łyżeczka sody oczyszczonej - 150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach
CookYourselfpieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.) Orzechowy krokant: część orzechów posiekać, część zostawić w całości. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i zamieszać. Podgrzewać
Smakołyki Asiciastek: 6 łyżek mąki z amarantusa 1 jajko 2 łyżki miodu 4 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce. Układamy ciasteczka
Czarnawisienkacukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać - sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy
Cooking MonsterChyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki
Tradycyjna Kuchniałyżeczka sody oczyszczonej - 150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach
CookYourselflnianą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy na dość cienkie placki i pieczemy każdy oddzielnie Po upieczeniu będą twarde, układamy je na deseczce, smarujemy powidłami śliwkowymi, masami orzechowymi i układamy jeden na drugim, obciążamy czymś ciężkim, po 2-3 dniach skruszeją Dekorujemy według uznania
Proste PotrawyWieki całe nie jadłam owsianki. Przyszła mi ochota i pomyślałam, że skoro ostatnie moje owsiano-orzechowe wypieki z owocami tak mnie/nas zachwycały, to zrobię sobie podobną owsiankę. Tym bardziej, że została mi ostatnia garść orzechów (już są nowe, cudownie!!!) - za mało do ciasta, a na śniadania akurat w sam raz. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPlacek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już piernik staropolski (niech leży i nabiera smaku) i pomyślałam, że do tych pierniczków idealnie sprawdzi się masa orzechowa, jaką robię do piernika. Tak więc powstały pierniczki przekładane masą orzechową. Składniki: 3 jajka 70 g cukru 1 łyżka płynnego miodu 70 g mąki 5 g przyprawy do piernika Wykonanie: Do misy miksera wlałam 3 białka. Ubiłam. Kiedy piana stała się(...)maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę do wystudzenia. Pierniczki są mięciutkie, pyszne z korzenną nutą. Szybko przygotowałam masę orzechową z tego przepisu, ale z połowy porcji. Ciepła masę rozsmarowałam
Kuchnia u KrysiNadaje się do ekspresów, kolbowych, przelewowych,automatycznych jak i do tradycyjnego domowego parzenia.Kawa jest do nabycia w sklepie KONESSO. Dzięki aromatowi czekolady i orzechów idealnie pasuje do ciast i deserów. Polecam również ciekawe szklanki termiczne do latte Melitta pojemność 300 ml.Wykonane są z podwójnych ścianek. Dzięki czemu kawa prezentuje się ciekawie jak by unosiła się w powietrzu.W(...)następnie układamy znowu herbatniki, masę budyniową, krakersy, masę orzechową, krakersy, masę budyniową i warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno. Rękaw cukierniczy z ozdobną tylką napełniamy ubitą śmietaną i dekorujemy według uznania wierzch ciasta.Na śmietanie układamy kandyzowaną aronię i posypujemy zmieloną kawą Lavazza. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy. Moim gościom bardzo smakowało. Masa: kostka miękkiego masła 5 łyżek cappuccino orzechowego 1/3 szkl cukru pudru kieliszek wódki Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 350g herbatników mały(...)rozpuszczenia się składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na chwilę aby spęczniała. Lekko podgrzać aby się rozpuściła. Dodać ją do polewy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Odstawić do schłodzenia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Porada: dzięki żelatynie polewa nie kruszy się i nie brudzi ciasta przy krojeniu
Smakołyki Asisól, po czym zmiksuj całość na gładki mus. Następnie dorzuć kostki lodu i ponownie zmiksuj (jeżeli Twój blender nie jest w stanie poradzić sobie z kostkami lodu, wlej do orzechowego musu 150 ml bardzo chłodnej, zmrożonej wody i zmiksuj – wtedy czas mrożenia wydłuż do 3 godzin). Lodową masę przełóż do pudełka i wstaw do zamrażalnika na 30 minut(...)patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta, a na każdą z nich powykładaj kilka borówek. Kiedy na placuszkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi rumienić, przełóż na drugą stronę (smaż na średnim ogniu). Placuszki podawaj od razu, póki są jeszcze ciepłe z dodatkiem porcji orzechowych lodów. Smacznego! Z podanych ilości uzyskałam 10 placuszków/2 porcje
Roślinna - blog wegańskiDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czubate szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 200 g orzechowych drażetek (u mnie orzeszki z Biedronki) Ubić całe jajka z cukrem, następnie wmiksować masło i ekstrakt waniliowy. Mąkę, sodę i sól przesiać wymieszać z ubitymi jajkami łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. W ciasto powtykać drażetki. Ciastko pieczemy ok 20-25 minut
Smakołyki Asikażdego lata! Oto mój najlepszy, udoskonalony i perfekcyjny przepis na to letnie ciasto! Uwielbiają go dzieciaki, słabość mają do niego dorośli. Lekki i orzeźwiający sernik na zimno, nie przesłodzony, bo do posłodzenia sera użyłam erytrolu. Spód przygotowałam ze zwykłych płatków owsianych, a skleiłam je masłem orzechowym i miodem. W smaku ta mieszanka trochę przypomina chałwę, a chałwowy spód wprost doskonale(...)ilości odpowiedniej do pozostałych składników) Wierzch: 1kg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w o połowę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu Płatki owsiane wymieszać z masłem orzechowym i miodem. Powstanie kruszonka, którą wyłożyć należy dno naczynia do tarty albo tortownicy. Ser utrzeć z erytrolem, a następnie dodać odpowiednią ilość żelatyny (tu trzeba sprawdzić na opakowaniu). Ja użyłam żelatyny
DietologSzukacie idealnego ciasta bez glutenu i laktozy?? Mam dla Was dzisiaj przepis na wyśmienite długo świeże ciacho czekoladowe z malinami Prawdziwe „niebo w gębie” – przekonajcie się zresztą sami:) Zapraszam ! Składniki: – 3 łyżki siemienia lnianego mielonego + 9 łyżek gorącej wody – 10 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy – 3/4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego(...)solą. Pod koniec miksowania dodawać mąkę orzechową. Całość przelać do blaszki. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzić na kratce. W tym czasie przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym i dokładnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka masa. Polewą polać ostudzone już ciasto. Ozdobić malinami i jagodami (mogą być mrożone
I LOVE LIFE