Kremowy, słodki i całkowicie legalny, krem czekoladowy z daktyli — do kanapek, do ciast, idealny do przekładania wafli Artykuł Krem czekoladowy z daktyli pochodzi z serwisu
NiePieprz.plJedliście kiedyś ciasto na bazie pomidorów? Założę się, że nie ;p Ciasto smakuje obłędnie – jest lekko mokre i czekoladowe jak brownie, aromatyczne jak korzenne ciasto marchewkowe, a przede wszystkim jest bardzo zdrowe – nie zawiera glutenu, białego cukru, produktów mlecznych, nie dodałam też do niego żadnego tłuszczu typu olej, masło itp. W cieście pomidorowym jest za to całkiem sporo
Eat me! Fit me!Bananowiec – czekoladowy biszkopt, banany, galaretka i bita śmietana. Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby sobą gdybym nie poprosiła o przepis:) To ciasto jest jednym z moich ulubionych. Jest sycące i słodkie, ale nie zawiera ciężkich mas. Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plSłowian oraz współczesnych Rodzimowierców, ta pora roku nadchodzi, gdy Perun pokonuje panującego nad światem Welesa (żmija). Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam margaryny) 4 łyżki stołowe cukru pudru 2 żółtka (z jajka M) 280g mąki pszennej (t. 500) pół łyżeczki soli(...)Ponownie na parze łączymy śmietankę z czekoladą i dodajemy również masło. Krem pozostawiamy do przestudzenia. Do polania spodu powinien mieć temperaturę pokojową. Na przestudzone kruche ciasto wykładamy konfiturę z róży. Tę zalewamy kremem czekoladowym. Na koniec formę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli chcemy mazurek ozdobić bakaliami, należy zrobić to po polaniu ciasta kremem
Kuchenna Kontrrewolucyaminuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką. Czekoladową masę wylać na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzić delikatnie masę, tak aby nie popsuć wzoru. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto zsunąć z blachy na ściereczkę leżącą
Fabryka pomysłówciasta na wierzchu. Śmietanę ubić mikserem na szytwną masę, po czym dodać wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę i miksować na wolnych obrotach, aż do połączenia się skałdników. Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem śmietanowo-czekoladowy i posypać ziarnami owocu granatu. Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z odłożonej 1 łyżki rozpuszczonej, białej czekolady. Uwagi do przepisu: Masło w cieście można zastąpić margaryną. Tartę
Gospodyni Miejskajuż teraz zapraszam do przetestowania prostej i szybkiej w wykonaniu rolady czekoladowej. Gwarantuje, że jest przepyszna, w końcu to czekolada więc nie może być inaczej. Rolada czekoladowa z delikatnym musem. Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)śmietanę (200 ml) ubijamy mikserem. Możemy dodać cukier puder. Gotową bitą śmietanę dodajemy do ganache. Zimny biszkopt odwijamy z ręcznika. Robimy to delikatnie by nie uszkodzić ciasta. Na rozwiniętym biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy czekoladowej, zostawiamy około 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Gdy będziemy zwijać roladę masa czekoladowa się nieco przesunie..Odcinamy końcówki by roladzie nadać ładnego wyglądu. Resztą
Przysmaki Karolkiczekoladowy, przy tym bardzo, ale to bardzo delikatny i ta nuta kwaśnej porzeczki OBŁĘD <3 Składniki (duża blacha): Ciasto: 6 jaj „L” 80 g cukru 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy: 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła(...)minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy. Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów. SMACZNEGO!!! Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego
Malinowo w kuchniWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto miodowe : 320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)budyniowa : 1 l mleka 3 budynie czekoladowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 3 łyżki masła 1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH Polewa : 2 tabliczki czekolady 2 łyżki śmietanki 12 % starty wafelek Knoppers do dekoracji Wykonanie ciasta miodowego: Do miski przesiać mąkę z sodą
Sama słodycz i szczypta chilibyć równe) i układamy na papierze do pieczenia. Brzegi można lekko ugnieść palcami, żeby były mniej kanciate. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy na ciasto pierwszą warstwę polewy czekoladowej, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Wkładamy na 5 minut do zamrażarki lub 10 do lodówki (ważne, żeby ciasto zawsze było dobrze przykryte). Kiedy pierwsza warstwa czekolady lekko stężeje, możemy
Ciastkozercybyć równe) i układamy na papierze do pieczenia. Brzegi można lekko ugnieść palcami, żeby były mniej kanciate. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy na ciasto pierwszą warstwę polewy czekoladowej, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Wkładamy na 5 minut do zamrażarki lub 10 do lodówki (ważne, żeby ciasto zawsze było dobrze przykryte). Kiedy pierwsza warstwa czekolady lekko stężeje, możemy
Ciastkozercyteraz nie mam skąd ta nagła potrzeba, bo wyjaśnić nie raczyła. A dzisiaj rano, gdy myślałam, że jednak mi się upiecze, pierwsze o czym wspomniała to o robieniu ciasta z wypływającą czekoladą. Jakby więc rady nie było. A ponieważ moja 3-latka ma całkiem niezły dryg do pieczenia, to poczyniłyśmy fondant z przepisu Gordona Ramsay’a. Składniki(...)Najlepiej na wysokich obrotach, masa powinna być aż jasna od ubijania. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. delikatne mieszanie… Ostudzoną masę czekoladową dodajemy partiami do ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając. Idealnie jest podzielić sobie dodawania czekolady na 3-4 etapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek prawie po brzegi. Ciasto
gutfutbabka czekoladowa na drożdżach babka drożdżowa babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka kakaowa babka migdałowa na drożdżach babka ponczowa babka sernikowa babka serowa babka szafranowa babka z tartego ciasta budyń orzechowy mazurki : mazurek czekoladowo kajmakowy mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy z orzechami mazurek migdałowo pomarańczowy mazurek migdałowy mazurek migdałowy makaronikowy mazurek orzechowy mazurek różany mazurek z polewą czekoladową serniki : sernik bezglutenowy
królestwo garówświętami. Ale sernik nie zawsze musi być tradycyjny. Jeżeli lubimy odrobinę szaleństwa w kuchni to proponuję sernik czekoladowy z dodatkiem deserów a'la Monte. Na pewno przypadnie on do gustu wszystkim dzieciom - tym małym i tym trochę większym 😉 Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżka kakao(...)deseru Monte lub podobnego 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru szczypta soli Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto
Kuchnia MagdaLenyJestem wdzięczna osobie, która wpadła na pomysł przepisu na sernik :) Sernik to najcudowniejszy rodzaj ciasta. Uwielbiam wszystkie i te na zimno i pieczone, kremowe, czekoladowe, karmelowe <3 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na czekoladowy sernik. W smaku przypomina blok czekoladowy. Jest mega pyszny. Polecam na zbliżające Święta :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp(...)Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchniJestem wdzięczna osobie, która wpadła na pomysł przepisu na sernik :) Sernik to najcudowniejszy rodzaj ciasta. Uwielbiam wszystkie i te na zimno i pieczone, kremowe, czekoladowe, karmelowe <3 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na czekoladowy sernik. W smaku przypomina blok czekoladowy. Jest mega pyszny. Polecam na zbliżające Święta :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp(...)Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchni