składniki na babeczki: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 2 jajka 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1
Domowy Smak Jedzeniawody. Ciasto na tempurę wykorzystać można również do panierowania kwiatów cukinii, kwiatów dzikiego bzu czy chociażby jajek. Ja wykorzystałabym ciasto w taki sposób ale Wy oczywiście możecie mieć swoje własne pomysły i przygotować w tempurze inne pyszności. Jako, że Wielkanoc jest już za pasem polecam Wam jajka nadziewane szpinakiem i panierowane w tempurze. Całość smażona na głębokim tłuszczu. Jajka zrobiłam(...)dobrze uciskając masę palcami. Na patelni rozgrzać olej. Oleju powinno być tyle aby jajka swobodnie w nim pływały. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, każde jajko moczyć w przygotowanym cieście po czym wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu jajka wykładać na papierowy ręcznik celem osączenia jajek z nadmiaru oleju. Podawać
mecooksZmniejszyłam też ilość wody dodawanej do prażenia jabłek, a homogenizowany serek waniliowy zastąpiłam bananowym (taki miałam akurat pod ręką). Ciasto jest smaczne, bardzo efektowne i wysokie (moje miało 9 cm i trochę wystawało ponad formę). Może upieczecie „Tajemniczy Ogród” na Wielkanoc? :) Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 8 łyżek oleju(...)jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier (partiami), żółtka (jedno po drugim), olej, a na koniec przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) formę o wymiarach 24x24 cm (lub 26x26 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy
MyCookBook.plUwielbiam słodkości w szczególności te szybkie, które możemy przygotować właściwie w każdym momencie i które nadadzą się na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na mini babki
Słodkie okruszkiCo dziś na kanapki? Proponuję prosty i pyszny pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki . W przeciwieństwie do klasycznej mięsnej wersji jest szybki i łatwy w przygotowaniu
Na-talerzu.plWitam Kochani Lindt co roku przed Wielkanocą organizuje konkurs, w którym są do wygrania słodkie zajączki:) W tym roku również udało mi się zdobyć nagrodę :) Jakie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały
W kuchni Karmel-itkiPierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii. Zgadza się, nigdy w życiu
W kuchni Karmel-itkiŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić
W kuchni Karmel-itkiGdybyśmy się już nie spotkali :Wielkanoc już puka do wypucowanych okien.Delikatnie stuka w szybę kolorową palmą.W lewej dłoni kosz do święcenia trzyma,baranek miota się
W kuchni Karmel-itkiJak święta, to z pompą!Widząc pięknego indyka w sklepie, nie mogłam się oprzeć.Kupiony, czekał w lodówce cierpliwie. I się doczekał. INDYK NADZIEWANY SUSZONĄ ŚLIWKĄ
W kuchni Karmel-itkiOglądam przez okno idących z palemkami ludzi. Uśmiechnięci, chociaż zmarznięci, całymi rodzinami spacerują w kierunku kościoła, aby poświęcić gałązki bukszpanu, bazie ozdobione kolorowymi wstążkami i kokardkami
W kuchni Karmel-itkiLubię... Wiele rzeczy.Chodzić na spacery.Szaleć z aparatem fotograficznym.Grać na flecie, fortepianie.Uczyć się...ale dla siebie. Wzbogacać swoją wiedzę.Czytać sterty książek.Śmiać
W kuchni Karmel-itkiDziś na szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4
W kuchni Karmel-itkiNie ma dla mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który
W kuchni Karmel-itki