Święta tuż tuż, czas zabrać się za organizację wigilijnych potraw i oczywiście ciast. Dlatego dzisiaj, mam dla Was przepis na piernik w czekoladzie, który w zeszłym roku po raz pierwszy zagościł w moim domu. Piernik jest niezwykle aromatyczny, lekko wilgotny w środku i oczywiście pyszny. Dla miłośników słodkości, na pewno okaże się idealnym świątecznym deserem. Tuż obok tradycyjnych pierniczków, oczywiście(...)Możesz go z łatwością udekorować czekoladą, ale jeśli to dla Ciebie za dużo dobrego w jednym , pomiń ten krok :) Bez polewy czekoladowej, piernik także będzie smakował wyśmienicie. Przepis na piernik w czekoladzie jest idealny na jedną formę do chleba/babki o długości około 30 cm. Jeśli cały piernik nie zostanie zjedzony podczas świąt, możesz go z łatwością zamrozić np. w specjalnych
Rozdomowionamasła 1 łyżka Nutelli Orzeszki w karmelu: 300 g orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki wody 3/4 szkl cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżka kakao Przygotowanie: Spód z sucharków: Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka, malaksera(...)mieszanka nie powinna się zagotować, a jedynie podgrzać). Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Letnią mieszankę wlać do sucharów i dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta, dodając pod koniec Nutellę. Jeśli masa będzie się kruszyć należy dodać jeszcze kilka łyżek Nutelli. Tak przygotowany spód z sucharków umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24
Nastoletnie Wypiekanieczubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 olejek zapachowy migdałowy mały dodatkowo Polewa czekoladowa • 2 czekolady mleczne • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki masła • 2 łyżki nutelli • kilka łyżek wody • biszkopty okrągłe małe • paluszki precle • płatki śniadaniowe na uszka Lion • cukierki(...)wlać mleko zostawić aż ostygnie • Do miski dać jajka i cukier ubijać do białości wsypać mąkę miksować na niższych obrotach wlewać margarynę wymieszaną z mlekiem Powstałe ciasto łyżką przełożyć do papilotek zostawić ciasto aby odpoczęło około 30 minut piec 180 stopni ok 30 min 3. Polewę rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać nutellę masło śmietanę
W królestwie smaków BeatyTort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła
Korniszonkiopisać ten sernik? W sumie mogę w dwóch... Megaaa pyszny! Jest delikatny, kremowy i posiada tą wspaniałą, karmelową nutę. Śmietankowy posmak sprawia, że ciężko jest zrezygnować z dodatkowej porcji ciasta. U mnie zniknęło ono w 1 dzień i to niecały... (A dużej rodziny nie mam.) Dodatkowym atutem jest fakt, że można go zrobić dosłownie w kilka chwil. Ekspresowe mieszanie, odrobinka(...)niewykorzystane resztki w puszce - a wyjadanie już się znudziło.. (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 100g herbatników z kakao (mogą być zwykłe lub mieszane, ale kakaowe nadają czekoladowego posmaku) 50g masła Masa serowa: 450-500g twarogu mielonego na sernik (w zależności od wielkości opakowania) 200g śmietanki 30-36% 120g masy krówkowej (gotowej z puszki) 1 łyżka
Di gotujejednak postanowiłam ją podwoić (co uwzględniłam już w poniższym przepisie), co pozwoliło, aby ciasto było bardziej wilgotne. Zrobienie ciasta jest dość czasochłonne, ale dla efektu końcowego warto :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g kakao w proszku 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru(...)margaryny 100 g cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody Bezowe duszki: 2 białka (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru Dodatkowo: 4-5 okrągłych, dowolnych ciastek z czekoladową polewą 1 czubata łyżeczka cukru pudru (na lukier) kilka kropli wody (do lukru) Wykonanie: Bezowe duszki: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy łyżka
MyCookBook.plrozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wyciąć koła o średnicy 8 cm (powinno ich wyjść max. 15 sztuk, bo reszta ciasta potrzebna będzie do utworzenia rantów). Z pozostałego ciasta uformować kulki (tyle kulek ile kółek). Z każdej kulki utworzyć długi wałeczek. Każdy wałeczek ułożyć dookoła każdego koła, by utworzyło się koło z rantem. Uwaga : jeśli Wasze wałeczki są mocno(...)minut do lodówki, aż się schłodzi i lekko zgęstnieje. Po tym czasie do osobnej miski przełożyć ser twarogowy. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Dodawać po trochu ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Morele odsączyć z syropu (będzie potrzebne tyle połówek ile ciastek). Na każde ciastko nakładać kopiatą łyżeczkę masy i dokładnie rozsmarować do rantów. Na wierzch każdego ciastka układać polówki
Moje domowe kucharzenieprzepisach, ale tej wielkości po raz pierwszy i chciałam dodać w osobnym przepisie, aby ułatwić Wam znalezienie podstawowego przepisu. Uwielbiam ten biszkopt, nawet bardziej od jasnego, Uwielbiam wszystko, co czekoladowe, ostatnio to ubóstwiam. :) Jednak można śmiało pominąć dodatek czekolady w składzie. Wtedy wyjdzie po prostu pyszny kakaowy biszkopt. Można też dać jej nieco więcej, tak do 30-40 g. Muszę(...)Wsyp suche składniki. Ręcznie i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką miksera, ale nie miksuj. Masa powinna pozostać puszysta i nie tracić objętości. Jeśli mocno opadnie, z biszkoptu najpewniej nici. Ciasto przelej delikatnie do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz w 160-170°C do tzw. suchego patyczka lub ok 30 minut. Biszkopt
Anioszek w kuchniidealnym. Powstał z myślą o mamie, udowadniając jednocześnie, że insulina niekoniecznie musi wiązać się z wielkimi wyrzeczeniami. Ciągle dbając o nią - z czystym sumieniem pozwoliłam jej zjeść kawałek upragnionego ciasta. A i sama nie mogłam oprzeć się solidnej porcji, gdzie w ciąży słodycze dla mnie zeszły na dalszy plan. (Kiedyś mogłam zjeść dwie białe czekolady jednocześnie - teraz od święta(...)kokosowego (35 IG), który zawiera magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje też w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6. To dzięki niemu sernik uzyskał piękny czekoladowo-karmelowy kolor, delikatny posmak i kokosowy aromat. Zamiast mąki/skrobi dodałam mąkę kokosową (35 IG) - będącą idealnym źródłem błonnika oraz zdrowym rozwiązaniem dla osób unikających glutenu. Jest bardzo chłonna
Di gotujenajlepsze, z własnoręcznie wykonaną polewą czekoladową, która jest pyszna i prażonymi orzeszkami laskowymi, które cudownie chrupią. Orzeszki otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy, polecam je bo są pyszne. Tarta jest obłędna w smaku. Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze. Ja zrobiłam w mniejszych formach. Zróbcie takie koniecznie :) Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej
IzabelawkuchniSuper pyszne i bardzo proste do zrobienia domowe wafle daktylowo - kokosowe. Takie domowe wafle robi się bardzo łatwo i szybko, a o ich smaku decyduje masa
Życie zaczyna się w kuchniOd czasu do czasu warto przypomnieć sobie o muffinach. Dlaczego ? - z dwóch prostych powodów. Po pierwsze: łatwo i szybko można je przygotować, a po drugie świetnie
Arabeska waniliowa27.03.2018 Przysmak dla dzieci ale nie tylko. Dla dorosłych opcja z dodatkiem rumu. Zamiast ciastka do kawy 🙂 Składniki 5-6 sztuk słodkich cukrowych rożków do lodów
gotuj ze mnąDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!celu formę z ciastem wstaw do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wrzącą wodą. Ważne, by nie sięgała ona wyżej niż do połowy formy z serem. Dzięki działaniu pary wodnej, sernik będzie delikatny i rozpływający się w ustach. Powinien on spędzić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 60 minut. Sprawdź również: aksamitna polewa czekoladowa na sernik Artykuł Puszysty sernik na twoim kuchennym
CookMagsodą oczyszczoną i wymieszać. Ciasto najlepiej przygotować trochę wcześniej, np. 30 min wcześniej i odstawić. Racuszki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średniej mocy palnika z obydwu stron na złoty kolor. Formować niewielkie placuszki. Na drugą stronę odwracać, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. (Można podawać oprószone cukrem pudrem, albo polane polewą czekoladową, ale nawet bez tego szybko znikają
My sweet a lifenapojami. Na niedzielę nie miałam ciasta więc w ramach deseru pyknęliśmy sobie taką kawkę z procentem. Gin ma charakterystyczny posmak, więc było to dla nas coś zupełnie nowego (bo jeśli pijemy gin to tradycyjnie z tonikiem). Taki deser i kawa w jednym. *na dwie porcje Składniki: 2 gałki lodów truskawkowych 2 gałki lodów czekoladowych łyżka kawy sypkiej (fusiastej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCoś dawno nie było u nas recenzji czekolady co już niektórzy zdążyli zauważyć. Obiecałyśmy, że od nowego roku to się zmieni, więc słowa dotrzymujemy i dziś
Candy PandasSernik kawowy z czekoladą – Bardzo lubię kawę, a połączenie kawy i sernika to dla mnie poezja :). Zapraszam na pyszny, kremowy, wilgotny sernik na spodzie z
Mała CukierenkaDodać powoli trzepiąc ciasto- mąkę,sól i z 1 łyżkę oleju.Upiec naleśniki. Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 250g.serka homogenizowanego 1 cukier waniliowy 3 łyżki (można mniej)cukru 1 żółtko truskawki zmiksowane ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Serek zmiksować z żółtkiem ,cukrem i cukrem waniliowym.Dodać zmiksowane truskawki.Wszystko utrzeć na puszystą masę. Naleśniki smarować nadzieniem truskawkowym.Złożyć w kopertę.Polać sosem czekoladowym (przepis na blogu).Udekorować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigroszek ptysiowy polany domową polewą czekoladową:) Smacznego:) Składniki: 75 g mąki pszennej 100 ml wody mineralnej 2 mniejsze jajka 25 g masła sól drobnoziarnista Wykonanie: Przygotuj garnuszek, w którym zagotuj wodę z masłem z odrobiną soli. Dodaj mąkę pszenną, dokładnie wymieszaj, podgrzewaj. Mieszaj dotąd aż odejdzie od łyżki. Rozgrzej piekarnik do temp. 170C. Ciasto przełóż delikatnie do innej miski, dodaj
Zasmakuj KuchniSkładniki 1 opakowanie suchych andrutów 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 szklanki mleka w proszku 4 płaskie łyżki kakao Sposób przygotowania Mleko
czarrna od kuchnimasy śmietanowej. 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy dokładnie aż do jej rozpuszczenia. 4. Placuszki polewamy odrobiną sosu czekoladowego i jeśli chcemy posypujemy dodatkowo pokruszonymi
Kuchnia w czekoladzieŚwietny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku
Tradycyjna Kuchnia