Dwukolorowe różyczki z kremu 205Kremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche babeczki z domowymi wiśniami z dodatkiem śmietany kremówki i krem śmietankowy . Do zrobienia kremowych różyczek niezbędna będzie tylka (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki (zdjęcie zamieszczam niżej we wpisie). Składniki na babeczki(...)krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 25 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i nie mieć w środku surowego ciasta (można
Ciastkozercy
Serduszkowe ciastka - lizaki 244Serduszkowe ciastka - lizaki Kruche ciastka na patyku przypominające lizaki to alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki(...)śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jajka, masło, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy
Ciastkozercy
Ciastka bardzo kruche z migdałami 207Nie ma nic piękniejszego jak pieczenie ciastek z dziećmi. Czas przed świąteczny jest mój ulubiony czas. W przygotowywaniu ciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek. Jest to
Kuchnia Pokoleń
Szarlotka na kruchym cieście 270Jesień zbliża się wielkimi krokami. Noce są już chłodne, a dni stają się coraz krótsze. Powinnam lubić jesień, w końcu w październiku mam urodziny, ale jakoś
Cakes By Kejt
Tarta z dyni na spodzie z ciasteczek! 212Dynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym
SMYKWKUCHNI
Makowa tarta z bezami 2052 szkl. mąki pszennej 125 g masła 3 łyżki cukru 3 jajka 2 szklanki mielonego maku, np BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru
kolorowotorcikowo
SZYBKIE SEROWE ROGALIKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM (BEZ JAJEK) 161Przepyszne, rozpływają się w ustach, kruche, idealne do kawki lub na podwieczorek ze szklanką mleka. Takie właśnie są rogaliki serowe. Doskonałe dla całej rodzinki, w moim domu z talerzyka znikają bardzo szybko. Swoją świeżość zachowują bardzo długo, choć gwarantuję Wam, że nie dotrwają kolejnego dnia ;) Składniki na około 36 rogalików: * 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej(...)dżem wiśniowy do nadzienia (użyłam dżem z wiśni firmy Stovit ) * cukier puder do posypania Wykonanie: Z mąki, twarogu, proszku do pieczenia, cukru i masła zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła. Radełkiem lub nożem każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdym ułożyć niewielką ilość nadzienia, zwijać
Zrób to smacznie
Pierniczki. 206końcu się zabrałam za pieczenie pierniczków. Korzystam z tego przepisu od kilku lat. Pierniczki są kruche i dobrze smakują już pierwszego dnia. Można je upiec nawet kilka dni przed świętami. Jeśli będziecie chcieli skorzystać z przepisu, to jeszcze spokojnie zdążycie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam piec pierniczki, a jeszcze bardziej lubię je lukrować :) Cieszę się przy(...)wyobrażam sobie już bez nich świąt. Składniki: 200 g. masła 340 g. miodu 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 750 g. mąki tortowej + trochę mąki do podsypywania ciasta 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 lub 2 łyżki kakao (zależy czy lubicie mniej czy bardziej ciemne pierniczki) Składniki na lukier: 1 białko 8 pełnych łyżek cukru
Agusiowe smakołyki
Ciasteczka cantuccini z orzechami laskowymi 208Dzisiejsze ciasteczka są wzorowane na oryginalnych włoskich cantuccini z migdałami. Wersja z orzechami laskowymi jest równie pyszna i warta zrobienia. Kruche, słodkie, pachnące pomarańczą ciasteczka, z grubo siekanymi orzechami. Pyszne i banalnie proste do zrobienia. One nie mogą się nie udać :) Składniki (jedna blacha ciasteczek): 100 g orzechów laskowych (polecam Skworcu ) 250 g mąki(...)siekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto. Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek o średnicy około 2 cm, który rozpłaszczamy dłonią. Wałki z ciasta układamy na wyłożonej papierem
Smak mojego domu
Cytrynowa tarta jaglana 201Przepis na foremkę o średnicy 28 cm. Przepis na kruchy spód do tarty pochodzi z książki "Pyszne dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi oraz Gosi Wieruszewskiej. Wszystkim gorąco polecam tę pozycję! Jest pełna wspaniałych i smakowitych zdjęć oraz bardzo inspirujących przepisów! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej 125 g masła 25 ml zimnej wody 25 g cukru trzcinowego(...)powstanie tzw. mokry piasek. Następnie robimy miejsce na środku i dodajemy żółtko, cukier wraz z wodą i szczyptą soli. Całość dokładnie i szybko ugniatamy i formujemy w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i umieścić w wysmarowanej olejem kokosowym formie do tarty. Ciasto dziurawimy za pomocą widelca, na wierzch nakładamy papier
Emcia Pichci
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 160środka), postanowiłam, że upiekę trochę kruchych słodkości do herbaty. Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche, czekoladowe i takie trochę jesienne - pewnie za sprawą orzechów włoskich. Koniecznie wypróbujcie ! Przypominam również o trwającym na blogu konkursie - > chętnych zapraszam do udziału!"Składniki :150 g miękkiej margarynyniepełna szklanka cukru4(...)C.Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego ciasta wrzucić żurawinę, orzechy i czekoladę - wymieszać.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w lekkich odstępach, kulki wielkości orzecha włoskiego
Słodkie Przyjemności
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 174znowu kruche ciasteczka. Ostatnio miałam ciasteczkowy okres :D.A takie ciasteczka można zapakować na drugie śniadanie dzieciaką i będą zachwycone. Fajnie jest też, dać je w pudełku zamiast cukierków na poczęstunek dla dzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny.Składniki: (na ponad 20 ciasteczek)1,5 szklanki mąki125 g margarynyjajkopół łyżeczki proszku do pieczeniałyżka cukru(...)porządne)3 łyżki cukrumarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe
Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka cytrynki 385Ciasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej zrobienie jest dziecinnie proste, a robi wrażenie!).Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaskórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu)Składniki(...)kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Ciastkozercy
Ciasteczka z kaszy gryczanej 146kaszy gryczanej mogą wydawać się nietuzinkowym pomysłem na słodką przekąskę, prawda? Też tak kiedyś myślałam, ale już od prawie 4 lat piekłam je mnóstwo razy. Są naprawdę pyszne, delikatnie kruche oraz jednocześnie odrobinę miękkie i cudownie pachną waniliowym aromatem. Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną to spokojnie, ponieważ składnik główny nie jest wyczuwalny! Ciasteczka te są również doskonałą propozycją(...)kilka kropel aromaty waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): miód orzechy włoskie Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misce oraz dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka przełożyć na bl achę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika
Di gotuje