papilotki ciastem i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut. Upieczone muffinki powinny być niedopieczone w środku. Podczas studzenia”dojdą”. Muffinki muszą być mocno ostudzone, a nawet można wstawić je do lodówki. Krem czekoladowy 75 g masła, miękkiego 150 g serka philadephia 100 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 5 pralinen orzechowych
codojedzeniasłodkiego, karmelowo-orzechowego smaku popularnych śliwek suszonych, to pierwszy kontakt z suską sechlońską może być szokujący. Jednak jeśli lubicie dymny aromat i nie jesteście wielbicielami delikatnych rozwiązań, to pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto
ladykitchenmuffinek z orzechowym nadzieniem , a że truskawki mam na bieżąco to zmodyfikowałam przepis i zrobiłam jedne i drugie. Oczywiście jak już zabrałam się do pracy, to okazało się że nie mam papilotek do babeczek, no ale potrzeba jest matką wynalazku, i za pomocą papieru do pieczenia, szklanki i sznurka zrobiłam je sama. Składniki na 6-8 babeczek: ciasto
greenscarfciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej... A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają. Spód: 15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g sera ricotta 1 małe jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego 10g czekolady
Di gotujeciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić. Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;) Składniki: około 100 sztuk herbatników 2 czekolady gorzkie 1 biała czekolada 1,5 szklanki mleka 250 g mleka w proszku- użyłam w granulkach kajmak o smaku orzechowym
Krakowskie smaki Aniniewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać
w mojej kuchniorzechowy, słodzony karmelem - w sam raz na chłodne wieczory. Spód: 300 g ciasteczek herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka
sama złodyczprzepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik ? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było na wyjątkowe okazje np. śluby (podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat!) czy były wręcz elementem posagu szlacheckich panien. Jak wynika z książki “W staropolskiej kuchni i przy(...)Minimum to 2 tygodnie (po prostu zostawiamy surowe ciasto w chłodnym miejscu – np. lodówce czy piwnicy i zapominamy o nim – w tym czasie dojrzewa i nabiera smaku). Idealnie jak piernik leżakuje ok. 4-6 tygodni lub nawet dłużej. Jeśli tradycyjnie przygotowujemy go na Święta, to można najwcześniej nastawić ciasto na początku listopada , a najpóźniej w pierwszym tygodniu grudnia
Poezja smakuSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni
LatosiowydomJabłka i gruszka pod kruszonką z masła orzechowegoTa kruszonka to mistrzostwo.Ciężki weekend przede mną, dużo nauki przede mną (jak nigdy w tym roku :O
More food, love and dreamsminutach ciasto gotowe (nie licząc oczywiście oczekiwania na przestygnięcie ciasta ;). To brownie jest jak dla mnie idealne - wilgotne, miękkie i mocno czekoladowe. Aż ciężko uwierzyć, że takie ciasto może być zdrowe i mało kaloryczne. Całość ma tylko 800 kcal, a więc w jednym kawałku jest niecałe 100 kcal! Fasola jest niewyczuwalna, a poziom słodkości zależy od własnych preferencji(...)sprawdzi się na deser, zwłaszcza na diecie kiedy mamy ochotę na słodkości, będzie idealne też jako przekąska do pracy. Ja lubię je też jeść na śniadanie, oczywiście posmarowanie masłem orzechowym :) Składniki (forma 24 x 13 cm): 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g) 4 łyżki kakao 1 dojrzały banan 4 łyżki ksylitolu 2 jajka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Healthy food explorerNajbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła pół łyżki spirytusu Polewa: 8 łyżek cukru 4 łyżki kwaśniej śmietany 120 g masła
Domowa Cookierenka Agikubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek(...)się szalenie produktywna. Tylko w domu już nic mi się nie chce... Ale i w tej kwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapas puree dyniowego , które wykorzystuję do mnóstwa potraw. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepszy sernik dyniowy! Jest miękki, kremowy, puszysty, czyli jednym słowem - przepyszny. Dyniowa masa świetnie komponuje się z orzechowym spodem, polewą toffi i delikatnymi nutami cynamonu. To też jeden z dietetycznych serników, gdyż nie zawiera tłuszczu, a cukier można zastąpić dowolnym słodzidłem. Pyszności! Polecam. (Tortownica o średnicy(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-80 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Wierzch sernika posmarować kremem
Di gotujestojąc z głową w lodówce będziesz wyjadać go łyżeczką. Brzmi nieźle, nie ? INNE PRZEPISY NA DESERY: CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI(...)JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI LEMON CURD KREM CYTRYNOWY – Indywidualny pyszny deser – Ekspresowe rozwiązanie na coś słodkiego – Idealny do ciast, deserów – Słodkość z zacną nutą cytryny – Perfekcyjny do naleśników ILOŚĆ PORCJI: 1 SŁOICZEK CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka 2 sztuki – Żółtka 2 sztuki – Cukier puder – 150g – Skórka
globuskulinarny