Był nawet wywiad ze mną. Przeczytajcie jakie pytania zadała mi redakcja Edipresse. Dziś w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Kamilę Tokarską, autorkę bloga Ugotowane Pozamiatane. Kamila to osoba, która bez opamiętania pochłania książki kulinarne. Korporacyjne – niezbyt smaczne – lunchboxy sprawiły, że pokochała gotowanie. Stała bywalczyni warsztatów, festiwali i konferencji kulinarnych. Poznajcie ją bliżej! Kamila na swoim blogu(...)zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać
Ugotowane pozamiatanewierzchu układamy kostki serka. Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku i posypujemy listkami świeżego oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano można podać jako gorącą przekąskę. Frittata z łososiem i szpinakiem 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego(...)wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje
My Chcemy Jeśćdodany do ciasta sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto możesz wyrabiać robotem planetarnym z hakową końcówką lub ręcznie (uważaj na ciasto klejące się do palców, możesz oprószyć ręce mąką lub natrzeć olejem). Wyrabiaj aż do momentu, gdy ciasto zacznie odrywać się od miski , powinno stać się gładkie, sprężyste, dość lekkie. Ciasto wyrabiaj(...)nadadzą ciastu gorzkiego posmaku. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. Przygotuj stolnicę. Wysyp na nią cienką warstwę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto może być lekko lepkie. Odrobiną mąki obsyp też ciasto od góry. Rozwałkuj wałkiem na grubość 2 cm. Wykrawaczką wytnij kółka o średnicy ok. 7cm. Pączki układaj obok siebie na desce/papierze oprószonym mąką. Pączki
SmartBake.plKisiel i budyń to jedne z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. O ile budyniu nie lubiłam no chyba, że czekoladowy, to kisiel kochałam
Mieszam w Garnkuwyrabiamy 15 minut, najlepiej przy pomocy robota kuchennego (jak nie macie, to oczywiście ręcznie też może być). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na godzinę. Ciasto musi co najmniej dwukrotnie wyrosnąć. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jeden kawałek znowu zostawiamy pod przykryciem, a drugi rozwałkowujemy na wydłużony placek, mniej więcej 20x30 cm. Teraz przystępujemy do masy(...)Placek rolujemy zaczynając od węższej strony. Otrzymamy gruby rulon. Ostrym nożem kroimy go na około 1 cm kawałki. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta, który wcześniej odłożyliśmy. Wycięte bułeczki układamy na papierze do pieczenia zachowując między nimi spore odstępy, bo jeszcze urosną. Wszystkie na raz zapewne się nie zmieszczą, pewnie na dwóch papierach trzeba będzie je ułożyć
Marder&Marder Manufacturebardzo dawna chciałam upiec tarte. Podczas wczorajszych zakupów udało mi się nabyć formę, więc już dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo(...)proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarek cebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia
Fabryka pomysłówniedawna. Zwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram się jak mogę i doskonalę niełatwą sztukę zdobienia kremem. Dziś właśnie chciałabym pokazać Wam tort bez grama lukru plastycznego. Cała dekoracja to krem, owoce i czekolada. Moim zdaniem wyszło naprawdę super i chociaż tort nie był wcale idealny, to podobał się zamawiającym. Wiem też, że bardzo(...)wmieszać mąki. Można delikatnie łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Ja zwykle robię to sama. W tej kwestii nie ufam mikserom, bo piana wtedy i tak trochę opada ;) Pieczemy w tortownicy wyłożonej na spodzie pergaminem w 180 stopniach C przez ok. 35-40 min. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, w razie potrzeby dopiekamy kolejne 5 min. Od razu po upieczeniu wyciągamy
Ratunku obiadZapraszam Was na "eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):) Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i mozzarelli. Bazą pizzy jest puszyste ciasto drożdżowe z oregano a dodatkami do niej aromatyczny hummus z musztard ą i kurkum ą, karmelizowana cebulka i słodko-kwaśny chutney z pomidorków(...)ricott ę oraz 3 łyżki suszonego oregano. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy wilgotn ą ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. **** PREPARAZIONE Impasto per pizza Fate sciogliere
La grande e la piccola cuocanastępnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy(...)jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (minimum na kilka
Symfonia SmakówCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog(...)orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Lasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne
Chilli Czosnek i Oliwaciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić na cienkie plastry i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta(...)ciasta z węższej strony złożyć , przykryć całość ciastem z drugiej strony. Wyjdą 3 warstwy. Docisnąć , obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt.( można leciutko podsypać mąką). Ciasto jest bardzo plastyczne. Złożyć tak jak poprzednio na 3 części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki ( przykryte folią). Proces wałkowania i składania powtarzać jeszcze kolejne
Smaczne ZdroweProwadzący - Przemysław Kaczor W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przedstawić fotorelację z warsztatów, w których miałam okazję uczestniczyć 10 stycznia 2015 r. Zorganizowane zostały one w Akademii
Poezja smakuczekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień(...)winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedziela Czas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu
W kuchni Karmel-itkipieczonych białych warzyw Składniki: 4 średnie pietruszki, ¼ selera, 4 średnie ziemniaki, 4 ząbki czosnku, 1 kwaskowate jabłko, 4 łyżki oliwy z oliwek, bulion warzywny lub woda, 100 ml mleka kokosowego, sól, pieprz, imbir. Do podania: grzanki/ prażone orzechy laskowe/ chipsy z szynki parmeńskiej Wykonanie: warzywa i jabłko obieramy, kroimy na równe części, polewamy oliwa z oliwek i pieczemy(...)suchej patelni pestki dyni/ orzechy laskowe/ orzechy nerkowca, zamiennie grzanki z czerstwego chleba, chipsy z szynki parmeńskiej lub boczku Wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy przez 25- 30 minut w temp. 220 °C, grzanie piekarnika: d ół + termoobieg. Na blaszkę dodaj czosnek upieczony w łupinie, jest o niebo lepszy. Za pomocą łyżki usuwamy skórkę
SMYKWKUCHNI