Mamy już grudzień, więc święta przyjdą praktycznie w mgnieniu oka. Wczoraj u nas na ulicach leżał pierwszy śnieg, dlatego wypieki trzeba dostosować do tej białej aury
Candy PandasTak, tak, to już dzisiaj. Na ten dzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród
Ratunku obiadpółkruche ciasto : 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej, 170g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 18%, szczypta soli mąka do podsypania przy zagniataniu Mąkę przesiewamy na stolnicę i rozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte(...)wędzony i finalnie całość zalewamy doprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pozostałą żurawiną. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C ok. półtorej godziny aż do całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec lub wykałaczkę. Po połowie czasu pieczenia, gdy zauważymy znaczne zarumienienie powierzchni naczynie nakrywamy folią aluminiową, aby przyspieszyć mięknięcie ziemniaków i zapobiec przypaleniu. Zapiekankę
Symfonia Smakówfani serników? Jeśli tak to bardzo dobrze się składa, bo przygotowałam dla Was pyszną propozycję - prosty, kremowy sernik oblany żelką malinową, która doskonale balansuje słodycz ciasta i nadaje owocowej świeżości. Tym sernik zrobiłam bez spodu, bo miało być szybko i leciutko, jeżeli lubicie serniki ze spodem to idealnie będzie tutaj pasował ten kruchy , lub ten ciasteczkowy . Nie rozpisuję się(...)zbyt długo, by nie napowietrzyć masy serowej, która urośnie, a potem opadnie, a tego chcemy uniknąć. Masę serową przelewamy do tortownicy (moja miała średnicę 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 55 minut, najlepiej bez termoobiegu. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ser go nie oblepia i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia
Cynamonowe szczęścieWegetariańskie, bezglutenowe, bez laktozy gofry jesienne dyniowe z płatkami owsianymi. Gofry podałam z domowym pesto, jajkiem i rukolą. pesto bazyliowe: 60 g listków bazylii 50 g startego sera parmezan 25 g pistacji 25 g orzechów nerkowca sól, pieprz 2 ząbki czosnku 125 ml olej gofry dyniowe: 110 g mąki owsianej 140 ml wody(...)purre z dyni upieczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe: 5 pomidorków koktajlowych 1 cukinia mała 4 jajka 1 łyżka octu 1 garść rukoli Pesto bazyliowe: Składniki pesto przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem. Gofry: Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, proszek do pieczenia, wodę, olej, sól, i mieszam trzepaczką. Odstawiam na 10 minut
wesoła kuchniaRacuchy. Przepis na racuchy Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży. Szybkie do zrobienia racuszki, idealne na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami, miodem czy syropem klonowym. Super prosty i sprawdzony przepis na racuchy idealne na podwieczorek dla dzieci wskazówki, które pomogą ci zrobić najlepsze racuchy Przepis na racuchy. Przepis na racuchy(...)PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka. Jak zrobić racuchy Oto składniki
Moja Książka Kucharskamgnieniu oka. Polecam i wam. Do pizzy dodałam pyszną kiełbasę krakowską z dzika od Pieczone&Wędzone . Polecam tą kiełbasę tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: Z podanych składników przygotujecie(...)łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: kilka plasterków kiełbasy krakowskiej z dzika Pieczone&Wędzone 2 pełne łyżki kukurydzy 1 ogórek kosnerwowy 1 mała szalotka około 125 g tartej mozzarelli prosty sos pomidorowy (u mnie gotowy) Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże
