmianie(...)tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu.  The post Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji 352

Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2-3 łyżki oleju szczypta soli Ciasto orzechowe: 5 białek 250 g grubo krojonych orzechów włoskich 1 szkl. cukru drobnego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)budyń. Śliwki osączamy z rumu (mniej więcej 1-2 łyżki można dodać do masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można też rozłożyć na cieście orzechowym i przykryć masą). Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można udekorować ciasto mielonymi orzechami

Smaki Na Talerzu
Tort orzechowo-czekoladowy 155

Prosty i smaczny tort na każda okazję. Idealny na Dzień Babci i Dziadka. Składniki: Ciasto orzechowe: 10 jajek 1 szklanka cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)kakao Krem: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny 1/2 łyżeczki kakao 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny. 2. Biszkopt

Kuchnia u Bietki
Ciasto Marysieńka z kremówką 323

dzień będzie mięciutkie i łatwe do krojenia. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez

Jadło i czytadło