Do Sylwestra pozostały zaledwie 4 dni, więc jeśli organizujecie lub wybieracie się na „domówkę” to już nie musicie martwić się o menu. Zebrałam w
Ola la LCHFTą sałatkę zrobiłam na śniadanie, kiedy potrzebowałam trochę wolnego miejsca w lodówce. Wyszło jak zwykle… spontanicznie, ale bardzo zdrowo i smacznie. I oto chodzi. Mąż
Mieszam w GarnkuJak na fankę bananowych słodkości przystało, na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na jakiś świąteczny wypiek z tym owocem. Padło na pierniczki, które okazały się rewelacyjne
Healthy food explorerWyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podociskaj aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyłóż jagodny na połowę ciasta i nakryj je drugą połową dociskając brzegi. Rozwałkuj je delikatnie na prostokąt o grubości około 1,5 cm i za pomocą ostrego noża pokrój je wzdłuż na 3 cm paski. Następnie pokrój(...)towels and let rise about 40 minutes in a warm place. Heat vegetable oil in a large, heavy pan to 180 oC degrees. Place as many beignets as will fit into the hot oil and when they are golden brown, flip them over until golden brown on the other side. Remove to paper towel. When ready to serve
karmelowyPrzepisu na mini serniczki na blogu nie było już dawno, zresztą również bardzo dawno żadnych nie jadłam. Serniki najbardziej kojarzą mi się z jesienią, a nawet
Healthy food explorerNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieKotlety z kaszy jaglanej… brzmi egzotycznie? Prawdę mówiąc, to do tych kotletów podchodziłam trochę jak do jeża. Niby ładnie wyglądają, niby zdrowe, ale pewnie ciężkie
Mieszam w Garnkuziemniaków, pora czy selera. W domu mojej koleżanki z podstawówki, jadano ją z olejem. Hmm… nie ze mną te numery. Można próbować robić sałatkę jarzynową w wersji fit, z jogurtem, ale niestety, jej smak jest daleki od ideału. Jak już grzeszymy i wcinamy sałatkę jarzynową, warto wiedzieć za co grzeszymy i jeść sałatkę z majonezem. Kiedyś pamiętam(...)drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-jarzynowa/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczna sałatka jarzynowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTŁUSZCZ Idealny burger (nie tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Głupio modne burgery ‘fit’ – z czystej łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione(...)równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać. FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach? Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie
Karo in the KitchenRecenzji orzechowych past było już u nas całkiem sporo (kliknij sobie w etykietę „ masło orzechowe ”). Tym razem mamy coś dla osób, które uwielbiają orzechy ale nie
Candy Pandaswędzonej kiełbasy bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia że masa jest puszysta i krucha. Nie oglądajcie się za durnymi fit-przepisami, gdzie na białą kiełbasę autor/autorka proponuje samą szynkę czy samą karkówkę – o ile elegancko wyjdzie im taka kiełbasa na zdjęciu, w smaku to już w ogóle nie będzie(...)praskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki. Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy
Karo in the KitchenChrupiące i pyszne ciasteczka z pestkami dyni są najlepszą przekąską na deser. Ciasteczka są niezbyt słodkie i zawierają zdrowe pestki dyni, dlatego śmiało, można je podać
Kuchcik gotujeCzekoladowe pankakes to propozycja śniadań na słodko. Gdy kanapki już się nudzą warto spróbować czegoś innego. Czekoladowym naleśnikiem można przekonać niemalże każde dziecko. Ponadto nie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis autorski (mój). Amarantus to bardzo zdrowe zboże, które moim zdaniem - jest bardzo mało przez nas doceniane. A szkoda, bo ta roślina zawiera dużooo zalet.
Di gotujeCieciorka, znana również jako ciecierzyca, przyznam szczerze, że zbyt rzadko gości na naszym stole. Ponieważ miałam akurat cieciorkę w puszce, postanowiłam podzielić zawartość i z połowy
Mieszam w Garnku