kawałkami łososia i koperkiem. Smacznego! jajka, łosoś, przystawki, Śniadanie, przekąski, Wielkanoc polska, fusion Ilość: 5 porcji Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Jajka faszerowane łososiem Pyszna i prosta przekąska ze zwykłych składników. przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: Ciasto 5 jajek 75 g wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu
Pełny talerzpieczona jest na Wielkanoc, moja propozycja z racji że do Wielkanocy jeszcze daleko jest nieco uproszczona, ale równie smaczna. Do tej chałki możemy dodać skórkę pomarańczową będzie jeszcze smaczniejsza, a wierzch posypać płatkami migdałów :) Składniki na jedną chałkę Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 120 ml mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 50 g migdałów mielonych
Gotowanie...to proste !Pyszne domowe koszyczki ptysiowe z aksamitnym kremem na bazie budyniu Winiary. Przypominają mi smak dzieciństwa. Krem budyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru. ciasto
wesoła kuchniaSzpinak w gastronomii ma wiele zastosowań, używany jest jako element sałatki, soku lub w przetworzonej formie do sosów, farszów czy ciast. Na słodko robiłam już
Życie zaczyna się w kuchniKto powiedział, że mazurek musi być na słodko? Może i musi, ale ja jak zwykle lubię kombinowac na opak ;) Kruche ciasto z ziołowym twarożkiem, bryndzą i
Mienta blogKruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g
Szalona Kuchnia EwelinyKażdego roku na świątecznym stole stawiam nowe dania. Oczywiście pojawiają się one obok tych tradycyjnych, ale powiew świeżości musi się pojawić. Wielkanoc jest wiosenna. Bez względu
W mojej kuchniW makowcach nigdy nie gustowałam (zresztą w makówkach również). Pamiętam, że już od dziecka omijałam ciasta makowe szerokim łukiem. Przed wszystkim dlatego, że były to ciasta
Moja DelicjaTort urodzinowy w formie dwóch baranków ozdabiał nasz stół wielkanocny. Święta zbiegły się z podwójną uroczystością urodzinową. Baranki jak najbardziej pasowały i do Wielkanocy i do
Przepisy KulinarneMuffiny z malinami i białą czekoladą idealne na Wielkanoc dzięki czekoladowym jajeczkom (ale idealne na każdy inny dzień roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja
Wypieki i RumieńceSernik jeszcze bardziej wilgotny dzięki soczystym gruszkom. Niteczki szafranu napotykane w kęsie są miłym i niecodziennym zaskoczeniem. Ja udekorowałam go kwiatuszkami wyciętymi
AZgotuj!Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a
Smaczna PyzaDziś nastał dzień, w którym ostatni raz przed Świętami Wielkiejnocy pozwalamy sobie na słodycze; takie małe postanowienie. Miałem robić całkiem coś innego, jednak serce mi zmiękło jak mój pierworodny rzekł "Tato, zróbmy to bardzo czekoladowe", kolejny raz już złamałem się. Mówisz i masz bąbel! Składniki jakich używamy: Na ciasto -150 gram mąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła -50 gram
BaRepasJakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków
UgotujmyTo.plZapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone.. Ciasto kruche: 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru
Moje domowe kucharzenieNa wielkanocne śniadanie - świeże bułeczki. Wyszły chrupiące i ładnie wyrosły. Przygotowanie bułek zajęło mi nieco ponad 2 godziny (włącznie z wyrastaniem ciasta). Jeżeli przygotowałaś/eś
Przepisy AleksandryWitam Was kochani!Wczoraj pokazałam Wam urocze wielkanocne babeczki, więc dzisiaj pora na wielkanocne kruche ciasteczka! Ciasto kruche banalne do przygotowania, a tworzenie ciasteczek - sama przyjemność
Pora coś zjeśćJuż trochę czasu minęło od świąt wielkanocnych, ale dziasiaj chciałam Wam zaprezentować sernik, który gościł na moim stole właśnie w te święta :)Składniki:na ciasto- 2
Zainspirowana w kuchniCzas czytania: 2 min Ciasteczka z nutą cytrusową to powiew wiosny, przynajmniej w ciastkach można ją poczuć, bo za oknem jeszcze ZIMA! Ciasteczka poprawią Wam nastrój
SprawdzonaKuchnia.plsię do pracy - dwa ciasta są dość czasochłonne i wszystko mam dokładnie rozplanowane. Proszę trzymać kciuki za powodzenie misji.Za tydzień urodziny ma C., więc będzie jeszcze ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba... Damy radę (grunt to optymizm).Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą.Przepis znalazłam w Brød(...)wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, pokruszyć do niego drożdże. Wsypać cukier, wlać połowę wody. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę wody, sok i olej, zagnieść ciasto, odstawić na 5 minut. Dodać słonecznik, dokładnie rozprowadzić w cieście.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek o długości
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Babeczki do koszyczka Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Również na moim blogu będzie coraz więcej wielkanocnych przepisów. Dziś zapraszam na delikatne babeczki z lekką
moj przepis namojprzepisna.pl | Babeczki do koszyczka Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Również na moim blogu będzie coraz więcej wielkanocnych przepisów. Dziś zapraszam na delikatne babeczki z lekką
moj przepis naSernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona
Kulinarne PrzebojeBabka do odrywania – ciasto drożdżowe, podzielone na wiele kawałeczków, zrolowane w kulkę, obtoczone w oleju lub syropie klonowym (do wyboru) a następnie w mieszance cukru
Dorota SmakujeSernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona
Kulinarne Przebojeskładniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na
Domowy Smak Jedzeniapotrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju - 1/3 filiżanki cukru
Szybko Tanio SmaczniePomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka... Składniki
Moje domowe kucharzenieustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :) Składniki:- 5 jajek- 180 g mąki pszennej- 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru- 400 g masy kajmakowej(...)masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.Polewa100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników.Wystudzoną babkę polewamy
Słodkości i nie tylko