roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i bigosu, pojawi się ona jako nadzienie do kruchych babeczek. W mojej rodzinie jest wielu miłośników kapusty, na pewno posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego tutaj nie lubić. Świetnie smakują na ciepło lub na zimno, solo lub jako dodatek do barszczu. Składniki
Smaczna StronaKruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina
Smakołyki AsiKruche ciasteczka, które rozpływają się w ustach... Do przełożenia mój ulubiony dżem malinowy, pyyychotka :) Przepis znaleziony na stronie: mojewypieki Składniki (ok 20 ciastek): Ciasto: cukier puder 90 g, masło 175 g, mąka pszenna 230 g, żółtko 1 szt, Ponadto: dżem malinowy, cukier puder, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez
kulinarne odsłony patiNiedawno otrzymałam z firmy Helio pyszne naturalne figi które mnie zmotywowały by stworzyć delikatne,kruche ciastka z pysznym nadzieniem figowy,które okazały się tak pyszne ze znikły w kilka chwil. Zapraszam was kochani do wypróbowania tego przepisu. CIASTO: 150g mąki pszennej 50g cukru 50g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% albo 24% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia NADZIENIE: 150g
Dziś Ja gotujeZaskoczył mnie smak, myślałam ze będą miękkie a wyszły bardzo kruche. Ja właśnie takie lubię. Pyszne w smaku, polecam. Do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania gęstych ciast utrzeć ciasto na gładką masę. Bez problemu uzyskacie taką masę. Wyjąć ciasto z miski i uformować kulę. Za pomocą łyżeczki nabierać ciasta i ukulać kulę
Kuchnia Pokoleńidealne połączenie smaków :) Sernik nie jest mdły w smaku i bardzo ładnie się prezentuję. Do tego ciasta możecie wykorzystać mrożone jagody jak i borówki (najlepiej mieszankę owoców). Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm: spód około 150 g kruchych ciasteczek, np. owsiane wieloziarniste 1/4 kostki masła (50 g) masa jagodowa 300 g mrożonych owoców (np. 200 g jagód
UgotowaćSłodkie i kruche. W trakcie pieczenia rozpływają się na boki, po czym lekko się unoszą i rumienią. Wiórki kokosowe delikatnie wyczuwalne dające przyjemny posmak. Samo ciasto jest dosyć klejące i potrzeba odrobiny precyzji przy formowaniu ciasteczek. Polecam! S kładniki: (na 20-25 sztuk) 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru pudru 1 żółtko
Nastoletnie Wypiekaniedostać prezent, czy czeka na nas rózga? Dzisiaj proponuję ciasteczka w kształcie lasek świętego Mikołaja. Są to klasyczne, kruche ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako świąteczny prezent lub ozdoba choinki! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki S tovit. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu Stovit 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru
Podróż w kulinariaKruche ciasteczka, bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Ja robiłam je w maszynce do ciastek, a jeśli takiej nie macie to z powodzeniem ciasto można rozwałkować i wykrywać foremkami. Są na prawdę przepyszne :) A dziś przedstawiam Wam pierwsze zdjęcia na moim nowym blacie, który zrobiłam sobie z mojego starego biurka. Jak się podoba? Czytaj więcej
Biały fartuszekzakładce "Gotuj z TZ" Moje przepisy wysłane na konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik na zimno z truskawkami A oto nagroda sponsorowana przez Tygodnik Zamojski oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską
Ciastka - domowe słodkościchciałam życzyć Wam na ten nowy rok pomyślności, radości, zdrowia i odwagi do realizacji marzeń. Pomyślnego 2016 roku :) Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła 1 jajko 8 g cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. W wersji tradycyjnej po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto
Cynamonowe szczęściePaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko
Anioły w kuchnikrzątając się przy węglowej kuchni gotowała jedną ze swoich pysznych zup jarzynowych i z pamięci podawała mi recepturę ciasta. Dotąd jakoś nie miałam okazji go upiec... I tym razem też nie upiekłam. Troszkę przerobiłam recepturę po swojemu i wyszedł mi cudownie kruchy, aromatyczny pleśniak z pigwą, który pojechał z nami w gości. Na marginesie dodam, że wróciliśmy do domu
Kuchenne zapiski Edytypatrzyła, nawoływała.. Zlitowałam się i zrobiłam z niej spód do tarty i to był strzał w 10! Krucha, słodka - z budyniem i karmelizowaną gruszką smakowała świetnie. Zachęcam Was gorąco do spróbowania :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki na formę ok. cm: Ciasto: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 jajko 3 łyżeczki stewii Kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka
Czarnawisienkanasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce karbowanej np. na Wielkanoc. Wtedy karbowaną
Przepisy i porady kulinarnełyżek cukru ubić pianę .Wyłożyć ją na ciasto z jabłkami Na tak przygotowane ciasto wyłożyc pozostałe rozwałkowane ciasto na wierzch. Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50mnut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.ps.dzięki mące ryżowej jest bardziej kruche,ale za to jakie smaczne..Pycha. Smacznego
w mojej kuchnirównież z mojego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka z m&m`sami. I tak powstały moje kruche ciasteczka - kwiatki. Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek
Salonik smakówPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko
Anioły w kuchnimakowcami czasami jest ten problem, że nadzienia w nich za dużo w stosunku do ciasta. Ja najbardziej lubię ten słodki mak więc idealnym rozwiązaniem dla mnie są np. łamańce z makiem. Dużo dobrze przyprawionej masy makowej i kruche ciasteczka, którymi je się ją jak łyżeczkami. Bardzo ciekawie to wygląda kiedy siedzi przy stole kilka osób i zajada takie pyszności
Smaczna PyzaBardzo często można spotkać przepisy na ciasta, gdzie bazą są słynne ciastka „digestive”, jako weganka nie mogę nie mogę iść na łatwiznę i po porostu ich kupić, więc opracowałam przepis na te ciastka w wersji wege. Wyszły idealnie kruche, z powodzeniem można je trzymać w puszcze do 2 tygodni, ja musiałam puszkę zakamuflować w spiżarni, bo będą(...)masła roślinnego 70 g brązowego cukru 70 ml mleka roślinnego pół łyżeczki soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić i wszystkie składniki wyrobić najlepiej ręcznie. powstałe ciasto uformować w kulę Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciastka. Ciacha piec w temp. 180 C około 15 minut. (najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) po upieczeniu
greenscarfWitajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego(...)mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni około 34 minuty, należy jednak zawsze sprawdzić wykałaczką bo każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliznaczenia. Ciastka do dekoracji szykujemy najczęściej o grubości od 5-7mm do centymetra. Cieńsze się połamią, mogą się przypalić, ciężko kontrolować ich czas pieczenia, są kruche – za kruche do dekorowania. Jeśli chcecie je jeść bez dekoracji możecie wałkować cieńsze, ale do dekorowania najlepsze są takie 7mm. Przy wyższych ciastkach, ale nie grubszych niż 1cm, temperaturę piekarnika podnosimy(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory
Karo in the Kitchen