Słodkie okruszkiwypiekach. Część z Was już wie, że mam dwie lewe ręce do tego typu rzeczy i raczej od nich stronię. Ale… Parę tygodni temu opublikowałam przepis na ciasto jogurtowe i od razu wiedziałam, że to właśnie z tego przepisu zrobię małe babeczki. Przepis jest prawie identyczny, dodałam do niego jedynie laskę wanilii i zrobiłam lukier wg przepisu wcześniej wspomnianej(...)migdały. Rąbiemy je sobie z Tolą jedna po drugiej (Tola dostała bez lukru), My jak zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru. Ja, robiąc ciasto, też dałam jedynie 120 g cukru – dla mnie to wystarczająca ilość. Z tego
Kardamonovyspróbowania. Na pewno na jednej się nie skończy! Składniki na 24 sztuki: 5 jajek 50 dag dyni Hokkaido bez pestek ½ szklanki wody 40 dag mąki pszennej 13 dag masła 20 dag cukru muscovado 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego aromatu z pomarańczy Dr.Oetker Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka wody Kilka kropli naturalnego ekstraktu(...)zmiksować blenderem na gęstą pulpę. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać rózgą Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypa do pulpy i dokładnie ręcznie wymieszać. Białka jaj ubić na puszystą pianę, wmieszać w ciasto delikatnie mikserem na najniższych obrotach. Papierowe papilotki umieszczone w formie na muffinki napełniać ciastem do ¾ objętości. Nagrzać piekarnik
Wanilia i Kardamonczasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut z termoobiegiem (aż skórka lekko zbrązowieje). Można również piec z funkcją(...)kilka minut. [caption id="attachment_8943" align="aligncenter" width="803"] Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Puszyste Bułki Pszenne Bez Drożdży – Sprawdzony Przepis Ekspresowy Chleb Na Mleku (Bez Drożdży I Zakwasu) Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Ziołowe Paluchy Z Sosem Czosnkowym Bułeczki Bez Mąki
e-PrzepisyKulinarneznam prostszego przepisu na ciasto drożdżowe i lepszego sposobu na ciepłe pieczywo na śniadanie :) Nocną drożdżówkę pokazywałam Wam już w wersji ciasta z owocami –>KLIK . Tutaj jeszcze bardziej uprościłam ten przepis, byście rano mogli cieszyć się ciepłym, słodkim chlebkiem :) 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego (używam z prawdziwą wanilią) jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki(...)dodajemy konfiturę ze skórek pomarańczy, sól i mąkę. Krótko mieszamy widelcem i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Nocna drożdżówka bez wyrabiania pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdługo i bierzcie się do roboty! Jeśli nie – zapiszcie przepis na później. Osobiście jestem wielką miłośniczką ricotty, uwielbiam używać jej do placków, ciast, kanapek, czy do obiadu, dlatego zawsze mam ją w lodówce. Całe ciasto to zaledwie ok. 1035kcal, B: 50,4g, T: 48,1g, W: 97,2g. Składniki na formę o śr. 24 cm: – 500g ricotty(...)jajko – ekstrakt waniliowy Ricottę ucieramy z erytrolem. Następnie dodajemy mleko i jajko, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i ekstrakt, miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Pieczemy w 160 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy i posypujemy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Torta cremosa di ricotta – kremowe ciasto z ricotty FIT pochodzi
Be Fit Be Strongchleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – Chlebodawcy . Kiedy wyrobione ciasto spokojnie wyrastało w foremkach, my w tym czasie przygotowaliśmy z Leszkiem, gospodarzem Kulinarnego Atelier dodatki do pieczywa. Pyszna pastę rybną, krem z pieczonych buraków i chrzanu oraz hummus z dodatkiem papryki. Oprócz wytrawnych dodatków przygotowaliśmy również ekspresowy słodki dodatek do chleba(...)soku z pomarańczy opakowanie żelfixu 2:1 (np. Dr.Oetker 40g na 1kg owoców) Wykonanie Pomarańcze szorujemy szczoteczką , sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Z dwóch pomarańczy bardzo cienko obieramy skórkę (bez białego albedo). Obraną skórkę kroimy w cieniutkie paseczki (tzw. julienne). Wszystkie pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Imbir obieramy. Kawałek obranego imbiru (około 30 g) kroimy
Tajemnice Smaku