Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 150 g masła 3 łyżki mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, posiekane masło, jajka i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części
Smaki Nataliiprzygotowaną masę przekładam do foremek na babeczki. Kolejny krok to przygotowanie kruszonki. Do miski wrzucam masło, mąkę i cukry i wszystko rozcierać palcami albo można użyć siekacza do ciasta kruchego do momentu aż wszystkie składniki będą połączone tzn nie będzie widać gołym okiem oddzielnie ani masła ani mąki i cukru. Tak przygotowaną kruszonką posypuję babeczki i wstawiam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Vikilubić. Lubię jego styl gotowania, mam dużo jego książek i choć przyznam, że nie są one idealne na polskie realia, to korzystam z wielu podstawowych przepisów jak np. na kruche ciasto, bulion, zapiekankę pasterską czy hamburgery. Oglądałam chyba każdy możliwy program z jego udziałem "Hell's kitchen", "F-word", "Masterchef", "Boiling point", "Gordon Ramsay cookery course" i inne serie jego
Cooking MonsterKruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu, wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy
cool and mintywanilinowego 1,5 łyżki wiórków kokosowych cukier do obtoczenia ciasteczek Wykonanie: Masło powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie. W misce wymieszaj wszystkie składniki, dobrze połącz je ze sobą. Powstanie ciasto kruche. Rób z niego kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. W płaskim talerzu wsyp cukier i obtaczaj w nim powstałe kulki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz
Zasmakuj Kuchnicytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać
I tu będę miała takie tePleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic
Jacob Tasteswałek z wysokiej jakości drewna bukowego. Po zaakceptowaniu przeze mnie projektów, wałki ruszyły pod laser a następnie do mnie. Następnego dnia otrzymałam już paczkę. Wałki wypróbowałam na kruchym cieście, sprawdziły się świetnie. Niestety ciasto było już zbyt miękkie (czekając aż zrobię dobre zdjęcie...) i wzorki nie wyszły idealnie odbite. Na dobrze schłodzonym cieście wzorki wychodzą idealne. Mały wałek jest
Gotowanie i blogowanieprzerzuci się na marcepany. I tak oto - za dni kilka - zabraknie nam Damy. Ku pamięci - niech się święci - przepis: Madam Walewska fot. Izabela Magdalena Składniki: 1. Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej (3 dobre szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 gram masła 6 żółtek (białka zostawiamy na pianę) Wszystkie składniki zagnieść
Kuchnia smakówZachwycające swoim wyglądem i smakiem ciasteczka kocie łapki .Tak je nazwałyśmy z córką jak jeszcze siedziały w piekarniku i zostało. Zrobione identycznie jak chałka żyrafa,tyle,że z kruchego ciasta .Cudowne,prawda? . Składniki:na około 20 ciastek. 150 g masła,temperatura pokojowa 250 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 30 g mielonych migdałów ,jeśli nie macie zastąpcie mąką
Ladylaura.Mango i kokos to zgrany duet. Właśnie to sprawdzone połączenie postanowiłam wykorzystać w deserze. Z okazji Dnia Mamy upiekłam tartę kokosową z mango. Do nadzienia użyłam
zadanie-gotowanieDzień dobry! Każda kobieta wie, że dobry robot planetarny to podstawa szybkiego i bezproblemowego przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na bezę w kilkanaście sekund, wymiesza ciasto na babeczki, utrze krem maślany czy nawet zagniecie ciężkie ciasto na chleb. Nie ma co ukrywać - taki robot bardzo ułatwia życie i dlatego też chciałabym Wam dzisiaj przedstawić
Pora coś zjeśćtemat przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystko oparte jest fantastycznymi, zabawnymi rysunkami, wykonanymi przez Joannę Wieruszewską. Książka ma 192 strony, 84 przepisy + 9 przepisów podstawowych (np. na naleśniki czy kruche ciasto). Wszystko podzielone na 28 zestawów. Na każdy zestaw składają się 3 przepisy w kategoriach: Przystawka Danie główne Deser Mamy 14 zestawów na dania główne na bazie mięsa
Z miłości do słodkościDziś znów będzie słodko! Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia , na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym , które rewelacyjnie przełamują smak. Kropka nad
Ostra na Słodkoukryte w cudownej galaretce z pysznym kremem waniliowym komponuje się cudownie. Tarta z aronią Składniki: Opakowanie galaretki, tym razem miałam o smaku jagodowym. 250 g owoców aronii Na kruche ciasto: 1 ½ szklani mąki ¼ szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 125 g schłodzonego masła Na krem: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 żółtka szczypta soli ziarenka
Kocham Czekoladę